Testat spel: Yoshi's Crafted World
Pris: Från 543 kronor hos Prisjakt.

Med spel som Kirby’s Epic Yarn och Yoshi’s Woolly World har Nintendo nischat in sig på plattformsspel där verklighetstrogna och vardagliga föremål används som plattformar, hjälpmedel och hinder. Ett koncept som nu Yoshi’s Crafted World tar till nästa nivå i ett (nästan överdrivet) gulligt äventyr där varje bana ser ut att vara hopknåpad på en läskigt kreativ förskolegrupps pysselstund.

Yoshi crafted world

Försvunna kristaller, rädda världen, bla bla bla
I vanlig Nintendo-ordning är berättelsen inte mycket mer än sega nonsenssekvenser som står i vägen för det roliga – men lyckligtvis märks storyn knappt när den inledande sekvensen är över. Vad som däremot märks är de härliga och varierade miljöerna som Yoshi måste besöka i jakt på kristallerna.

Yoshi crafted world

Gullig, gulligare, Yoshi
Världarna i Yoshi’s Crafted World är som sagt uppbyggda som hemmasnickrade pysselprojekt. Pappersrullar blir flygplan, kartongbitar med påmålade solar och buskar förgyller bakgrunderna, medan koppar och plåtburkar fungerar som hinder och plattformar. Det är svårt att inte le brett åt alla pyssliga föremål som används på finurliga sätt för att skapa spelvärlden.

Förutom fantasirikedomen i bandesignen imponerar också variationen i varje värld. Ena stunden hoppar vi runt på klassiskt plattformsmanér, för att i nästa åka tåg, kasta oss mellan garn-lianer, kontrollera en Mecha-Yoshi eller rida på hunden Poochy. Däremellan används magneter som plattformar och dinosaurieskelett som stenhårda hjälmar. Ingen värld är den andra lik.

Yoshi Crafted World

En mysig promenad i parken
Men trots både ultramysiga och varierade nivåer lyckas Yoshi’s Crafted World inte trollbinda oss fullt ut. En anledning är den överlag låga svårighetsgraden, vilket gör att bana efter bana rinner förbi utan nämnvärd ansträngning. Det är kul att hoppa runt, men eftersom varken fingrar eller hjärna utsätts för några större svårigheter minns vi knappt vad den förrförra nivån gick ut på.

Dessutom bjuder själva spelmekaniken inte på några större överraskningar. Banorna fyllda med varierade och ofta roliga uppgifter, men i grunden går det mesta ändå ut på samma sak: gå och hoppa, ät fiender och kasta ägg. Det är välbekanta inslag som fungerar precis lika bra här som i tidigare Yoshi-spel, men det börjar kännas som om den gröna ödlan börjar fastna i gamla spår.

Yoshi Crafted World

Gömda skrymslen och upprepade nivåer
För de som vill ha en lite mer matig utmaning är det hemlighetsletande som gäller. En vara som det lyckligtvis finns gott om. Varje bana rymmer ett stort antal hemligheter i form av blommor, specialmynt och tidsbegränsade miniuppgifter, vilka oftast hittas genom att kasta ägg snabbt och precist på diverse objekt i bakgrunden. Ett kul upplägg, och glädjen över att upptäcka ett hemligt rum är alltid lika stor.

Något som däremot inte är lika kul är när bonusföremål flyger förbi innan vi ens hinner reagera, eller när vi står bredvid en hemlighet men saknar Yoshi-ägg att kasta. Speciellt det sistnämnda är extra irriterande eftersom det är så lätt hänt att bli utan ägg vid fel tillfälle, vilket gör att det inte ens alltid hjälper att spela om en nivå för att samla specifika hemligheter.

På tal om att spela om nivåer så är det något som Yoshi’s Crafted World utnyttjar flitigt för att förlänga speltiden. Det är dock inte lika illa som det låter och bland annat får vi se banorna på ett nytt sätt och ofta med helt andra mål – men i grunden är det ändå samma bana som ska klaras ännu en gång.

Yoshi Crafted World

En overklig fyra
En lite intressant notis är att Yoshi’s Crafted World är det första Nintendo-utvecklade spelet som är byggt på den populära grafikmotorn Unreal 4. Grafikmotorn visar sig överlag från sin allra bästa sida och ger ett lika charmigt som realistiskt utseende till alla vardagliga och färgglada föremål; burkar ser ut som burkar ska, wellpapp som wellpapp och så vidare. Det enda vi har att klaga på är att upplösningen är för låg, både handhållet och på tv-skärmen, för att alla detaljer ska komma till sin rätt.

Härlig familjeunderhållning

I slutändan är Yoshi’s Crafted World en härlig men ganska ojämn upplevelse. Det finns mycket att tycka om, speciellt grafiken och fantasirikedomen som varje bana bjuder på. Däremot saknar vi utmaningar och inslag som progressivt blir mer avancerade. Istället slängs de flesta utstickande inslag bort efter någon enstaka nivå, vilket gör att äventyret aldrig riktigt växlar upp. Å andra sidan behöver inte alla plattformsäventyr göra det. Ibland räcker det med ett lättsmält och gulligt litet äventyr som passar lika bra för hela familjen.

Yoshi Crafted World

Omdömde
Yoshi’s Crafted World är ett mysigt och familjevänligt plattformsspel där varje bana bjuder på något nytt. Men samtidigt som spelet är väldigt lättillgängligt, gör den överlag låga svårighetsgraden tillsammans med rutinmässigt spelande att äventyret sällan lämnar ett bestående inryck.

Om du älskar plattformsspel och inte har något emot att familjemys prioriteras framför flinka fingrar och aktiva hjärnceller, är det emellertid lätt att se förbi problemen och istället njuta av ett supercharmigt äventyr i klassisk Nintendo-stil.


Fakta Yoshi’s Crafted World

Genre: Plattform
Utgivare: Nintendo
Utvecklare: Good-Feel
Format: Nintendo Switch
Pris: Från 543 kronor hos Prisjakt.

plus

Ingen bana är den andra lik.
Fin grafik och ultramysiga miljöer.
Mängder med hemligheter att hitta.
Passar hela familjen.

minus

Flera smarta idéer som bara syns en gång.
Låg svårighetgrad och feltänkta klurigheter.
Kontrollen bråkar lite smått ibland.
Oväntat tråkiga bosstrider.

Betyg 4 av 5