Testad produkt: Saphe One
Pris: 690 kronor hos Proshop.

Många av oss har upplevt det även om vi kanske inte vill erkänna det. En blixt från till synes ingenstans, men du inser snabbt att du just har överträtt hastighetsbegränsningen och kommer inom kort få ett brev med både bildbevis och en fet faktura på minst 1 500 kronor.

Man får tycka vad man vill om fartkameror men givetvis ska hastighetsbegränsningar följas. Undersökningar visar att en sänkning av snitthastigheten i Sverige skulle kunna rädda många liv – och dessutom ger fartkamerorna ett ekonomiskt tillskott till statskassan utan att det krävs aktiva poliser i tjänst för fartkontroller.

Saphe One

Men det är lätt hänt att missa en och annan trafikskylt. Den dryga boten går att undvika med lite framförhållning. Utöver att många nya bilar är utrustade med skyltavläsning som meddelar föraren om aktuell hastighetsgräns finns även gps-navigatorer med inbyggd fartkameravarnare.


Använder offentliga uppgifter för kamerornas placering

Funktionsmässigt liknar Saphe till stor del alla de nedladdningsbara appar som finns till både IOS- och Androidenheter, där bilens positionering matchas mot trafikverkets offentliga data gällande kamerornas positionering. Med telefonen placerad på instrumentbrädan får föraren sedan löpande information om kameror i färdriktningen, och varnar sedan både visuellt och med ljudsignaler ett antal meter (eller sekunder) innan det kritiska läget.

Förutom offentliga uppgifter kan användarna i flera fall även varna andra genom att manuellt lägga in både fartkameror eller olyckor längs vägen. Apparna finns ofta i en gratisversion men för reklamfria och mer användbara funktioner (som automatiska uppdateringar, kompabilitet med andra appar eller automatisk start när bilen börjar rulla) får du vanligtvis lägga till en summa pengar. Rent mjukvarumässigt har Saphe liknande funktionalitet med samma underlag gällande kamerornas placering och även här kan användarna varna varandra genom att snabbt registrera en trafikolycka.


Varnar andra användare

Den stora skillnaden är den lilla fysiska enheten, Saphe One. Den placeras i framrutan, ovanpå instrumentpanelen eller annat lämpligt ställe i förarens synfält – och kopplas sedan till appen. Känslan i materialet är onekligen plastig och den känns överlag både billig och ömtålig. På baksidan finns dubbelhäftande tejp för en snabb och enkel montering. På ovansidan finns två knappar varav den ena är blåmarkerad och som du trycker på om du uppmärksammar en kamera som av någon anledning inte är registrerad i appen. Passerar du en trafikolycka trycker du in den rödmarkarade knappen och varnar på sätt andra användare om faran.

Saphe One

Installationen är enkel – tanka ned appen, aktivera batteriet i Saphe One och tryck in den blåa knappen på enheten. I appen kan du bland annat välja om applikationen ska startas automatiskt när du slår på din smartphone, ignorera eventuella falsklarm eller ställa in hur långt innan du vill få varningarna om annalkande fartkameror i din väg.

I skarpt läge börjar enheten sedan larma med ett pulserande ljud när du närmar dig en fartkamera eller en olycksplats. Samtidigt börjar även den lilla led-lampan blinka, men skenet är alldeles för svagt för att vi ska registrera det under dagtid. Däremot fungerar det betydligt bättre vid mörkerkörning. Även ljudsignalen saknar ett par decibel för att höras om du lyssnar på musik med relativt hög volym. Enheten går ned i viloläge några sekunder efter det att bilen stannat och aktiveras igen så fort en rörelse registreras, då med en bekräftande ljud- och ljussignal.

En kombination av både enheten och en telefon placerad i en hållare är givetvis att föredra då du i appen får en mer övergripande bild av kommande fartkameror längs resvägen. Men även om du glömmer att ta upp telefonen ur fickan, startar appen och placerar den i lämplig hållare så aktiveras Saphe One automatisk. En klar fördel gentemot lösningar utan en kompletterande extern enhet.

Omdöme

Saphe One är en behändig enhet som med både ljud och ljus varnar föraren innan fartkameror samt inrapporterade olyckor. Vi önskar ett tydligare blinkljus liksom en högre varningssignal för att bli övertygade. Även priset känns lite väl saftigt – dels på grund av den billiga känslan i konstruktionen, dels med tanke på den uppsjö av alternativ som finns att tillgå.

Fakta Saphe One

Testad: mars 2019
Typ: Fartkameravarnare
Anslutning: Bluetooth
Batteri: CR2450 (utbytbart)
Batteritid: Upp till två år 
Vikt: 22 gram
Mått: 15 x 34 x 64 millimeter
Pris: 690 kronor hos Proshop.

plus

Smarta funktioner, varna snabbt andra användare.
Varnar med både ljud och ljud.
Smidigt format, enkel att placera.
Fungerar i hela Europa.

minus

Pris.
Billig känsla i material.
För låg ljudvolym liksom en för ljussvag led-lampa.
Saknar kartfunktion.

Betyg 6 av 10