Under onsdagen offentliggjorde Tesla denna nya, tredje generationens snabbladdare för företagets bilar. Laddarna ska nu kunna ge en effekt på upp till 250 kW. Dessutom delar inte laddarna på effekten mellan två ”stall” som tidigare.

Tesla Model 3 ska redan idag kunna dra nytta av de högre laddhastigheterna, medan en uppdatering för Model S och Model X kommer senare i år.

Den högre laddhastigheten görs möjlig bland annat tack vare nya, tunnare och mer flexibla laddkablar som är vattenkylda. 250 kW ska kunna ge en Tesla Model 3 Long Range 12 mils laddning på fem minuter. Maximal laddhastighet är hela 160 mil i timmen.

Något rekord rör det sig dock inte om. De snabbaste snabbladdarna kan idag ge upp till 350 kW. Men en del av hastighetsökningen möjliggörs också av bilen, inte bara av laddaren. Om en Tesla-ägare knappar in en Supercharger-station i navigationssystemet kommer bilen lagom till att vi kommer fram ha värmt upp batteriet till lagom temperatur för att kunna ta emot den högre hastigheten.

Bara det ska hjälpa till att förkorta laddtiden med i genomsnitt 25 procent. Totalt ska laddtiden kunna fortkortas med 50 procent med Supercharger V3 jämfört med tidigare verioner.

Version tre av laddarna ska komma till Europa under årets fjärde kvartal.