Testad produkt: Motorola Moto G7 Power
Pris: Från 2 490 kronor hos Prisjakt.
Motorolas senaste generation av mobiler i G-serien släpptes för en dryg månad sedan, Den första att bli tillgänglig var toppmodellen av de fyra Moto G7 Plus. Nu har vi testat en annan intressant modell: Moto G7 Power.
Power i detta fall refererar inte till någon kraftfull processor, även om den inte gör bort sig i sin prisklass. Moto G7 Plus har till exempel snäppet vassare processor. Power har istället med batteriet att göra, som är på hela 5 000 mAh. Det är något vi inte ser särskilt ofta, även om det finns enskilda lurar med ännu maffigare batteri.
För inte så länge sedan testade vi Asus Zenfone Max Pro M2, en mycket snarlik telefon med ett lika maffigt batteri i. Både den och Moto G7 Plus blir därför naturliga alternativ att jämföra med. Moto G7 Power är dock en billigare mobil, med en prislapp på 2 490 kronor där de andra två kostar över 3 000.

Stora mått och hög vikt
Det märks på flera punkter. Moto G7 Power är en bred och bastant telefon som kan vara jobbig att greppa om du har för små händer. Skärmen går ända upp i ovankant med flärp, även den i ovankant. Samtidigt har den ovanligt breda skärmkanter runtom, och nedtill har den en centimeterbred list med en stor Motorola-logga. Den är också extra tjock och tung.
Det kan tyckas att det är priset man får betala för ett så stort batteri. Men faktum är att Asus visar att så inte behöver vara fallet, och Zenfone Max Pro M2 är en avsevärt smidigare, tunnare och lättare mobil. Ingenting på pappret säger att Moto G7 Power behöver vara så klumpig som den är.
Baksidan är i blank plast som lätt blir smutsig, men som ser riktigt elegant ut med ett mörkgrått skimmer om vi håller den ren med en putstrasa. En matt yta hade dock varit mer praktisk. Som alla Moto-modeller har den en rund kamera-ö i mitten, och med en fingeravtrycksläsare splacerad precis under. Kameran sticker ut mindre än på andra Moto-lurar, eftersom själva telefonen är tjockare.

Budget-specar och tunt ljud
Vi får en ips-panel med 720 pixlars bredd och på hela 6,2 tum. Den känns skarp nog om vi inte tittar för noga, men i vissa situationer blir enskilda pixlar tydliga. Den ger oss klara jämna färger. Maximala ljusstyrkan är dock låg så ute i solsken kan det bli en del jagande efter skugga för att kunna läsa på skärmen.
Moto G7 Power har inga högtalare i botten, utan högtalaren för samtal upptill används till allt, även ringsignaler och media. Den är tyvärr ganska tunn och skränig när vi försöker spela musik på halvhög till hög volym. För samtal är den däremot riktigt bra, både vid örat och som högtalartelefon, med snygg röståtergivning och bra volym. Ljudet ut hörlursuttaget är dugligt, men är inget för kräsna öron.
För övrigt är funktionaliteten i typisk budgetklass, med stabil, om än långsam, lte- och wifi-uppkoppling. Alla nyare Android-lurar med selfiekamera fram har numera stöd för ansiktsupplåsning i teorin, men här fungerar den lite halvdant. Fingeravtrycksläsaren är däremot pålitlig och blixtsnabb.

Snabb nog för det mesta
Moto G7 Power har av de nyare systemkretsarna från Qualcomm, Snapdragon 632. Den är inte lika kraftfull som Snapdragon 636 i Moto G7 plus eller Snapdragon 660 i Asus Zenfone Max M2, men är snabb nog för det mesta. Vi får generöst med minne för en billigare mobil, 4 GB ram och 64 GB lagring. Sd-kort har separat plats, så du kan både ha extra lagring och dubbla sim-kort.

Tack vare den lågupplösta och energisnåla skärm och ny extra snål processor så får vi bättre batteritid här än i Asus Zenfone, som redan den var underbart lång. Men är det värt det? Nja. Dess lägre prestanda och sämre bildskärm är påtagliga nackdelar. Och det faktum att Asus lyckas med samma konststycke i en mycket mer slimmad och behändig telefon gör att vi inte blir så imponerade.