Harry Potter Wizards Unite är Niantics nya, efterlängtade augmented reality-spel som utspelar sig i den magiska version av jorden som vi har stiftat bekantskap med genom JK Rowlings böcker och filmerna om Harry Potter. På midsommarafton släpptes spelet i USA och Storbritannien, och redan på midsommardagen i Sverige.

Spelet använder precis som Niantics andra en verklig karta över dina omgivningar, där spelets innehåll är utplacerat. För den som har spelat Pokémon Go eller Ingress är världen genast bekant: permanenta objekt är nämligen placerade på samma platser, även om de har helt andra funktioner. Där du i Pokémon Go hittar ett ”Pokéstop” kan du till exempel finna ett ”värdshus” i Wizards Unite.

Wizards Unite är ett betydligt djupare och härligt nördigt spel än Pokémon Go, så de spelare som har känt att det senare är lite väl enkelt kommer förmodligen frossa i alla detaljer. Det påminner faktiskt på många sätt om klassiska datorrollspel med nivåer, yrken, förmågor, föremål, statistik och till och med ett färdighetsträd.

En glad överraskning är att Wizards Unite har översatts till svenska, och det riktigt bra. Det har naturligtvis underlättats av att Harry Potter-böckerna redan finns på svenska och har namnen på besvärjelser, vidunder (monster) och annat, men Niantic verkar ha anställt några drivna svenska översättare.

Kom igång

När du öppnar spelet första gången måste du skapa ett konto, och än så länge går det bara med Google eller Facebook. Därefter ska du fylla i ditt hemliga namn i spelet och ett kodnamn som är det andra spelare kan se. Ditt hemliga namn kan vara ditt eget eller ett påhittat som du tycker passar i Harry Potter-världen.

Sedan får du en genomgång av några av grunderna i spelet av två återkommande figurer: Constance Pickering och självaste Harry Potter. De jobbar med att lösa ett stort mysterium i den magiska världen, kallat katastrofen. Som spelare är du en agent för en ny enhet inom Trolldomsministeriet som ska reda ut och få bukt med katastrofen innan den leder till att mugglarna blir varse om att magi finns.

För att göra det måste du hitta och återföra olika fyndigheter som försvaras av ofyndigheter. Fyndigheterna kan till exempel vara föremål från Hogwarts, kända trollkarlar och häxor, magiska väsen och annat bekant från Harry Potter-böckerna. Ofyndigheter är onda besvärjelser, besvärjare och annat som försöker stoppa dig från att frigöra fyndigheterna.

Allt du gör i spelet ger xp som höjer din nivå, men det finns också speciell xp för varje typ av fyndighet och du går upp i rang inom dessa. Du kan till exempel vara nivå 9 och ha rang 5 inom magizoologi och rang 3 inom svartkonst.

På kartan

När du har tagit dig igenom introt kan du ge dig ut och utforska världen. Kartan är grunden i Wizards Unite, där du ser var du är och vad som finns i närheten. Här finns många saker att hålla koll på. Vissa är permanenta och andra dyker upp slumpmässigt.

Kartan

Här är de permanenta:

  • Värdshus – små hus. När du kommer tillräckligt nära kan du trycka på värdshuset för att hälsa på och få lite välbehövd energi.
  • Växthus – blå glashus. Från dessa kan du både få frön till olika växter och själv plantera och vattna frön för att ge nya skördar.
  • Fort – stora, höga hus. Här kan du ensam eller med upp till fyra vänner anta olika utmaningar för att få olika belöningar.
  • Flaggor – markerar ett område där du kan hitta mer av en viss typ av fyndigheter.

Och de tillfälliga:

Spår – lysande svävande brickor. De flesta har en symbol för någon av 10 fyndighetstyper (till exempel ”magizoologi” och ”svartkonster”), men det finns också ”märkliga spår” som leder till strider mot olika onda väsen.
Ingredienser – små föremål som ligger på marken. Samla dessa för att brygga trolldrycker.

Tryck på resväskan nere i mitten av skärmen så ser du knappar för olika delar av din spelfigur. Valv innehåller alla föremål och ingredienser du har samlat på dig. Register har koll på alla fyndigheter du har återfunnit. Flyttnycklar är särskilda skatter som du kan låsa upp med nycklar genom att promenera omkring (ungefär som ägg i Pokémon Go). Yrke och trolldrycker återkommer vi till senare i guiden.

Yrken

Yrken

När du har uppnått nivå 6 öppnas en ny möjlighet i spelet: du kan välja yrke. Det finns tre stycken och de har olika roller att spela i trollkarlsutmaningarna i fort. Auror är ett offensivt yrke, Magizoolog ett understödjande yrke och Professor något däremellan. Varje yrke har ett eget färdighetsträd med olika färdigheter du kan låsa upp med hjälp av rullar och böcker.

