En jävla hög smäll. Så beskriver Thomas Sundqvist knallen som hördes när hans powerbank (Varta Powerbank 5200MAH) plötsligt gick upp i rök i hans kök i Vallentuna.

Thomas son hade kvällen innan lagt ifrån sig batteriet på köksbordet när han kom hem. Enligt Thomas var powerbanken varken inkopplad för laddning, eller påslagen. Hans ena son befann sig också i köket när batteriet exploderade.

– Det var en ordentlig smäll, som en mindre bomb. Det blev en stor rökridå och det hördes ett fräsande ljud från powerbanken, berättar Thomas Sundqvist.

Batteri powerbank explodera
Det utbrända batteriet på bänken i Thomas Sundqvist kök.

Tur i oturen

Han lyckades slänga ner batteriet i vasken och kunde sedan börja vädra ut röken. Familjen evakuerade huset. Kvar fanns ett brännmärke i köksbänken.

– Man börjar ju tänka på vad som hade kunnat hända om man istället haft batteriet i fickan eller i soffan. Och min son som tidigare haft det i ryggsäcken.

Thomas Sundqvist har inte kontaktat vare sig Varta eller nätbutiken som sålde batteriet. Han säger att han inte är intresserad av ersättning.

– Jag vill bara varna så att detta inte händer någon annan. Själv kommer jag inte att skaffa några fler batterier.

Varta inför extra säkerhetsåtgärder

Varta i Tyskland meddelar att man inte kan ge något specifikt uttalande om just detta fall, men att "en omfattande intern undersökning" ska genomföras för att få en detaljerad bild av vad som har hänt.

– Det återstår också att fastställa om powerbanken i fråga har använts i enighet med de generella instruktioner och den manual som följer med i paketet. Powerbanks från alla tillverkare kan vara känsliga för stötar, hetta och kyla, skriver Varta Consumer Batteries till PC för Alla.

Enligt Varta har företaget fått "väldigt få" rapporter om incidenter rörande samma powerbank, men av en annan upplaga. Varta poängterar också att företaget plockat bort modellen från marknaden för sex månader sedan för att införa extra säkerhetsåtgärder som ska förhindra incidenter till följd av användares felhantering.

Nätbutiken har plockat bort den berörda modellen ur sitt sortiment.

Varta Powerbank 5200MAH
Batteriet som smällde var av modellen Varta Powerbank 5200MAH.

Importörer har ett stort ansvar

Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, har hört talas om liknande fall tidigare som har lett till både bränder och brandskador. Han påpekar att det inte hör till vanligheten, men att det är viktigt att beställa från trovärdiga återförsäljare, då direktimport från exempelvis Kina inte ger samma garanti för att kraven uppfylls.

– Importörer har ett stort ansvar att se till att kraven uppfylls av tillverkaren.

CE-märkning är det absolut första en konsument bör kolla efter. Men hur vet du att kraven på märkningen uppfylls? Ett knep är att se om det medföljer en svensk bruksanvisning.

– Det kan tyckas banalt, men har de tagit sig tid att sätta sig in i juridiken och skriva en bruksanvisning på svenska så är det också god chans att de uppfyller andra krav, säger Mikael Carlsson.

Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket
Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Mikael Carlsson menar att det finns ett mervärde i att beställa från välkända svenska butikskedjor. Han påpekar också att det förutom CE-märkning även finns saker som det är viktigt att du som användare tänker på i användandet av din powerbank. Använd aldrig en ”fulladdare”, utan se till att laddaren är den officiella för den produkt du ska ladda.

– Dessutom kan batterier vara känsliga för extremtemperaturer åt båda håll. Att ladda sin powerbank direkt efter en dag i skidbacken är lika dåligt som att ladda den efter en lång dag i bilen i sommarvärmen. Batterier trivs bäst i rumstemperatur.

Dålig statistik över batteribränder

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) saknas ännu tillförlitlig statistik över hur många bränder som orsakas av batterier. Enligt de siffror som finns i dag rör det sig om ett fåtal bränder per år. Statistiken baseras dock på fall där räddningstjänster kallats in, så mörkertalet kan vara större.

I och med att användandet av batterier ökar finns en risk att antalet bränder också kommer att öka. Myndigheten har därför börjat samla in statistik för att får en klarare bild över situationen.

Utöver powerbanks finns det exempel på bärbara datorer och hoverboards som har fattat eld av sig själva, utan att vara inkopplade till eluttag.