Facebook-ägda Oculus har de senaste åren verkat satsa med på mobilmarkanden och vr för de som inte har stora, dyra gamingdatorer. Ursprungliga Oculus Rift släpptes i mars 2016 och har inte uppdaterats sedan dess, medan Oculus Go och Oculus Quest lanserades.

Men nu är väntan över för de som vill ha det absolut bästa. Oculus har lanserat Rift S, en uppdatering av det ursprungliga headsetet med bättre komponenter och nya funktioner.

Rift S ska vara skönare att ha på sig och har både högre upplösning (1280x1440 per öga istället för 1080x1200) och bättre optik. Den använder samma inbyggda spårningssystem som i Oculus Quest och behöver alltså inte några utplacerade kameror för att använda hela kroppen.

Headsetet har en ny funktion kallad Passthrough Plus som gör att du kan se verkligheten genom vr-världen med hjälp av kameror placerade så att samma synfält skapas och avstånd i verkligheten motsvarar avstånd i den virtuella världen.

Rift S kommer ha samma pris som Quest (omkring 4 000 kronor) och Oculus säger att valet av headset handlar om huruvida du redan har en kraftfull dator eller inte. Det är stor skillnad mot konkurrenten HTC vars Vive Pro kostar tre gånger så mycket.