Voi, Lime och Tier är bara några i raden av nya elsparksuthyrare som dykt upp i flera städer runt om i landet. Att hyra en elspark är väldigt smidigt, men hur man än vrider och vänder på det – åker du ofta (även korta sträckor) tickar kostnaden iväg snabbt, oavsett vilken leverantör du har som favorit.
Bor du dessutom utanför stadskärnan är utbudet av hyrscooter nästintill obefintligt. Och då snackar vi storstäder – i mindre samhällen finns knappast något ekonomiskt försvarbart underlag för att tillhandahålla uthyrningstjänster av elsparkcyklar.
Alternativet är givetvis att köpa en egen hoj. Det finns en mängd olika modeller att välja mellan. I det här testet har vi samlat tre spännande alternativ. Urvalet består av elsparkcyklar ämnade för vuxna förare, det vill säga liknande de som går att hyra på stan. Testet kommer att uppdateras kontinuerligt allt eftersom nya modeller kommer in för test.
Elsparkcyklar i testet
- Eltra Premium Plus (betyg: 4)
- Eltra Ultra (betyg: 4)
- Widewheel (betyg: 4)
Välj rätt däck till din el-kickbike
Värt att tänka på innan ett eventuellt köp är hur och var du har tänkt fara fram med din nya kompis. Däcken är som alltid, oavsett vilket fordon det gäller, en viktig komponent som i hög grad påverkar köregenskaper och komfort. Luftfyllda däck ger bättre komfort, men kan punkteras om du har otur, och kräver påfyllning av luft emellanåt.Vissa modeller har fjädring, främst fram, medan andra är stumma. Kommer du enbart köra på slät och jämn asfalt är detta mindre viktigt, men på sämre väglag kommer du ångra att du inte valde en modell med fjädring, luftfyllda däck eller med både och. Plasthjul existerar knappt längre vilket är förståeligt. Här snackar vi köregenskap knappt värd namnet, men de levereras fortfarande på en och annan billig barnmodell. Gummidäck är mer eller mindre standard och ger betydligt bättre komfort och köregenskaper.

Motorn och effekten den levererar har tidigare nämnts liksom vad lagboken har att säga om detta. För att klassas som cykel är maxeffekten 250 watt, men vad som verkligen gäller i praktiken är lite luddigt. Ninebot ES2, som flera av uthyrningsmodellerna baseras på, har exempelvis en uteffekt på 300 watt och flera modeller har betydligt kraftfullare motorer, bland annat två av testdeltagarna.
För att kunna köras ”lagligt” och vi bortser från just maxeffekten på 250 watt stryps maxhastigheten till 20 km/h. Enligt de leverantörer vi pratat med är det mer eller mindre allmänt accepterat. Vi får väl se om det kommer någon ny granskning och eventuella ändringar i lagstiftning och praxis.
Inom ett så kallat inhägnat område är det däremot fritt fram och då har maxeffekten ingen betydelse. Det går att tycka vad man vill om dessa olika regler. Inne i stadskärnan finns ingen anledning till att scootrarna knappt har styrfart, men åker du på en mindre landsväg känns 20 km/h hopplöst långsamt.
Bortser vi från en ökad elförbrukning är vår erfarenhet att en starkare motor resulterar i en förbättrad och mer underhållande körupplevelse, oavsett om den är strypt till max 20 km/h eller inte. Det handlar om acceleration och vridmoment, liksom om ekipaget orkar upp för backen eller inte.
Eltra Premium Plus: Påkostad elscooter med fartresurser
Såväl motor som komfort imponerar stort.

Omdöme
Positivt
- Komforten
- Motorn
- Blinkers!
Negativt
- Tung
- Inte snyggaste modellen på marknaden
Testad: April 2020
Testad av: Mikael Lindkvist
Motor: 500 W
Räckvidd: 60 km (Plus)
Pris: 9 990 kronor hos eltrascooter.se.
Läs hela vårt test av Eltra Premium Plus
Eltra Ultra: Elspark med en räckvidd som imponerar
Eltra Ultra är elscootern för dig med extrema behov.

Omdöme
Positivt
- Kraftfull motor
- Imponerande räckvidd
- Kvalitetsbygge
Negativt
- Tung
- Dyr
- Svårkontrollerad i låg hastighet
Testad: April 2021
Testad av: Mikael Lindkvist
Motor: 600W
Räckvidd: 80-100 km
Pris: 14 995 kr
Läs hela vårt test av Eltra Ultra
Widewheel: Mäktig glidare som drar blickarna till sig
Något av det häftigaste du kan köra i elsparksegmentet.

Omdöme
Positivt
- Sjukt snygg design.
- Kraftfull motor, stabila köregenskaper.
- Hög kvalitetskänsla.
- Effektiv mekanisk skivbroms.
Negativt
- Saknar vettig färddator.
- Tung att bära.
Mer info: https://fluidfreeride.com
Motor: 2 x 500 W
Räckvidd fulladdad: Specificerat 30 km, i praktiken drygt 40 km
Pris: 1 099 € (cirka 11 300 kronor)
Läs mer: Här tipsar vi om fler elsparkcyklar
Mi Electric Scooter M365 Pris vid test: 4412 kr.
