Uppgifter från 460 000 användare registrerade hos det svenska elsparkcykelföretaget Voi ska ha legat ute på nätet. Bland uppgifterna finns information om kunders användarnamn, mejladresser och telefonnummer. Det rapporterade tyska Bayerischer Rundfunk först om.

– Visst, det här är förhållandevis harmlösa uppgifter i någon mening, men jag tycker absolut det är allvarligt, säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder till SVT Nyheter, som var först i Sverige med att skriva om det inträffade.

Läs också! Voi och andra elsparkcykelföretag kickas ut från Madrid

Voi dementerar dock uppgifterna till viss del. I ett mejl till SVT Nyheter uppger en representant för Voi att 100 000 mejladresser ska funnits tillgängliga på nätet, och vissa fall även personnamn och telefonnummer. Ingen extern aktör ska ha kommit åt uppgifterna, hävdar man.

DI Digital återger innehållet i ett öppet brev som Voi ska ha skickat till sina kunder, där man betonar att incidenten inte är en cyberattack och att inga kreditkorts- eller inloggningsuppgifter stulits. Vidare uppger Voi att man beställt en oberoende utredning av incidenten och förbättrat krypteringen av kundernas data.