Kamera med Samsungs nya jättesensor
Huvudsensorn är en av de två sensorer på hela 48 megapixel som lanserades under hösten. Vi har tidigare sett Sonys jättesensor IMX586 i Honor View 20. Här sitter istället Samsungs GM1-sensor. Ingen av dessa sitter i dock Sonys och Samsungs egna nya flaggskeppsmobiler, så bara för att de har massor med megapixlar är det inte nödvändigtvis de bästa.

Men visst har den intressanta egenskaper. Fotar vi i full upplösning (vilket bara går att göra i kamera-appens pro-läge) i dagsljus får vi skarpa bilder med fin dynamik och hög detaljåtergivning nästan ner på pixelnivå. Färgåtergivningen när vi förstorar upp utsnitt av bilden blir dock lite flammig.

Normalt fotar inte kameran i 48 megapixel utan i 12 och slår ihop fyra pixlar till en för bättre ljuskänslighet. Så länge vi fotar utomhus är den bra på just att zooma, även om det kan bli skakigt, då dess elektroniska bilstabilisator är lite svag.

Xiaomi Redmi Note 7
Även med skyddande skal (som ingår) sticker kamerahuset ut en aning.

Bra budgetklass för övrigt
Utöver möjligheten att ta jättebilder är det budget-till-mellanklassvibbar på kameran, med flammig bildåtergivning i mörkare miljöer och vissa, men inte stora, problem med hoppig autofokus. Brusreduceringen i mörkerfoto är dock övertygande bra. Den filmar pålitligt utan att göra några märkvärdigheter. Tyvärr har den inte stöd för 4k-filmning, trots att den har hårdvaran för det, men det anser vi inte är en viktig punkt för en budgetmobil.

Xiaomi har en lättnavigerad kamera-app med ett ai-läge som enkelt kan slås av eller på. Just här tycker vi att du kan ha det påslaget, de autoinställningar och justeringar den gör är subtila och för det mesta hjälpsamma. En annan smart funktion vi uppskattar är automatiskt upprättning av bilder med hjälp av gyro. Plåtar vi lite snett och har den funktionen på får vi perfekt horisontella motiv.

Egensinnigt gränssnitt

Redmi Note 7 kör Android 9 med egna gränssnittet MIUI. Det har en visuellt egen stil och upplägg, så det kan vara ovant om du byter från en annan Android-mobil. En irriterande detalj är att den inte ger oss notifikationsikoner upptill som standard. Det måste slås på manuellt. Men det är också ett exempel på en av många saker som går att anpassa precis hur du vill.

Xiaomi Redmi Note 7 MIUI
Xiaomis gränssnitt MIUI har unik stil och påminner i vissa små detaljer om IOS.

Vi får med en bra säkerhets- och systemunderhålls-app som inkluderar virusskydd från Avast, en diktafon, en dokumentscanner, en skärminspelare och en handfull andra småappar. Till exempel en app som gör att telefonens inbyggda ir-diod kan programmeras som fjärrkontroll. En sak som däremot saknas är nfc, vilket känns lite udda i en mobil som annars bockar av det mesta i kommunikationsväg.

Vi får också en hel del onödigheter, som egen webbläsare, kalender och bildgallerisant en lite knippe tredjeparts bloatware. Bland annat Alixpress-app vilket vittnar om lurens kinesiska ursprung.

M3 rekommenderarOmdöme

Goda prestanda, stort batteri, premium-vibbar i designen och en ovanligt rolig kamera för att vara i prispressad klass gör Redmi Note 7 till ett riktigt spännande bygge som skulle kunnat kosta betydligt mer och fortfarande varit värd pengarna.

Den har lite mer budgetklass på bildskärm och ljud, men de är absolut inte underkänt dåliga, bara mer i förväntad nivå med prisklassen.

Fakta Xiaomi Redmi Note 7

Testad: Mars 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2,2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,26 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 + 5 megapixel med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, ir
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Operativsystem: Android 9.0 med MIUI 10
Batteri: 4 000 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 13h 30min blandad användning (4g), ca 23h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,5 x 0,8-1 cm
Vikt: 185 gram
Rek. pris: 2 490 kr

Prestanda

Antutu Bechmark: 143 491 poäng
Geekbench 4: 5 557 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 26 511 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 351 poäng

plus

Goda prestanda
Generöst med minne och lagring
Bra batteritid
Intressant, högupplöst kamera
Bra pris

minus

Något tung
Ingen nfc
Måttlig bildskärm och ljudkvalitet

Betyg 8 av 10

Xiaomi Redmi Note 7 (4GB RAM) 64GB Pris vid test: 2490 kr.

Bästa pris just nu: 2150 kr