Oneplus 7

Testad produkt: Oneplus 7
Pris: 6 195 kronor hos Webhallen (6/128 GB) | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

När vi testade Oneplus 7 Pro var det uppenbart att Oneplus tagit klivet från prispressat alternativ till en leverantör av fullfjädrade lyxlurar med premiumpris, med innovation och funktioner utöver vad vi är vana vid från tillverkaren. Men de hade faktiskt en till telefon i bakfickan – den lite enklare och billigare Oneplus 7. Den finns nu att köpa i ett flertal butiker.

Det är en mer naturlig uppföljare till Oneplus 6T från i höstas, med design och funktioner som mer liknar den. Här får vi inte Oneplus 7 Pros flärpfria skärm utan istället samma droppformade kameradel som i Oneplus 6T, och därmed inte heller någon popup-selfiekamera.

Skärmen är också plan där Oneplus 7 Pro har böjda kanter. Det kan nog tilltala en och annan Oneplus-entusiast som tyckte att nya toppmodellen stack iväg lite väl från Oneplus tidigare designval. Det är också en enklare skärm. Fortfarande en riktigt snygg amoled med bra ljusstyrka och utmärkt färgrymd, men med 1080p-upplösning och vanliga 60 Hz bildfrekvens istället för 90.

Oneplus 7
Skärmen i Oneplus 7 har inte maxad upplösning, frekvens eller storlek, men håller bra kvalitet i kontrast, färger och ljusstyrka.

Även här sitter fingeravtrycksläsaren inne i skärmen. Av någon anledning är den dock inte lika rapp på att känna igen en tumme när vi testar, utan det blir konstant ett par tiondelar extra i väntetid. Det är lite irriterande. Tur då att ansiktsupplåsningen är snabb.

Prestanda utan problem

Givetvis har Oneplus 7 nya Snapdragon 855 och maxad prestanda därefter. Den har också ufc 3.0-lagring precis som Oneplus 7 Pro, vilket är ett rejält lyft i läs- och skrivhastigheter till flash-minnet. Det är Oneplus ännu ensamma om.

Oneplus 7 finns i två utföranden: med 6 GB ram och 128 GB flash, eller med 8 GB ram och 256 GB flash. Den senare säljs i skrivande stund bara på Oneplus webb, medan den första och lite billigare finns i ett flertal stora butiker. Den vi fått in för test är 8 GB-modellen.

Prestandamässigt verkar de inte skilja sig åt, men med extra ram-minne får du givetvis en mer problemfri hantering av många aktiva appar och stora dokument. Oneplus funktion ram-förstärkning, som förladdar appar du använder ofta för blixtsnabb uppstart, fungerar givetvis också bättre ju mer ram-minne du har.

Oneplus 7
Oneplus 7 har snabb usb-port och kraftfull högtalare i botten. Samt hög effekt på högtalaren upptill, så att du får stereoljud.

Bättre balans

Precis som sitt storasyskon har Oneplus 7 även den försetts med stereohögtalare och Dolby Atmos-stöd. Och den låter faktiskt snäppet bättre. Oneplus 7 Pro har vissa problem med sned stereobalans, med majoriteten av ljudet koncentrerat till bottenhögtalaren.

Det slipper vi nästan här. Ljudet är bättre fördelat på höger och vänster sida i horisontellt läge. Topp-högtalaren är samma som för samtal och vid örat får vi både tydligt och fylligt ljud. För hörlurar får vi plugga in adapter via usb-c, och får då relativt snyggt ljud, men inget exceptionellt. Trådlöst har den stöd för både aptx hd och ldac via bluetooth.

Oneplus 7 är lite mindre än 7 Pro i skärmstorlek, och snäppet mindre i alla mått. Det innebär också att Oneplus inte fått plats med ett riktigt lika stort batteri. Här får du nöja dig med 3 700 mAh stället för 4 000.

Det är fortfarande helt klart respektabelt, och med tanke på att skärmen både är mindre, lägre upplöst och har lägre bildfrekvens så räcker den ungefär lika länge. Faktum är att vi i våra mätningar får ut någon timme extra ur batteriet här. Här får vi inte heller den extrema snabbladdning som Oneplus 7 Pro erbjuder, utan samma Dash Charge som i Oneplus 6T.

Oneplus 7 kameror
En riktig kamera, och en stödkamera.

Zoom in och ut bortbantad

Kamerauppsättningen består egentligen bara av en kamera, samma 48-megapixlars Sony-sensor som i Oneplus 7 Pro, även här med optisk bildstabilisator, men med en lite mindre bländaröppning. Den andra kameran baktill är en 5-megapixlare som bara ser ut att användas för djupseende vid bokeh-fotning.

I normalläge fotar kameran ungefär lika bra som Oneplus 7 Pro, vilket är ett gott betyg. Vi får knivskarpa foton med fin dynamik både utomhus och inomhus, men i mörkare miljöer märker vi av att kameran inte har samma laserguidade autofokus som Oneplus 7. Och i riktigt mörka rum är den inte riktigt lika bra på att lyfta upp ljuset.

Vi får alltså inte heller någon optisk zoom eller vidvinkellins. I kameraappen finns ett ”2x”-läge, men det är bara ett utsnitt ur den stora sensorn. Precis som Oneplus 7 Pro är dock Oneplus 7 en stabil och pålitlig videokamera med möjlighet att filma i upp till 4k och 60 Hz. Vi gillar också den nya och förenklade kamera-app som bägge de senaste Oneplus-modellerna har.

Oxygen OS
Gränssnittet Oxygen OS känns igen sedan tidigare. Det är snyggt och smidigt, med en handfull behändiga funktioner och få onödiga extra-appar. Förutom förinstallerat Netflix, tydligen.

OmdömeM3 rekommenderar

Oneplus 7 känns mer som en traditionell Oneplus-lur. Plan skärm, kompaktare format och selfie-kamera som gör ansiktsupplåsning användbar uppskattas.

Och priset är visserligen lågt, men inte lägst i klassen. Konkurrenter som Asus och Xiaomi har ännu högre prispress, dessutom med mer fullfjädrade kameror, och riktigt vassa ZTE Axon 10 Pro ligger i samma prisnivå. Nöjer du dig med en bra men mindre mångsidig kamera är den ett bra val.

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 7
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,4 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 700 mAh, 14h 25min webbvideo (wifi), 15h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 182 gram
Rek. pris: 6 195 kronor (6/128GB), 6 795 kronor (8/256 GB) på Oneplus.com
Pris: 6 195 kronor hos Webhallen (6/128 GB) | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 370 187 poäng
Geekbench 4: 11 254 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 67 230 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 697 poäng

plus

Prestanda i topp.
Bra skärm och ljud.
God batteritid.

minus

Kameran ligger efter.
Något långsam fingeravtrycksläsare.
Inte längre mest prisvärd i klassen.

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

OnePlus 7 128GB Pris vid test: 6195 kr.

Bästa pris just nu: 3990 kr