Elsparkcykel, elscooter, e-scooter – kärt barn har många namn. Med tjänster som Voi, Lime, Tier, Glyde har dessa smidiga elfordon fullkomligen exploderat runt omkring i landet, och det är lätt att se varför. Vem vill stänga in sig på en trång buss när du bara kan rulla till jobbet?

Vill du slippa behöva betala per meter och ständigt gå omkring att leta efter en ledig cykel? Självklart kan du även köpa din egen elsparkcykel. Här listar vi några modeller att välja mellan.

Observera att uppgifterna nedan kommer från tillverkarna själva och att aspekter såsom maxhastighet och räckvidd varierar beroende på väderlek, underlag, och din egen vikt.

Sugen på ett annat typ av elfordon? Här kan du läsa våra jämförande test av elcyklar och test av elmopeder.

Observera att i Sverige behöver elfordon enligt Trafikverket ha en effekt på högst 250 W och en maxhastighet på 20 km/h för att inte klassas som moped. De modeller som har mer kapacitet än detta i artikeln behöver därför begränsas för att fortfarande räknas som elsparkcykel. Kontakta återförsäljaren om du är osäker!


Voi

Voi-cykeln

Om det är just en egen Voi du är ute efter är det en Ninebot Kickscooter ES2 du ska välja, det här är nämligen den modell som tjänsten använder. Det är lätt att se varför den här modellen är så populär, med upp till 25 kilotemers räckvidd, en maxhastighet på 25 km/h och tre olika körlägen att välja mellan: eko, standard och sport. Ninebot har dessutom appintegration, där du bland annat kan låsa cykeln och styra belysning och hastighetsbegränsning, men även får full koll på var du parkerade din cykel sist.

Ninebot Kickscooter ES2
Räckvidd: Upp till 25 km
Maxhastighet: 25 km/h
Batteri: 36 V
Uteffekt motor: 300 W.
Maxvikt: 100 kg
Pris: Från 5 226 kronor hos Prisjakt.


Elsparkcykel

Testa elsparkcykel till pangpris

Netonnets egna märke Andersson är kända för att tillverka prylar med en lärge prislapp – och detsamma gäller för deras elektriska sparkscykel. Den här sparkcykeln har upp till 15 kilometers räckvidd, bakre och främre ljuslyktor och kan vikas ihop för smidigast möjligast förvaring eller transport. För dig som måste bära upp cykeln till en lägenhet eller ett förråd mellan turerna är det här även en av de lättare elscootrarna som du kan hitta, med en vikt på ynka 8,5 kilo.

Andersson E-Scooter 1000
Räckvidd: Upp till 15 km
Maxhastighet: 20 km/h
Batteri: 24 V
Uteffekt motor: 250 W.
Maxvikt: 100 kg
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet.


Elsparkcykel

Smart hoj med cruise control

Xiaomi var tidiga ute på elfordonsmarknaden och deras originalsparkcykel M365 är än idag ett väldigt populärt alternativ för dig som vill ha lång räckvidd till en inte allt för maffig prislapp. Precis som Kickscooter ES2 har den här modellen en tillhörande app där du får tillgång till all möjlig data om din scooter, så som hur mycket batteri du har kvar och statistik över dina turer.

Självklart går även denna cykel att vika ihop vid behov. För dig som kör lite längre sträckor använder M365 liknande cruise control-teknik som bilar, det vill säga att den håller hastigheten åt dig.

Xiaomi Mijia Electric Scooter M365
Räckvidd: Upp till 30 km
Maxhastighet: 25 km/h
Batteri: 42 V
Uteffekt motor: 250 W.
Maxvikt: 100 kg
Pris: 4 185 kronor hos Webhallen.


elscooter

Billigt utan sladdar

En annan spelare på elsparkscykelmarknaden är Denver. Precis som Netonnets Andersson kommer dessa cyklar till en betydligt lägre prislapp än många konkurrenter. På köpet får du en elscooter med upp till tolv kilometers räckvidd och med en maxhastighet på 20 km/h. Med den integrerade led-displayen kan du hålla koll på bland annat hastighet och batteriprocent. I och med att batteriet är placerat i styrstången finns det inte en sladd i syne.

Denver SCO-65100 Scooter
Räckvidd: Upp till 12 km
Maxhastighet: 25 km/h
Batteri: 29,4 V
Uteffekt motor: 250 W.
Maxvikt: 100 kg
Pris: 2 190 kronor hos CDON.


Elscooter

Rulla fram med stil

Den här snygga elscootern från Razor har en något lägre maxvikt än de andra modellerna i artikeln, men tro inte det betyder att den har klenare motor eller batteri för det. Här når den samma ribba som de andra elsparkcyklarna.

Till skillnad från andra tillverkare listar Razor inte sin räckvidd i kilometer, utan i max antal minuters aktiv användning. På styrstången signalerar färgglada lampor hur mycket batterikapacitet som finns kvar. Även denna elsparkcykel går att fälla ihop för enklare förvaring eller transportering.

Razor E Prime
Räckvidd: Upp till 40 min
Maxhastighet: 24 km/h
Batteri: 36 V
Uteffekt motor: 250 W
Maxvikt: 80 kg
Pris: 4 999 kronor hos Robotexperten.


E-scooter

Lättviktare som klarar tyngre last

Är 80 kilo en lite futtig maxvikt för dig? Den här elscootern från Rawlink klarar av en last på hela 120 kilo, trots att sparkcykeln själv bara väger nio kilo. Motorn på 250 W hr en räckvidd på upp till tolv kilometer och maxhastigheten är 20 km/h. På styret finns en rund display där du kan hålla koll på hastighet och batterinivå. Självklart kan du vika ihop cykeln när du inte använder den.

Rawlink XZ1200
Räckvidd: Upp till 12 km
Maxhastighet: 20 km/h
Batteri: 24 V
Uteffekt motor: 250 W
Maxvikt: 120 kg
Pris: 3 249 kronor hos Robotexperten.