Urbanears är relativt sett ett nytt varumärke även om man hängt med ett tag nu. Det riktigt stora genombrottet kom med modellen Plattan – som sedan efterträddes av den trådlösa varianten Plattan 2. Udda färgvarianter och en attraktiv prissättning fungerade tydligen, och ett lyckat samarbete med mobiloperatören Telia bidrog säkerligen också till med att sprida varumärkeskännedom.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots en relativt saftig prislapp är Pampas ett av vårens utropstecken. Användarvänliga hörlurar med skön design som övertygar, inte minst ljudmässigt. Batteritiden på runt 30 timmar är mer än tillräckligt och möjligheten att dela med dig av musiken till ett annat par hörlurar via 3,5 mm-uttaget är ett plus i kanten.

Positivt

  • Snygg design.
  • Bra ljud.
  • Smidigt handhavande.

Negativt

  • Något högt prissatta.
  • Saknar en dedikerad app.
Det första intrycket är alltid viktigt och när vi packar upp de nya Pampas-lurarna drar mungiporna uppåt direkt. De är riktigt snyggt designade – enkla och avskalade med en tidsenlig, modern touch. Pampas kommer i tre olika färger: Almond Beige, Charcoal Black och Field Green – som vi gillar skarpt.
Urbanears Plattan

Kåpornas stoppning känns alldeles lagom fast. Kuddarna är inte supermjuka som hos exempelvis Bose Quiet Comfort, utan här är närvaron klart påtaglig utan att det för den sakens skull resulterar i några obehagskänslor.

Den rena designen gör sig påmind även när vi ser till det praktiska. Trendiga touch-funktioner i all ära – det är mycket som ska klaffa för att det ska fungera felfritt och det tar ofta en stund att lära sig de olika rörelsemönstren. En mängd traditionella knappar och reglage kan också ställa till det i praktiken.

Här har Urbanears istället valt en enskild multifunktionsknapp som är tryckkänslig och som går att skjuta i olika riktningar. Det är logiskt och enkelt så det förslår; tryck framåt eller bakåt för spårbyte, uppåt eller nedåt för att reglera volymen. Tryck in knappen för att pausa eller återuppta uppspelningen, eller för att svara och avsluta ett samtal. Ett skolboksexempel på ett lyckat upplägg.

Urbanears Plattan
Smidigt! Samma upplägg som på vissa Marshall-hörlurar – en joystick-liknande kontrollknapp.

För att sammankoppla hörlurarna med din smartphone aktiveras bluetooth genom att trycka in samma knapp i cirka fem sekunder. När en liten led-indikator på höger kåpa sedan börjar blinka blått är hörlurarna redo för att upptäckas och väljas i telefonmenyn.

Relativt dyra, men ljudmässigt övertygar Pampas

Riktpriset för Pampas kommer att ligga på 1 499 kronor vilket är en ansenlig summa för ett par trådlösa hörlurar, framför allt med tanke på att de inte erbjuder vare sig aktiv brusreducering eller någon form av dedikerad app för inställning av ljud. Dessutom finns det en uppsjö av intressanta namnkunniga alternativ på marknaden, vissa även med dessa attribut.  

Men vi tror ändå på Pampas. De är förbaskat snygga och varumärket känns i dagsläget stekhett, inte minst bland den yngre publiken, men det är först när vi börjar lyssna på dem vi blir helt övertygade. Det låter nämligen förbaskat bra. Ljudet är luftigt och detaljerat utan några som helst noterbara artefakter, och basåtergivingen är både tajt och tydlig.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Testad: Mars 2019
Tillverkare/kontakt: Urbanears
Typ: Trådlösa over ear-hörlurar
Element: dynamiska, 40 mm
Frekvensomfång: 20Hz - 20 000Hz
Anslutning: Bluetooth 5.0
Handsfreefunktion: Ja.
Batteritid: Runt 30 timmar.
Vikt: 260 gram.
Färger: Svart, beige, grön
Pris: Från 1 259 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5