Våren har redan bjudit på storheter som Huawei P30 och Samsung Galaxy S10, men innan det är dags för sommarlov väntas även Oneplus släppa nya Android-flaggskepp. Den kinesiska tillverkaren har fått ordentlig luft under vingarna med sin kombination av prispress och höga prestanda – även om Xiaomi gått hårt fram på slutet med sin bisarrt billiga Mi 9-mobil.

Läs också: Årets bästa mobiler – stort test av de hetaste modellerna

Hur ska Oneplus stå sig i konkurrensen? Det lär vi få reda på i maj, då Oneplus 7 med stor sannolikhet ser dagens ljus. Snacket och spekulationerna är igång sedan länge, så det är verkligen på tiden att sålla lite i ryktesdjungeln och komma fram med lite förväntningar på Oneplus nästa flaggskeppsmobil. 

En, två eller tre Oneplus 7-modeller 14 maj?

Den unge Twitter-läckaren Ishan Agarwal är säker på sin sak: Oneplus 7 lanseras globalt den 14 maj. Och det finns ingen anledning att inte tro att lanseringen skulle äga rum där i krokarna – Oneplus 6 lanserades nämligen 16 maj. 

Mer intressant är att han refererar till Oneplus 7 som en "serie". Tittar vi bakåt i tiden har Oneplus-lurarna släppts ensamma, med ett halvårs mellanrum, och då med en T-variant av det senaste vårlanserade flaggskeppet på hösten. Vi vet sedan tidigare att Oneplus jobbar på att få ut en 5g-mobil till marknader som Storbritannien och Finland (!). Agarwals Twitter-uppdatering indikerar att vi även får se Oneplus 7 Pro, men huruvida detta är den omsusade 5g-varianten eller inte är oklart.

En möjlig vår-uppställning från Oneplus är alltså Oneplus 7, 7 Pro och 7 Pro 5G – eller bara 7 5G. Det skulle i sådant fall vara en rejäl omkastning i tillverkarens inrutade lanseringsschema, men det ligger avgjort i tiden att mobilaktörerna satsar hårt på att bredda flaggskeppsfloran.

Kan få pop-up-kamera – men ingen trådlös laddning

Förra året satsade nästan alla på "flärpen", men i år har mobiltillverkarna anammat olika tekniker för att inkorporera selfiekameran i sina designer. Huawei hade förvisso kvar en minimal sensorpanel i P30, men från Samsung såg vi i stället en kamera-ö i Galaxy S10 – och en innovativ, vridbar variant i nylanserade Galaxy A80. Oneplus-besläktade Oppo satsade på en iögonfallande utfällbar kamera i hajfensform med nya flaggskeppstelefonen Reno. 

Vilken lösning springer Oneplus på för "sjuan"? Ska vi tro välrenommerade Onleaks blir det en mer konventionell, motoriserad pop up-lösning likt den vi tidigare sett hos flera andra kinesiska mobiler. Ingen sensorpanel, således, utan Oneplus 7 verkar satsa på att erbjuda så mycket skärmyta som möjligt.

Senare bilder från samma källa visar förvirrande nog vad som påstås vara Oneplus 7 med en minimal flärp och en design som påminner väldigt mycket om 6T. Blir det bara pop up-kamera i 7 Pro?

Enligt läckta specifikationer får selfiekameran en upplösning på 16 megapixel, och på baksidan kan vi få se en uppsättning om tre sensorer med 48 + 20 + 5 megapixel.

Den som gått och väntat på att Oneplus ska anamma trådlös laddning lär besviken. Företagets vd och medgrundare Pete Lau har uttalat sig kritiskt om tekniken flera gånger – nu senast under MWC-mässan – då han kallade den "underlägsen" konventionell sladdbaserad laddning. Han syftar främst på att det i skrivande stund går rejält mycket snabbare att ladda telefoner med olika snabbladdningstekniker än att placera dem på en qi-platta. Vi väntar oss därför inga nyheter på den här fronten.

Mycket kraft och snabb lagring

Även om de senare Oneplus-telefonerna blivit något dyrare sett till vad vi får för pengarna hör företaget fortfarande till de bästa i klassen när det kommer till "bang for the buck". Vi väntar oss inte att detta ändras nämnvärt med Oneplus 7. De läckta specifikationerna indikerar att Oneplus kan utrustas med 8/12 GB ram, 128 eller 256 GB lagringsutrymme och ett stort batteri om 4 000 mAh. Skärmen ryktas behålla storleken 6.41 tum och få samma inbyggda fingeravtrycksläsare som Oneplus 6t.

Sedan tidigare vet vi att Oneplus 7 inkorporerar årets Qualcomm-toppkrets Snapdragon 855, som är byggd enligt 7-nanometersprincipen och ökar hastigheten med 40 procent om vi jämför med 2018 års Snapdragon 845. Enligt Ice Universe blir även lagringen snabbare, då Oneplus 7 kan bli en av de första telefonerna (efter Samsungs vikbara Galaxy Fold) som går över till den hett eftertraktade ufs 3.0-standarden.

Att sia om prislappen en dryg månad innan förväntad lansering är bara...drygt. Men ett tryggt stalltips är att även Oneplus 7 lägger sig en bra bit under de lyxigaste flaggskeppskonkurrenterna. När Oneplus 6 släpptes för ett drygt år sedan fick vi betala 6 000 kronor för en telefon med 8 GB ram och 128 GB lagring, och vi väntar oss något i den stilen även i år.

OnePlus 6T (6GB RAM) 128GB

Bästa pris just nu: 5690 kr