Testad produkt: Plantronics BackBeat GO 810
Pris: 1 590 kronor hos Kjell och Company.

Vill man generalisera gällande intresse och popularitet så är det två kategorier hörlurar som lyser starkast just nu: de helt trådlösa in ear-modellerna (så kallade true wireless) och större brusreducerande hörlurar. De förstnämnda ger en ökad rörelsefrihet jämfört med tidigare, trådanslutna modeller och brusreducerande hörlurar är det givna valet för resenären eller pendlaren som vill kunna stänga ute så mycket ljud som möjligt.

Måste ett par bra lurar kosta skjortan?

Man refererar ofta till att ”du får vad du betalar för” och i de flesta fall brukar detta stämma överens med hur verkligheten ser ut. När det gäller brusreducerande hörlurar får du vara beredd att lägga ut en rejäl slant. Sony WH-1000XM3 eller Bose Quiet Comfort 35 II är några talande exempel på detta och kostar båda från runt 3 000 kronor och uppåt. Men i farvattnet efter dessa åtråvärda modeller måste det väl ändå finnas några lämpliga alternativ som inte kostar skjortan?

Plantronics har hängt med ett tag och har tidigare visat upp produkter med bra kvalitet till en vettig prislapp. I höstas lanserade tillverkaren bland annat dessa Backbeat Go 810, som kostar runt hälften så mycket som ovan nämnda lyxmodeller.

Första intrycket är viktigt och tyvärr blir vi inledningsvis en aning besvikna. Rent visuellt finns inget att anmärka på, Backbeat GO 810 ser ut som vilka hörlurar som helst i over ear-segmentet och går att få i färgen vitt, svart eller som i detta fall mörkblått. Det är mer känslan i materialet som beklämmer oss en aning – det knarrar och knakar en hel del och känslan av billig hårdplast är påtaglig.

Backbeat go 810
Logiska knappar och reglage

På höger kåpa är strömbrytaren placerad, samt en eq-knapp. Med den går det att ändra ljudbilden mellan två förinställda alternativ: Bright, där detaljer och klarhet förstärks i både musikaliskt- och talbaserat innehåll, samt Balanced som utlovar en mer jämt fördelad finjustering över hela frekvensomfånget.

Skillnaden mellan dessa lägen är klart noterbar och funktionen är riktigt användbar, framför allt om din spellista är en blandning av olika genrer. Men att kalla det för en equalizer är att ta i då ljudet inte är individuellt anpassningsbart, utöver de två fasta lägena. Överlag är dock ljudet riktigt bra, där fokus ligger på en tung och distinkt basåtergivning framför ett luftigt och detaljerat mellanregister.

Brudreducring i två olika lägen

På vänster kåpa är övriga funktionsknappar placerade – på utsidan play/pause samt spårbyte och i bakkant volymreglaget som även aktiverar eller stänger av brusreduceringen.

Backbeat go 810

Backbeat GO 810 har även en dedikerad app för bland annat mjukvaruuppdateringar och språkinställningar. Här hittar vi även en kartfunktion som visar adressen hörlurarna finns – och vi får också möjligheten att aktivera en ljudsignal från enheten om du förlagt dem någonstans i hemmet. I appen kan du även ställa brusreduceringen i två olika lägen och det senast valda sparas automatiskt för aktiveringsknapparna på vänster kåpa.

När det gäller just brusreducering och hur effektivt funktionen filtrerar bort oönskat ljud placerar vi Backbeat GO 810 någonstans i mitten jämfört med andra modeller vi testat på senare tid. Skillnaden mellan de två olika lägena är försumbar, men oavsett vilket av dessa vi väljer elimineras en hel del av bruset utifrån. Det är dock långt ifrån lika effektivt som exempelvis Bose QC 35 II. I aktivt läge påverkas även uppspelningskvaliteten något i form av sämre basåtergivning och viss förlust i detaljåtergivningen.  

Omdöme

Vi har en del anmärkningar gällande kvalitetskänsla rent konstruktionsmässigt men komfort- och funktionsmässigt får Backbeat GO 810 klart godkänt. Ljudmässigt låter det bra och brusreduceringen är relativt effektiv även om det är en bit kvar till de bästa (och dyrare) modellerna – och således inte ett helt tillfredsställande alternativ till dessa.

Fakta Plantronics BackBeat Go 810

Testad: Mars 2019
Mer info: Plantronics
Typ: On ear, brusreducerande
Element: 40 millimeter
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Upp till 22 timmar med ANC, upp till 28 timmar utan ANC
Frekvensåtergivning: 50 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 189 gram
Övrigt: Medföljande app
Pris: 1 590 kronor hos Kjell och Company.

plus

Bekväm passform.
Bra ljud.
Batteritid.

minus

Konstruktionen känns billig.
Brusreduceringen imponerar inte.

Betyg 3 av 5

Plantronics BackBeat Go 810 Pris vid test: 1590 kr.

Bästa pris just nu: 1109 kr