Testad produkt: Withings Move
Pris: 799 kronor hos CDON, alternativt egen design hos Withings.com.

Franska Withings är starka på marknaden för hybridklockor. Under årets CES-mässa i början av januari visade man upp två nya sådana – Move och Move ECG – där den senare (som namnet antyder) försetts med en ekg-mätare likt den vi sett i Apple Watch Series 4. Men det är Move som når Sverige först. Withings vill locka med en osedvanligt låg prislapp, men också med lekfull design som kan skräddarsys ned till minsta detalj i företagets egen klockfabrik innan den skeppas iväg till kund.

Med en prislapp om futtiga 799 kronor känns det på förhand uppenbart att Withings fått kompromissa en del avseende materialval och funktionalitet. Move kommer varken med inbyggd gps, stöd för notifikationer eller ens en liten digital display. Det är helt enkelt väldigt tunt med finesser, vilket emellertid gör underverk för batteritiden som anges till 18 månader.

Designen är halva grejen

Det testexemplar vi fick med oss från CES är traditionellt svart med vit urtavla. Detta på grund av att vi drabbades av beslutsångest på mässgolvet – klockan sattes ihop på plats i en process som inte tog mer än en minut. Men en stor del av lockelsen med Withings Move är möjligheten att helt skräddarsy designen på urtavla, armband och visare. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Detta görs på Withings egen sajt och är således ett starkt argument för att inte köpa klockan över disk hemma i Sverige. 

Withings Move
Beställer du Move direkt från Withings hemsida kan du skräddarsy klockans utseende in i minsta detalj.

Överlag skvallrar designvalen om att Move är en klocka för under tusenlappen. Den känns rätt plastig och ytan kan lätt drabbas av småskråmor. Under de två månader (!) vi haft klockan på handleden har den dock behållit lystern hyfsat väl, även om det flexibla gummiarmbandet lätt blir smutsigt. En ynka funktionsknapp sitter på urtavlans högersida och används flitigt för Moves huvudsyssla – att dra igång träningspass. Bristen på sensorer och gps gör att klockan är tunn, nätt och behaglig att ha på sig långa stunder.

Withings Move är vattentät ned till 50 meters djup, vilket rimmar fint med det faktum att klockan automatiskt börjar logga träningspass när den märker av att du simmar. Mer oroväckande är att en del smuts verkar ta sig in under plasturtavlan och samlas längs kanterna. Eller är det verkligen smuts? Något är det i alla fall, och det ser inte bra ut vid en närmare okulär besiktning. 

Avskalat men funktionellt

Den som vill använda klockan som en förlängning av det digitala livet göre sig icke besvär. Här är det enbart aktivitetsmätning som gäller, och då utan såväl puls- och ekg-mätare. Det sistnämnda alternativet ska vara på gång, men Move ECG väntar fortfarande på godkännande. Withings Move förlitar sig i stället på din smartphone, som i alla avseenden får göra grovjobbet.

Samarbetet mellan klocka och telefon fungerar oftast utmärkt. Det kan vi till stor del tacka Withings välutvecklade hälso- och aktivitetsapp Health Mate för, som är lika snygg och pedagogisk som vi minns den. Såväl sömn som träningsaktiviteter och antal steg presenteras i en lättbegriplig tidslinje, och alla händelser kan redigeras till belåtenhet i efterhand. Välbehövligt, ska det visa sig, eftersom Move fortsätter spara sömndata även under ett par nätter när vi lagt ifrån oss klockan. Det blir till att sudda ut några märkliga 17-timmarssessioner med skyhögt sömnbetyg innan allt står rätt till igen. 

Withings Move
Health Mate-appen är en lika trevlig bekantskap som alltid.

På tal om sömnspårning måste vi säga att vi är måttligt imponerade av vad Move presterat hittills. Avsaknaden av pulsmätare går definitivt ut över exaktheten. Move går bara efter dina rörelser för att varje morgon presentera en Sleep Score baserad på tid, uppvaknanden, regelbundenhet och förbrukad tid i lätt respektive djup sömn. Under oroliga nätter när vi vaknat otaliga gånger är det inte ovanligt att max ett uppvaknande registrerats, och morgnar när vi snoozar järnet slutar registreras direkt när vi vaknar vid första larmsignalen. Detta trots att vi vid flera tillfällen sovit vidare i minst 45 minuter.

Tar du kartläggandet av sömn på stort allvar bör du se dig om efter en mer sofistikerad enhet, men för generell koll och fingervisningar fungerar Move helt okej. Desto bättre fungerar registrering av träningspass – över 30 olika aktiviteter kan loggas. Löpturer loggas per automatik utifrån tidsåtgång, kaloriförbränning, distans och antal steg, men också simturer dras igång utan att du behöver göra något. I det fallet mäts dock enbart tidsåtgång och kaloriförbränning. I fallet med all övrig träning räcker det med ett långtryck på klockans funktionsknapp för att starta en session och sedan ange träningstyp efteråt.

Omdöme: För stilmedvetna soffpotatisar

Har du läst så här långt är du förhoppningsvis medveten om att Withings Move är otroligt långt ifrån att vara en smartklocka. Det är så snålt med finesser att den knappt känns som en hybridvariant. Steel HR Sport, som vi testade i höstas, passar bättre in på den beskrivningen – mest på grund av sitt stöd för notifikationer och en liten digital display som gav en grundläggande bild av träningspassen. Och så pulsmätaren, förstås, som vi gärna inte vill vara utan i en aktivitetsklocka.

Withings Move
Withings Move kostar bara 800 kronor – men du får vad du betalar för. Inte så mycket, vill säga.

Nej, Withings Move är snarare något för soffpotatisen som vill komma igång och leva ett mer aktivt liv utan att för den delens skull sätta en stor display på handleden. Klockan ser ut precis som en analog dito, bjuder på väldigt bra batteritid och roliga designval för den som vill sticka ut lite med sin handledskompis.

Och så har vi förstås prislappen. 800 kronor är verkligen inte mycket för en aktivitetsklocka, hur grundläggande den än må vara. Den som hostar upp hundralapparna utan att skruva upp förväntningarna allt för mycket kan mycket väl bli nöjd med sitt köp. Gillar du Withings och har en lite större plånbok rekommenderar vi att du väljer Steel HR Sport i stället.

Fakta Withings Move

Tillverkare: Withings
Systemkrav: Mobil enhet med IOS 10 / Android 6 eller senare
Batteritid: Cirka 18 månader
Mått och vikt: Ingen uppgift
Vattentålighet: 5 atm 50 meter
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Kopplad gps (till telefon), stegräknare, kaloriräknare, sömnmätare
Rek. pris: Från 799 kronor
Pris: 799 kronor hos CDON, alternativt egen design hos Withings.com.

plus

Möjlighet att skräddarsy designen.
Health Mate-appen.
Grym batteritid.
Riktigt lågt pris.

minus

Inte mycket i funktionsväg.
Något plastig i designen.
Sömnmätningen övertygar inte.

Betyg 3 av 5