Högt uppsatta chefer på Facebook har i flera år lobbat politiker i USA, EU, Argentina, Brasilien, Indien, Kanada, Malaysia och Vietnam för att skydda företagets verksamhet från strängare dataskyddslagstiftning och annat som kan sinka den.

Det rapporterar Observer/The Guardian och Computer Weekly som har fått tag i läckta interna dokument från Facebook. Dokumenten verkar höra till en samling dokument som användes som bevisföring i en tvist mellan Facebook och företaget Six4three i Kalifornien. Dessa konfiskerades från Six4threes vd av Damian Collins, ordförande i brittiska underhusets kommitté för digitalt, kultur, media och sport.

Enligt de nya uppgifterna har Facebook bland annat ansträngt sig för att bli ”vän” med Irlands före detta statsminister Enda Kenny, som skulle hjälpa Facebook att påverka EU så att dataskyddsdirektivet inte blev lika strikt. Facebook-chefer diskuterade hur irländska regeringen var ”tacksamma” över företagets beslut att placera det europeiska högkvarteret i Dublin.

Andra politiker Facebook har försökt vinna över på sin sida är Indiens dåvarande president Pranab Mukherjee, Michel Barnier och brittiska finansministern George Osborne.

Av dokumenten framgår även hur Sheryl Sandbergs självbiografi ”Lean in” utnyttjades som lobbyverktyg då det kunde bygga förtroende med kvinnliga politiker som uppskattar budskapet i boken. Det hjälpte dock inte när Sheryl Sandberg försökte flirta med Viviane Reding, dåvarande EU-kommissionär för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap.

Facebook har inte kommenterat uppgifterna mer än att påpeka att dokumenten i fråga har förseglats av amerikansk domstol och därmed inte får diskuteras.