Testad produkt: Neato Robotics BotVac D7 Connected
Pris: 7 390 kronor hos Netonnet.

Det här är den tredje modellen vi testar i Neatos Botvac-serie, nya D7 Connected ser ut som de enklare D4- och D6-modellerna men här finns lite nytt under höljet. På pappret ser det helt klart intressant ut, även om det finns konkurrenter med ännu smartare funktioner. Vi tänker då på nya Roomba som till och med åker och tömmer dammbehållaren själv i basstationen. Med en behållare på 0,7 liter blir det en hel del tömmande, i alla fall om du som i vårt fall har hårande husdjur i hemmet och större ytor att rengöra. Och då faller lite av konceptet med att ha den där självgående rengöringsroboten som du inte ska behöva tänka på.

Test Neato Botvad D7 Connected

Precis som tidigare Neato-modeller vi har testat tar sig Botvac D7 fram otroligt bra. Höga mattkanter, krångliga fåtöljfötter och rejäla trösklar är inga problem. Ibland ser det ut som om maskinen ska välta när det kämpar sig upp mot ett hinder, bara för att backa tillbaka och ta nya tag. Den stoppar inte för nästan något hinder alls, en sak som annars brukar vara ett problem med robotdammsugare.

Föredömligt enkel app

Den tillhörande appen är samtidigt suveränt enkel. Visst, nu får allt fler konkurrenter stöd för virtuella avgränsningslinjer, något som Neato var tidiga med, men det fungerar föredömligt enkelt i den här maskinen. Installationen är också superenkel och det är smidigt att samla flera Neato-modeller i en och samma app.

Test Neato Botvad D7 Connected

Den stora nyheten med Botvac D7 är uppdateringen som gör att vi får stöd för flera olika städzoner. Nu kan vi till exempel välja ett specifikt område att punktstäda, exempelvis i hallen innanför dörren där det i regel snabbare samlas grus och damm. Vi behöver helt enkelt inte köra hela våningen för att se till att det hålls rent på en specifik plats.

Du kan även skapa zoner på olika vångingsplan eller i specifika rum. Det här göra att du enkelt kan lyfta med dig maskinen för att tillfälligt städa av en yta där maskinen annars inte vandrar runt dagligen. Ett bra sätt som gör att du faktiskt slipper ha flera dammsugare om du bor i flervåningshus.

Ibland har den lite svårt att vakna från viloläge och tar lite väl lång tid på sig att få kontakt med nätverket. Och en större dammbehållare hade varit smidigt. Sedan är det rekommenderade ÅF-priset också lite i överkant, även om ett par återförsäljare i skrivande stund sänkt priset till samma nivå som D6-modellen. Bortsett från priset finns inte mycket att att klaga på när det gäller den här modellen.

Omdöme

En riktigt bra städrobot som tar sig fram överallt, som klarar dammet galant, som går relativt tyst och som låter dig ta total kontroll tack vare en föredömligt enkel och pedagogisk app. Priset är lite högt men i övrigt är det svårt att inte gilla Neato Botvac D7 Connected.

Fakta Neato Botvac D7 ConnectedM3 rekommenderar

Testad: Mars 2019
Tillverkare: Neato
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 150 min
Rengöringsbredd: 30,5 cm
Dammbehållare: 0,7 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Mått: 336 x 319 x 99 mm
Övrigt: Stöd för flera zoner
Pris. pris vid test: 7 490 kronor
Pris nu: 7 390 kronor hos Netonnet.

plus

Tar sig fram överallt.
Appen.
Städar bra.
Stöd för flera zoner.

minus

Lite dyr.
Behållaren blir snabbt full.

Betyg 4 av 5