Spelvärldens nya battle royale-kelgris, Apex Legends, lyckades nå hela 50 miljoner spelare på bara en månad. Men det är inte bara antalet ärliga spelare som skjutit i höjden – på exempelvis Reddit har trådar om misstänkta fuskare ploppat upp som maskrosor ur en gräsmatta. Främst verkar asiatiska servrar i länder som Kina och Singapore vara hårt drabbade, men spelförstörande hack har dykt upp över hela världen.

Apex Legends: Allt du behöver veta om nya succéspelet

Är det något som kan döda momentum för ett onlinebaserat spel så är det just fuskare, och Apex Legends-utvecklarna Respawn Entertainment verkar ta det växande problemet på allvar. I ett inlägg på Reddit berättar en av utvecklarna att man hunnit kasta ut hela 355 000 pc-fuskare från servrarna med hjälp av Easy Anti-Cheat, en mjukvara som används för att identifiera hackare i en stor mängd onlinespel.

Respawn meddelar att man kommer att utöka sitt antifusk-team successivt, men också att en viss brist på transparens kommer att råda från deras sida. Fuskare är uppmärksamma på nya åtgärder från spelutvecklare, och ju mindre de är medvetna om, desto bättre förutsättningar har förstås Respawn för att kunna mota dem i grind.

Sist men inte minst kommer en rapporteringsfunktion att göras tillgänglig för pc-användarna, som då kommer att få ett kraftfullt verktyg för att anmäla misstänkta fuskare.