Testad produkt: Samsung Galaxy Watch Active
Pris: 2 490 kronor hos Webhallen.

2018 års bästa smartklocka för dig med Android-mobil var Samsung Galaxy Watch. Detta mycket tack vare batteritiden och dess närmast magiskt smidiga gränssnitt med den smarta roterande ringen runt urtavlan.

Samtidigt som de nya Galaxy S10-mobilerna lanserade Samsung också en ny version av Galaxy Watch, under namnet Galaxy Watch Active. Det är en avskalad version av klockan med mer fokus på träning. Den är också ungefär 1 000 kronor billigare än enklaste modellen av Galaxy Watch var vid lansering. En Galaxy Watch Active blir din för cirka 2 500 kronor.

Ny design, samma prestanda

Galaxy Watch Active är mindre till måtten med en skärm på 1,1 tum istället för 1,4 tum. Klockan har även tunnare chassi, är lättare, har en mjukt avrundad design, och levereras med ett väldigt komfortabelt silikonarmband. Det är 20 millimeters standardfäste på armbandet, och det är lätt att byta ut.

Det här är en av få smartklockor som vi knappt märker när vi har den på oss. Vissa kanske föredrar ett bastant armbandsur med metallänkar och solid tyngd, men är det bara funktionen du är ute efter är Galaxy Watch Active ett utmärkt val.

Galaxy Watch Active
Galaxy Watch Active har en mycket mer avskalad och diskret design än Galaxy Watch. Det är en smaksak visuellt, men komforten i den kompakta klockan är svår att förneka.

Den har en dubbelkärnig Exynos-krets som prestandamässigt ligger en bra bit efter de som sitter i nyare Android Wear- och Apple Watch-modeller, men som levererar tillräckligt med kraft för Samsungs egna appar. De appar som ges ut av tredje part är för det mesta väl optimerade. På plussidan gör det klockan mycket mer strömsnål med längre batteritid än hos konkurrenterna.

Kompromissad batteritid

Batteriet i Galaxy Watch Active är dock drygt hälften så stort som i Galaxy Watch. Det gör att vi inte har samma grymma batteritid här, men den är fortfarande bra. Samsung utlovar två dygn användande. För vår del kan vi ha den på armleden med normal användning i ungefär 2,5 till tre dygn.

Då har vi alla notifikationer påslagna, sporadisk app-användning, mediaspelarkontroll och röstkommandon och enklare sökningar med Bixby, konstant pulsmätning och dagligt aktivitetsprogram på en timme eller två om dagen.

Det vi håller oss undan från gps-navigering, som traditionellt drar extra ström. Vi har inte heller alltid på-funktion för urtavlan påslagen. Den aktiveras pålitligt när vi tittar på den så det känner vi inget behov av att ha påslaget. Men gör vi det ser Samsungs prognos på två dagar ut att stämma bra.

Galaxy Watch Active
På undersidan hittar vi pulsmätare. Klockan har ingen laddkontakt, istället laddas batteriet trådlöst.

Det mesta känns igen

Funktionsmässigt är det annars en Galaxy Watch rakt av, med samma sensorer och samma mjukvara, även när det gäller aktivitetsloggning och träningsprogram. Samsung Health håller koll på puls, steg och stressnivå samt ger dig verktyg för att få bättre översikt på närings-, vätske- och koffeinintag. Utöver det har klockan 38 förprogrammerade träningsprogram för de flesta typer av aktiviteter.

Båda Galaxy Watch och Galaxy Watch Active är lika vatten- och stöttåliga – så egentligen är det inte mer sportfokus på Galaxy Watch Active, utan det handlar mest om en design- och komfortfråga. Galaxy Watch Active uppges ha en extra funktion: möjlighet att övervara ditt blodtryck. Det är dock inte en funktion som är aktiverad i dagsläget, utan kommer med en framtida mjukvaruuppdatering, så det har vi inte kunnat testa ännu.

Operativsystemet är alltså samma Tizen OS som i Galaxy Watch, med skillnaden att utbudet av förinstallerade urtavlor är mer sport- och träningsorienterade.