Oavsett om du spenderar dina lata dagar vid havet eller sjön (eller bara i trädgården) önskar du säkert förena den förhoppningsvis välförtjänta vilan med något form av nöje. Kanske rentav lite träning eller ett undervattensäventyr?

Här finns prylarna som skyddar ögonen eller mobilen, gör musiken och ljudboken extra njutbar, eller bara rör om din dryck åt dig för att… du har faktiskt semester!

Sommarprylar

Världens smartaste solglasögon

Tappat bort dina gamla Ray-Ban Wayfarers? Uppdatera dig med smarta Ampere Dusk, som kombinerar justerbara, polariserade glas med ljud! Hur mörka du vill ha dem ställs in med en pytteliten knapp under skalmen och med hjälp av mikrofoner och två små högtalare nära öronen kan du ta samtal, prata med Siri eller lyssna på musik.

Batteriet räcker upp till en vecka för glasögonfunktionen och fyra timmar för lyssning, och laddas till 80 procent på en kvart. Tappar du bort dem kan du via appen få dem att tuta på dig.

Ampere Dusk
Cirkapris: 2 770 kronor
www.ampere.shop


Sommarprylar

Stiligaste aktivitetsklockan

Måhända inte den mest avancerade fitnessklockan, men stilren och till förväxling lik ett analogt armbandsur, med en oled-skärm som slås på genom tryck och svep – annars går visarna som vanligt.

Läs även: Stort test: Bästa aktivitetsarmband som gör träningen roligare

Ta samtal och läs sms, mejl och aviseringar när den är kopplad till din telefon, håll koll på aktivitet från stress till menscykel och graviditet och logga vätskeintaget i solen. Allt i ett vattentåligt paket med fem dagars batteritid.

Garmin Vivomove Sport
Pris: Från 1 797 kronor hos Amazon Sverige


Sommarprylar

Fota och filma under vatten

Olympus har avslutat sin kameradivision men arvet lever vidare via OM System, som ännu saluför utmärkta sportkameran Tough TG-6 – dessutom en dryg tusenlapp billigare än vid lanseringen.

Den är vattentät till 15 meters djup, sand-, tapp- och krossäker, och låter dig fota i raw-format och filma upp till 4k i 30 fps eller full hd i 120 fps, för slow-motion-visning. Anpassade undervattenslägen som vidvinkel och hdr finns, och med en närgräns på en centimeter kan även småkryp fångas fint.

Olympus Tough TG-6
Pris: Från 3 990 kronor hos Prisjakt


Sommarprylar

Lagom mycket ljud, tack!

M3 rekommenderarBli inte mest hatad på stranden genom att ta med en för stor boombox! JBL:s mellanmodell Flip räcker i sin senaste utgåva utmärkt, och har fått starkare vatten- och dammtäthet. Med en batteritid på tolv timmar spelar den längre än vad som är hälsosamt i solen, och för kvällens fest kan du även ansluta andra JBL-högtalare, kompatibla med Partyboost-tekniken. Läs vårt test här!

Vill du trots allt gå upp ett steg i storlek erbjuder likartade Charge 5 dessutom laddning av dina prylar.

JBL Flip 6
Pris: Från 990 kronor hos Amazon Sverige


Sommarprylar

Håll lyssningen för dig själv

Somriga träningslurar som räcker hela dagen för dig som nöjessportar på gymmet, löprundan eller stranden och i vattnet med sin ip57-klassning. Aktiv bullerreducering stänger ute stoj, eller så trycker du för att förstärka omgivningen om något viktigt ser ut att ske.

Fyra mikrofoner och vindbrusskydd borgar för god samtalskvalitet, medan det förbättrade batteriet medger åtta timmars lyssning – och blott fem minuter i laddfodralet ger en timmes extra skjuts.

Jabra Elite 7 Active
Pris: Från 1 490 kronor hos Webhallen


Sommarprylar

Slipp allt, även röra om kaffet

Skippa plastskedar och undvik att dyrbart matsilver kommer bort i sanden eller norpas av en nyfiken mås. Det här är muggen för dig som gillar kaffet väl omrört med mjölk och socker. Kanske rentav en irish coffee, eller Campari med juice?

Med en knapptryckning snurrar propellern i botten hela 3 000 varv per minut, så din dryck blir snarare vispad, inte rörd. Muggen rymmer fyra deciliter och med locket undviks spill när du spankulerar kring din inmutade solplats.

Spralla den självrörande muggen
Pris: 159 kronor hos Coolstuff


Sommarprylar

Återvunnet vattentätt skal

Vatten- och stötsäkra fodralen Lifeproof Fre har hängt med sedan första Iphone-generationen och finns nu även för 13 Pro Max. Numera tillverkas de till mer än hälften av återvunnen plast, varav 35 procent hämtad ur våra förpestade hav. Fint så.

Skalet skyddar på två meters djup i en timme samt mot att få neslig sand i kontakten och knapparna. Fre-skydden ligger inte alltid så väl an mot skärmen, så detaljerad pekstyrning kan bli svår, men ändå ett bra alternativ när du vill filma badet.

Lifeproof Fre
Pris: Från 540 kronor hos Amazon Sverige


Sommarprylar

Passa på att preppa

Visst ska det slappas på stranden men varför inte passa på att preppa med en vevradio? Denna kan laddas med sladd, solceller eller veven och har även en powerbank om 4 000 mAh, för att i sin tur kunna ladda mobilen när det verkligen blir kris.

Radions analoga rattar får in alla vanliga kanaler, och med ficklampa, rörelsedetektor och sos-knapp som avger en nödsignal, har du rätt mycket i ett.

MD-090P Vevradio
Pris: Från 770 kronor hos Amazon Sverige