Enligt Volvos Vision 2020 ska ingen dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo från år 2020. Nu tar bilföretaget ett nytt steg på vägen för att nå dit: Från och med 2020 kommer alla nya Volvo-bilar ha en topphastighet begränsad till maximalt 180 kilometer i timmen.

Fullt tillräckligt för svenska vägar, men den som vill vara snabbast på tyska autobahn får köpa en annan bil. Detta kommer också lägligt för företagets kommande elbilar (även om Volvo inte nämner det som en anledning), där körning i höga hastigheter kraftigt begränsar räckvidden och ger hög värmeutveckling i batterier.

Läs också! Volvo utmanar Tesla med Polestar 2 – elbil med 50 mils räckvidd

Allt för höga hastigheter identifieras av Volvo som ett problemområde när det kommer till säkerhet i bilar, och en av de vanligaste orsakerna till dödsfall i trafiken. Den säkerhetsutrustning som finns i bilar klarar helt enkelt inte av krockar i väldigt höga hastigheter.

Möjligen vill Volvo gå ännu längre i framtiden, och automatiskt begränsa hastigheten i närheten av exempelvis skolor.

– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef på Volvo Cars, i ett pressmeddelande. Vi har inget entydigt svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär.