Så kallad hämndporr är ett stort problem på sociala medier. Intima bilder tagna med en partner delas efter ett uppbrott som ett sätt att ”straffa” exet. Förra året började Facebook testa ett system för att stoppa bilder att spridas genom att i förebyggande syfte ladda upp dem till Facebook där ett kryptografiskt ”fingeravtryck” sparas. Alla bilder som laddas upp på plattformen stäms av mot ett register över dessa fingeravtryck, och blockeras om de återfinns.

Nu lanserar företaget ny teknik som ska hjälpa till att hindra spridningen av både helt och nästan nakna bilder och videor utan personens tillstånd. Det handlar om en ny ai-motor som kan upptäcka och stoppa delningen av bilder utan att personen på bilderna lyfter ett finger eller ens känner till att något försöker sprida dem.

När ett foto eller en video har flaggats som potentiell hämndporr kontrolleras det manuellt av en anställd med ”särskild träning”. Om det bedöms bryta mot Facebooks regler tas det bort och i de flesta fall stängs kontot som delade av. Tekniken används som ett komplement till uppladdningsmetoden, som håller på att rullas ut till fler användare.

Facebook har också lanserat en ny supportsida för de som drabbas av hämndporr, i samarbete med organisationer i flera länder, exempelvis brittiska Revenge Porn Helpline och brasilianska Safer Net.