JBL:s modeller som Charge, Flip och Xtreme är exempel på högtalare som kanske bäst illustrerar ett helt nytt användningsområde, och något som för några år sedan inte ens var möjligt. Vattentäta, stöttåliga högtalare som utan problem pallaar en hel dag på stranden och alla de utmaningar det innebär. Det finns givetvis alternativa tillverkare och produkter inom samma område men få varumärken når upp till samma popularitet inom detta krävande segment.

Polk Swimmer Duo

Sommaren 2019 kommer konkurrensen inom området åter bli mördande så det är hög tid att sondera terrängen och kolla in vilka modeller som kan tänkas bli riktigt heta kommande säsong. Utbudet innefattar allt ifrån större högtalare som låter oförskämt bra men som både väger en del och samtidigt tar mer plats i resväskan, till riktigt små enheter du kan bära i fickan. Swimmer Duo från Polk är ett lysande exempel på en liten och kompakt högtalare som inte bara låter hyfsat utan har även en del andra attribut värda att skriva hem om.


Tillverkare som hållit på ett tag

Det amerikanska hifi-företaget Polk AudioPolk Audio är för gemene man kanske inte det mest kända varumärket men har snickrat ihop högtalare sedan 1972, främst för att sprida musik i hemmets all rum liksom en hel del hemmabio-lösningar.

Även utomhus-högtalare står på menyn och på senare tid även portabla. Nyligen lanserades tre modeller på den skandinaviska marknaden: Polk BOOM Bit, en minimal högtalare (liknande ett usb-minne) på 30 gram som kan fästas i bältet, skjortkragen eller liknande och som med inbyggd mikrofon även fungerar som hands free-enhet.

Polk BOOM Swimmer Jr är något större modell som är vattentät och med en flexibel svans som fungerar som upphängningsanordning eller ställ. Slutligen denna Polk BOOM Swimmer Duo som mäter ytterligare några centimeter i ”svanslästen” och som vi tänkte granska närmare.

Polk Swimmer Duo

Måtten ljuger emellertid. Själva högtalaren mäter 5,5 centimeter på höjden och är 6 centimeter i omkrets på bredaste stället. De övriga centimetrarna får tillräknas det flexibla tillbehöret ”svansen” som på högtalarens bakstycke enkelt skruvas på eller av.

Förutom laddkabel ingår ytterligare ett tillbehör i form av en kraftig sugpropp för att fästa högtalaren direkt på en slät vägg, ovanför diskbänken eller liknande. Båda dessa fästningsanordingarna ger även ett extra skydd åt aux-ingången och laddningskontakten på baksidan av högtalaren.

IPX7-klassad och med batteritid nog för en dag på stranden

Swimmer duo är IPX7-klassad och tål med andra ord en del stryk. Den är skyddad mot smuts, damm och sand, är stöttålig och givetvis vattentät (1 meter djup i upp till 30 minuter). Fulladdat klarar batteriet upp till åtta timmar uppspelning. Kommunikationen sker trådlöst via bluetooth (4.1) och utlovad räckvidd klarar högtalaren utan störningar eller avbrott utan problem.

Ljudet har med tanke på formatet sina begränsningar. Det låter förvisso klart bättre än förväntat med tanke på högtalarens storlek. Klart, detaljerat och med volymresurser nog för att prestera för det lilla sällskapet som hänger vid poolkanten. Men eventuell vind och vågbrus tar lätt över showen så är du ute efter en partyhögtalare som dessutom levererar någon form av acceptabel basåtergivning får du leta vidare. Det ska tilläggas att två stycken Swimmer duo kopplas ihop för en äkta stereoupplevelse men detta hade vi dessvärre inte möjlighet att testa.  

Omdöme

Vi gillar tillbehören som ger högtalaren en grym flexibilitet och som kan placeras, ställas eller hängas stort sett var som helst. Det smidiga formatet gör den till en perfekt resehögtalare och priset är tilltalande. Ljudet är relativt sett riktigt bra, om än begränsat till de lyssnare som befinner sig i högtalarens absoluta närhet.

plus

Liten och smidig till formatet
Bra pris
Vattentät

minus

Klart begränsad basåtergiving...
...liksom volymresurerna

Fakta Polk Swimmer Duo

Testad: Mars 2019
Tillverkare/kontakt: Polk
Mått högtalarenhet: 5 x 6 centimeter i omkrets.
Vikt: 142 gram.
Batteritid: Upp till 8 timmar.
Anslutning: Bluetooth 4.1
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Ja.
Vattentålig: Ja, IPX7-klassad
Färger: Svart, blå, orange, grön
Cirkapris: 299 kronor hos CDON.

Betyg 4 av 5