Xiaomi har i flera år levererat mycket smartphone för pengarna i billigare prisklasser, och frågan är om de inte överträffat sig själva ned nya Redmi Note 7. Den har ett rekommenderat pris på 2 490 kronor och går att köpa för det i egna svenska butiken. Leverans av de första mobilerna ska ske nu i slutet av mars.

Telefonen må vara i budgetklass, men den ser inte ut och känns inte som en billig lur. Det är polerad aluminium i ramen och Gorilla Glass fram- och baktill, med antingen pianoblank svart yta eller en som tonar mellan blått och lila på baksidan, i samma stil som i flera av Huaweis lurar senaste året.

En liten svart plastlist runtom glaset framtill vittnar om att det är en lite billigare mobil, men den märks knappt. Glasen är plana med lätt 2,5d-upphöjning runtom. På baksidan sitter en fingeravtrycksläsare i mitten, och i hörnet hittar vi en kameradel, som sticker ut lite mer än de flesta konkurrenter.

Xiaomi Redmi Note 7
Stor skärm och inte direkt tunna skärmkanter gör Redmi Note 7 till en rejäl telefon att greppa.  

Stor men blek skärm
Skärmen är en rejäl sak på 6,26 tum och har en minimal flärp i ovankant för selfie-kamera, och rätt så rundade hörn. Kanterna runt skärmen är relativt breda, så hela luren blir något bred att greppa.

Skärmen är kanske telefonens svagaste kort. Det är en enkel ips-panel på 1 080 x 2 340 bildpunkter, med måttlig ljusstyrka, en del skiftningar i kontrast i olika betraktningsvinklar och ingen imponerande kontrast. Den kan få problem i starkt solljus, men att titta på en film på sofflocket passar den bra för. I alla fall efter att vi justerat färgtemperaturen som är ovanligt kall i standardläget. Det går lätt att ställa in helt manuellt.

Ljudet är likaså inte så imponerande, det är tunt och har låg maxvolym. Med telefonen vid örat blir också röståtergivningen vass, men där är i alla fall volymen tillfredställande. Med hörlurar inpluggade levererar Redmi Note 7 godkänd kvalitet, men inte i klass med en del av de bästa konkurrenterna.

Xiaomi Redmi Note 7
Toningen känns igen från en annan kinensk mobiljätte. Den som inte vill ha det färgglatt kan köpa en helsvart istället.

Snabbare prestanda än väntat
Vad som däremot är bra i Redmi Note 7 är dess prestanda. Snapdragon 660 är en stabilt levererande systemkrets som ger oss en bra bit över snittet i prisklassen, mer i klass med vad vi förväntar oss av en mobil för 1000 till 1 500 kronor till. Att navigera tyngre webbsidor och appar går fint, men ett och annat spel har krav utanför dess kapacitet. Telefonens 4 GB ramminne och 64 GB lagring är ungefär vad som känns normalt för en bättre budgetmobil.

Med ett rejält batteri på 4 000 mAh får vi väl godkänd batteritid trots en rätt så strömslukande skärm. En lång, intensiv arbetsdag, eller ett dygn av då-och-då-användning ska inte vara något problem. I alla fall så länge du inte konstant kör gps-navigering eller överanvänder kameran.

Xiaomi Redmi Note 7
I botten sitter vad som ser ut som dubbla högtalare. Men vi kan inte påstå att de leverrerar något märkbart stereoljud, om än alls.

Här sitter en ovanligt maffig kameraenhet. Det är en dubbelkamera, där extrasensorn är på 5 megapixlar och i stort sett bara används för djupseende vid bokeh-fotning. Porträttläge heter det i Xiaomis kameraapp, och fungerar bäst med ansiktsdetektering. Då gör den ett väl godkänt jobb.

Xiaomi Redmi Note 7 (4GB RAM) 64GB Pris vid test: 2490 kr.

Bästa pris just nu: 2379 kr