Testat spel: Borderlands 3
Pris: PS4: 583 kronor hos Spelbutiken. Xbox: 583 kronor hos Spelbutiken. PC: Från 490 kronor hos Prisjakt.

Att följa Borderlands 3 på nätet har varit en minst sagt märklig historia. Trots att det rör sig om en återkomst för ett av de mest hyllade shooterspelen på senare år, har nästan all rapportering snarare handlat om utvecklaren Gearbox och skandalerna kring dem. Det hela började inte helt otippat när utgivaren 2K Games tillkännagav att pc-versionen av Borderlands 3 skulle släppas exklusivt på Epic Games då nya spelaffär.

Vad som följde i kölvattnet har vi redan avhandlat, men vi kan lugnt även påstå att nästan varenda uppdatering kring spelet överskuggades rejält. Det fanns därför all anledning att vara orolig inför detta släpp. Lyckligtvis glömmer vi en del av det förgångna så fort vi tar våra första steg i spelet.   

Möt Pandoras nya härskare

Vi startar vårt äventyr på samma plats som föregångarna, ökenplaneten Pandora. En ogästvänlig plats där vapen talar sitt eget språk. Som ny medlem i truppstyrkan Crimson Raiders är vår uppgift att spåra upp ett helt nytt hot. Kulten The Children of the Vault har under ledning av Calypso-syskonen Tyreen och Troy växt sig allt starkare, så pass att de numera klassas som planetens största banditskara.

Calypso-syskonen
Calypso-syskonen är de färgglada, om än lite överdrivna, antagonisterna i Borderlands 3.

Givetvis vore det inte Borderlands utan en dos sjuk humor, och i del tre valde utvecklarna Gearbox att ta ut svängarna rejält med antagonisterna. Syskonen Calypso är vad vi närmast kan kalla mordiska influencers, helt beroende av att livesända allt från monologer till våldshandlingar. Detta ackompanjerat av ungdomlig jargong blandat med frånstötande personligheter. Helt enkelt ett par skurkar som du antagligen älskar, hatar eller älskar att hata.

Obscen följeslagare eller humorgeni till robot?

Tonen är fräck, ibland motbjudande, men alltid med glimten i ögat. En som dock tar priset är den ständige följeslagaren Claptrap, en högst irriterande robot som oftast går över gränsen med sina anspelningar. Självklart är hans bravader en signatur för serien och även en fråga om smak, men ibland önskar vi att utvecklarna inte gav denna karaktär så mycket uppmärksamhet.

Claptrap
Roboten Claptrap är lika irriterande som i tidigare spel...

Det finns dock en uppsjö av andra färgglada sidokaraktärer vi möter under vår resa. Vissa renodlade karikatyrer av stereotyper, andra betydligt mer utvecklade. Och ju mer vi interagerar med dessa, desto fler sidospår blir tillgängliga och desto bättre lär vi också känna dem.

Våld i stora lass

Men story och karaktärer till trots är det stora dragplåstret här själva actionbiten. I rollen som en av fyra helt nya karaktärer tar vi oss igenom horder av maskbärande ”psychos”, superbepansrade soldater samt färgglada varelser. Rent estetiskt (och spelmässigt bör tilläggas) fastnade vi extra mycket för protagonisten Fl4k, en robot och tillika ”Beastmaster” vars specialitet är att framkalla varelser som han sedan bussar på fienden. Fienden tappar i sin tur fokus och du kan då med lätthet ösa på med attacker.

Flak med djur
Vår nye favorit Fl4k med tillhörande "husdjur".

Vi har även tillgång till en rad fantasifulla, vapenutrustade fordon att använda. Tänk på fordonen i Mad Max så kan du nog se karossen framför dig, fullt bepansrade och redo för krig. För om det finns en huvudregel i Borderlands 3 är det att exakt alla är ute efter dig, även de som befinner sig längs vägarna. Det känns dock lite komplicerat att styra samtliga fordon med de dubbla spakarna, när vi är vana med helt andra kontrollmetoder i sedvanliga racingspel. 

Tajt spelkontroll att dö för  

Utöver det är även alla vapen galnare än någonsin. Här finns allt från sedvanliga pistoler och gevär till bazookas och mer experimentella koncept. Besegrade fiender lämnar efter sig ordentligt med ”loot” och lite av charmen med Borderlands är den ständiga jakten på bättre utrustning. I del tre känner vi ständigt ett pirr när vi har helt nya vapen framför oss. Vem kunde tro självgående gevär som framkallar minireplikor kunder vara så underhållande?

Borderlands 3 boss
En av de roligare striderna i spelet.

I sina mest hektiska studer, då speciellt när vi ”lootar” tillsammans med andra spelare över nätet, är hundraprocentig kontroll av största vikt. Här är vi glada att Gearbox uppdaterat styrningen till att vara ännu mer versatil. Vi kan numera både glida på marken samt klättra uppför objekt, vilket förstärker intensiteten i striderna. Allt medan explosioner i alla regnbågens färger pågår i bakgrunden. Och det är precis den detaljen som håller oss fastspända ända in på småtimmarna. Den finfina kontrollen under striderna, i symbios med olika miljöerna med varierande flora och fauna.

En värld utanför Pandora väntar dig

En bit in i spelet får vi tillgång till ett rymdskepp som tar oss till andra planeter utanför Pandora. Varje gång vi utforskar en helt ny värld väcks vår nyfikenhet, då estetiken skiljer sig bastant planeterna emellan. Det finns dock en detalj som bryter illusionen helt. Borderlands 3 är inte helt i openworld-stuk, spelets banor delas snarare upp i zoner med långa laddningsscener mellan.  

Borderlands3boss

Vårt skepp, som även går under benämningen Sanctuary, fungerar även som bas där vi kan prata med andra i besättningen samt fylla på med förnödenheter. Som en liten bonus finns det även maskiner spridda runt skeppet, varav en av dem samlar in överblivna vapen från dina expeditioner. En riktigt bra tjänst, men som även bygger på känslan av att ständigt behöva göra urval, vilket kan bli lite väl hektiskt ibland.

Omdöme

M3 rekommenderarBorderlands 3 är ännu ett ypperligt spel i serien som startade hela "looter shooter"-genren. Ett tajt kontrollschema och grym variation på flora och fauna får oss att vilja utforska ännu mer hela tiden, till den grad att vi sitter ända in på småtimmarna på natten. Vad gör det att spelet i sig inte är revolutionerande nog, när vapnen är så pass underhållande att hantera?

Är du däremot inte redan frälst kan vissa delar av dialogerna kännas aningen krystade. Och som subgenrens namn antyder så är hela grejen att plundra vapen, vilket i längden kan bli drygt för vissa. Gearbox revolutionerade inte genren den här gången, men passade däremot på att förfina sitt eget koncept istället.


Så här såg det ut när vi testade Borderlands 3 första gången.

Fakta Borderlands 3

Utgivare: 2K Games.
Utvecklare: Gearbox.
Genre: Fps/Action.
Format: Playstation 4, Xbox One, pc (Epic Games Store)
Testat format: Xbox One X.
Lansering: Ute nu.
Pris: PS4: 583 kronor hos Spelbutiken. Xbox: 583 kronor hos Spelbutiken. PC: Från 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Färgglada och varierande miljöer.
En av de bästa kontrollerna i genren.
Har multiplayer över delad skärm...

minus

... men bara för två spelare.
Kan bli repetitivt för vissa.
Dialogerna inte alltid på topp.

Betyg 4 av 5