Färdigheter kan vara enkla saker statistikhöjningar (exempelvis Kraft +2 som gör dina besvärjelser starkare) eller nya förmågor (som Reparationsförtrollningen som helar en vän under en pågående trollkarlsutmaning).

Du kan när som helst byta yrke, men du måste välja hur du vill spendera dina rullar och böcker. Kika längre ner i trädet för att se vilken väg du måste gå för att komma fram till någon förmåga du gärna vill ha.

Siffror att hålla reda på

Wizards Unite är fullt av siffror och statistik. Den kanske viktigaste siffran är magisk energi. När du börjar spela kan du som mest ha 75 energi, och varje gång du kastar en besvärjelse används en energi. För att fylla på energinivån behöver du besöka värdshus.

Guld är en annan viktig del av spelet. Guld används precis som i så många andra freemiumspel för att snabba upp olika händelseförlopp, köpa föremål som annars måste samlas in, och liknande.

Du själv har en rad egenskaper som mäts i procent eller poäng. Titta under yrke i resväskan så visas din nuvarande spelarstatistik för ditt valda yrke i fliken expertis. Längst upp här ser du hur många böcker och rullar du har för att låsa upp färdigeter i yrket.

Uppdrag

Uppdrag

Nere till vänster på kartan hittar du knappen som visar dina aktuella uppdrag. Uppdrag är olika saker du kan utföra för att få belöningar som guld, xp och energi. Det finns dagliga uppdrag som du kan repetera varje dag, specialuppdrag (som Niantic kommer lägga till vid olika tillfällen), belöningar för att utföra olika saker många gånger, och ”F.O.T.”-uppdrag som driver spelets berättelse om katastrofen framåt.

De dagliga uppdragen är det enklaste sättet att skaffa lite guld varje dag, men missa inte F.O.T.-uppdragen.

Fort

Så slåss du i fortens trollkarlsutmaningar

Det finns två sorters ”strider” i Wizards Unite. Det första är alla ofyndigheter du stöter på som försvarar fyndigheter. För att besegra dessa behöver du kasta en viss besvärjelse och spelet visar tydligt vad du ska göra.

Den andra sortens strid eller lite knepigare och det är trollkarlsutmaningar. Dessa hittar du huvudsakligen i fort (men även i ”märkliga spår”). För att anta en utmaning måste du använda en magisk runsten (som du kan få på olika sätt). Du hamnar sedan i runkammaren (fortets lobby) där du kan se dig själv och dina lagkamrater längst upp, olika fiender du måste besegra i mitten, och särskilda besvärjelser du kan använda här längst ner. För att slåss mot en fiende markerar du den och väljer börja.

Strid
Sikta och slunga din attackbesvärjelse.

Även här måste du slunga besvärjelser, men först måste du sikta och träffa fienden. Det gör du genom att hålla fingret mot skärmen och röra det tills ditt sikte hamnar över en måltavla som visas över fienden. Fienden kommer även attackera dig, och då gäller det att försvara dig (svep som spelet visar). När det är din tur kan du även välja att dricka en trolldryck, till exempel för att göra dig starkare eller hela dig om du är nära att gå ner för räkning.

Kontrollera din magiska energinivå innan du ger dig in i ett fort. Om din energi tar slut mitt i måste du ge upp eller betala 100 guld för att fylla på med 50 energi.

Trolldrycker, flyttskrin och odling

Brygga trolldrycker, öppna flyttskrin och odla växter

Utöver magiska strider har Wizards Unite flera andra mekaniker du ska bemästra. Ingredienserna du samlar på kartan kan användas för att brygga trolldrycker som i sin tur hjälper dig i strider. Här gäller det att hålla koll på vilka ingredienser du behöver till vilka drycker och städa bort onödiga så du inte fyller valvet.

Dryckerna tar olika lång tid att brygga, och du kan snabba upp dem genom att utföra olika magiska gester över kitteln. Varje recept har en egen formel och du måste hitta rätt kombination av gester.

Flyttskrin är speciella föremål som du måste låsa upp med särskilda nycklar. Du har en guldnyckel som du kan använda hur många gånger som helst, och kan få silvernycklar som fungerar en gång från utmaningar och uppdrag.

I växthus kan du så olika frön du hittar. Det tar olika lång tid för olika fröer och du kan snabba upp processen genom att kasta besvärjelser. När det odlade är klart kan du och andra som besöker växthuset skörda resultatet. En varning: Det du odlat dyker upp på kartan efter den utsatta tiden och försvinner sedan efter 30 minuter.