Testad produkt: Dyson Pure Hot + Cool
PrisFrån 4 990 kronor på Prisjakt

Vi tillbringar allt mer tid inomhus och i våra moderna och välisolerade bostäder är det lätt att inledas i en trygghet att detta även innebär att luftmiljön vi vistas i per automatik är bra och att vi stänger ute eventuella luftföroreningar. Men isoleringen innebär snarare att vi stänger inne sådant som rengöringsprodukter, matos, pollen från våra växter och kvävedioxid från gasspisen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Storleksmässigt är Pure Hot+Cool något svårplacerad och den karakteristiska designen går att diskutera. Men komfort- och funktionsmässigt finns inget att anmärka på – och den suveräna appen är både användarvänlig och informativ. Stöd för Alexa finns, men vi saknar kompabilitet med Google Home.

Positivt

  • Överskådlig och informativ app.
  • Renar luften från flera olika föroreningar.
  • Fungerar med Alexa.

Negativt

  • Saknar Google Home-stöd.
  • Hög högsta ljudnivå.
  • Dyra filter.

Inomhusluften ofta sämre än utomhusluften

Kemiska föroreningar i inomhusluften är ofta sådant som varken syns eller luktar, men som likväl påverkar oss och vår vardag. En bra ventilation och att ha koll på eventuella fuktskador är ett steg i rätt riktning. En mätning av radonhalten i hemmet är också att rekommendera.

M3 rekommenderar

En intressant produktkategori är de allt mer kompetenta luftrenarna som både övervakar och renar luften från många av dessa föroreningar. Dyson har flera alternativ och är onekligen på offensiven. Förutom att man nyligen presenterades den sladdlösa skaftdammsugaren V11 – som även renar luften – och den mindre luftbehandlaren Pure Cool Me fick vi för ett par veckor sedan in tillverkarens mest avancerade luftrenande värmefläkt någonsin – Pure Hot and Cold.

Dyson Hot + Cool
Föregångaren och efterträdaren sida vid sida.

Föregångaren testade vi för två år sedan – och när vi packar upp den nya modellen märker vi att det hänt en hel del sedan dess. Formspråket är förvisso detsamma, med den karakteristiska cylinderformade basen som avslutas med den ovala ihåliga ovandelen. Men den har växt rejält på höjden och mäter nu 76 centimeter jämfört med tidigare 63 centimeter. Fronten har dessutom förärats med en stor digital display som visar aktuellt flöde och kvaliteten på luften i realtid.

Genom ett enkelt handgrepp lossas det nedre perforerade höljet. Här finns plats för totalt fyra separata filter – två kolfiberfilter samt två hepa-filter – som monteras på både fram- och baksidan. Det är en enkel manöver, och inom en minut är enheten redo för sina uppgifter. Och det är just dess mångsidighet som gör den här produkten så intressant. Det finns som bekant en mängd olika produkter på marknaden som var och en fokuserar på en, eller i vissa fall två, av de tre funktioner som Dyson Pure Hot + Cold klarar av : kyla eller värma och samtidigt rena luften.


Avancerade filter

Det helt förseglade filtreringssystemet kombinerar alltså aktivt kolfilter och ett hepa-filter i glas, som tillsammans låser in gaser och luftföroreningar för att sedan sprida renad luft tillbaka in i rummet. Hepa-filtren består av totalt nio meter mikrofibrer, som ska ta bort 99,95 procent av alla allergener och skadliga ämnen så små som 0,1 mikroner. De aktiva kolfiberfiltren bidrar till att fånga gaser som formaldehyd, bensin och no2.

Dyson Hot + Cool

Tre intelligenta sensorer övervakar vad som finns i luften och med hjälp av en algoritm bearbetas inomhusluftens kvalitet. Beroende på i vilket läge och önskad rumstemperatur enheten är inställt på anpassas rening och luftflöde sedan automatiskt.

Självreglerande

På insidan av den ihåliga ovanddelen finns självreglerande keramiska plattor som värmer upp luften när den lämnar maskinen. När önskad temperatur är uppnådd stoppas uppvärmningen automatiskt, för att sedan återaktiveras om den faller. Maximalt luftflöde är 290 liter per sekund och enheten kan vridas i upp till 360 grader för att cirkulera luften jämt över hela rummet.

Inställningar i form av önskad temperatur, fläkthastighet, oscillation (45, 90, 180 eller 350 graders rotation) eller luftflödesriktning (framåt eller bakåt) görs med antingen den medföljande fjärrkontrollen eller via nedladdningsbara appen, som är mer överskådlig. I autoläget anpassas flödet efter valda inställningar men det går även att manuellt styra exempelvis fläktstyrkan.

Dyson Hot + Cool
Överskådlig app

Reagerar direkt och börjar rena luften

I displayen på maskinen syns inomhusluftens kvalitet uppdelat i olika sektioner sammanfattat i realtid. I appen finns mer detaljerad information kring bland annat generell luftkvalitet, PM2.5 (mikroskopiska partiklar upp till 2,5 mikrometers storlek och inkluderar rök, bakterier och allergener), PM10 (större mikroskopiska partiklar såsom damm, mögel och pollen), och voc (flyktiga organiska ämnen). Uppkopplingen mot ditt nätverk innebär även positionering, vilket ger tillgång till luftkvalitetsindex utomhus, väderleksrapport, aktuell temperatur, relativ fuktighet samt pollennivåer i din region. Överskådligt, användbart och samtidigt intressant.

Att Dyson faktisk gör skillnad på luftkvalitén är för oss svårt att avgöra men att luften känns fräschare och oönskade lukter elimineras råder det igen tvekan om. Att den reagerar blixtsnabbt på olika vardagliga händelser är ännu ett tecken på att det verkligen fungerar. Lagar vi mat i köket dröjer det inte länge innan luftreningen intensifieras rejält, trots att enheten är placerad i ett annat rum, Likaså när vi exempelvis använder rengöringsmedel eller när en parfymerad gäst hälsar på.Temperaturen regleras konstant efter inställd grad och det är riktigt trevligt att snabbt kunna dra på rejält med ett svalkande luftflöde om det är för varmt i exempelvis sovrummet. Inte jämförelsevis lika effektiv som en "riktig" AC men tillika riktigt behagligt. 

Fakta Dyson Pure Hot + Cool

Testad: april 2019
Mer info: Dyson
Typ: luftrenande värmefläkt
Funktioner: Renar och kyler alternativt värmer luften
Anslutning: Wifi
Luftrening: Hepa- samt kolfilter
Max ljudnivå: 62dB
Mått:  13cm x 76cm x 21cm
Vikt: 5,71 kilo
Övrigt: Fjärrkontroll, dedikerad app, nattläge,
Rek. pris: 6 490 kronor
Pris: Från 4 990 kronor på Prisjakt