Den senaste uppdateringen av Pokémon Go bjuder på en helt ny funktion som varken har med strider eller Pokémon-jakt att göra. Den kallas Snapshot och är en förbättrad kamera-funktion som gör det möjligt att ta foton med dina favoritmonster utplacerade i verkligheten.

Läs även: Allt du behöver veta om Pokemon Go PvP

Pokemon Go ar-kamera

För att fungera bäst behöver du använda en telefon med stöd för spelets AR+-läge. Det gäller Iphone 6S och nyare modeller samt alla Android-mobiler med Android 7.0 eller senare och stöd för Googles AR Core-ramverk. Google har en lista över telefoner som har det.

Snapshot
När du har placerat ut din Pokémon kan du gå runt den och ta bilder ur olika vinklar. Om du snabbt "kittlar" den upp och ner vänder den sig om mot dig.

För att använda Snapshot kan du antingen välja i Pokémon från din förvaring och trycka på kameraikonen till höger eller öppna Items, välja Camera och sedan en Pokémon. Därefter rör du telefonen tills du ser små gula fotavtryck på marken (eller någon annan yta i bild som telefonen känner igen). Tryck någonstans bland fotavtrycken för att släppa ut ditt monster där. Du kan sedan gå runt och ta bilder ur olika vinklar och från olika avstånd. Om du kommer för nära får du en varning, men annars finns få begränsningar.

Fånga Smeargle – så gör du

Snapshot-funktionen har också en överraskning. En tidigare osläppt Pokémon, Smeargle, kan nämligen smyga sig med i hörnet på ett av dina foton. Det händer bara bland de första bilderna du tar så om du är på jakt efter det målande fåret räcker det med att ta några stycken åt gången och gå vidare till nästa.

Fånga Smeargle

Om Smeargle har ”photobombat” din bild dyker den upp bredvid dig på kartan och du kan har en chans att fånga den. Men se upp, den kan smita!

Bra att veta om att fånga Smeargle:

  • Du behöver inte använda ar-kameran, men du behöver åtminstone uppdatering 1.35.0 eller senare av appen.
  • Det finns ingen mening med att spamma hundratals foton på samma Pokémon, då du ändå bara kan se tio bilder åt gången.
  • Dessutom dyker Smeargle bara upp i första fotot, så du behöver inte skrolla igenom alla du tagit under den sessionen.
  • Det verkar vara lättare att trigga Smeargle om du fotar många olika Pokémon istället för många bilder på samma. (Även om det för vissa har fungerat att göra det sistnämnda också)
  • Den lilla cirkeln i nedre hörnet (i fotoläge) pulserar tre gånger om Smeargle dyker upp – så håll utkik.
  • Smeargle får samma moveset (med några få undantag) som den Pokémon han photobombar, så välj dina fotoobjekt med omsorg.
  • Du kan bara fånga en Smeargle om dagen.