Testad produkt: Fitbit Inspire HR
Pris: 997 kronor hos Mediamarkt

I våras lanserade Fitbit två nya aktivitetsarmband som ska ta över efter tidigare armbandet Alta: Fitbit Inspire och Inspire HR. Den största skillnaden mellan de två aktivitetsarmbanden är att vi i HR-versionen får en optisk pulsmätare, vilket möjliggör mer detaljerad statistik över vår träning och sömn. I övrigt är det samma display, batteritid och sensorer i de två aktivitetsbanden.

Vi har testat Inspire HR, det lite dyrare aktivitetsbandet. Det första som slår oss – och förmodligen alla andra med koll på Fitbits utbud av produkter – är hur likt Inspire HR är föregångaren Alta och Fitbits nyligen lanserade armband Charge 3.

Inspire HR eller Charge 3?

Till det yttre är skillnaden mellan de två produkterna att Inspire HR är något mer avlång i sina dimensioner och mer avskalad i sin design, samt att den fortfarande har en fysisk knapp till skillnad från Charge 3:s induktionsyta med haptisk feedback. På grund av sitt snarlika yttre är även passformen liknande, även om vi tycker att Inspire kanske sitter något bekvämare med sin lite tunnare design och lägre vikt. Det är dock värt att notera att Inspire HR är en millimeter tjockare än Charge 3.

Fitbit Charge 3 Inspire HR
Lika som bär: Fitbit Charge 3 (till vänster) och Inspire HR (till höger).

Så varför är prisskillnaden så pass stor mellan Inspire HR och Charge 3? I skrivande stund är Inspire HR:s prislapp hela 500 kronor lägre. Under skalet hittar vi svaret. Här har Charge 3 en altimeter som mäter höjdskillnad och en så kallad SpO2 sensor som ska hålla koll på blodets syresättning för att till exempel kunna upptäcka sömnapné.

Charge 3 har även några smarta funktioner som Inspire HR saknar, såsom möjligheten att betala med Fitbit Pay (enbart special edition-armbanden) och svara på meddelanden (enbart till Android-mobiler). Charge 3 har även, enligt Fitbit själva, två dagar längre batteritid än Inspire-armbanden.

Den svartvita skärmen har samma ljusstyrka och klarhet som vi uppskattade med Charge 3, men på grund av den slimmade designen är displayen på tok för smal för att vara praktisk för de flesta textnotifikationer. Om du får ett meddelande som är längre än fem ord krävs det mer än bara en snabb titt på skärmen för att tyda det utan att behöva skrolla. Det behöver knappast tilläggas att bilder inte är inkluderade i notiser här.

När vi ändå är inne på ämnet notiser är hanteringen av dessa bristfällig i Inspire HR. Det finns ingen möjlighet att anpassa notiserna från olika appar så att de till exempel enbart levereras tyst utan vibration. Vi har inte heller möjlighet att någonstans se historik över tidigare notiser.

Fitbit Inspire HR gör vad den ska – och gör det bra

Men kanske är det här inte ett så stort problem ändå, då målgruppen Fitbit försöker nå med Inspire-armbanden förmodligen inte är ute efter ett smart armband med en nära integration till mobilen, utan ett aktivitetsarmband med syfte att hålla koll på hälsa och träning.

Det här märks inte minst på utbudet av appar hos Inspire: Träning, andningsövningar som går under namnet Relax, Timer och Tidtagarur. Precis som de flesta andra träningsarmband finns inte möjligheten att ladda ner appar från tredjepart, utan vi får nöja oss med det utbud Fitbit har valt för oss. Detsamma gäller för urtavlor, där vi får ett begränsat urval att välja mellan. Vi kan inte heller styra till exempel musik via armbandet, vilket vi kan i Fitbit Versa.

Fitbit Inspire HR
Fitbit Inspire HR är utrustad med en pulsmätare baktill.

Det här kan kännas snålt, men Inspire HR har riktigt bra funktionalitet när det kommer till sitt syfte att mäta träning och hälsa. Till exempel är den riktigt bra på att autodetektera olika träningspass av sig själv, utan att vi själva behöver knappa in det på aktivitetsarmbandet innan vi promenerar eller har aerobicspass.

Vi får dock inten notis om att vårt träningspass har loggats, utan kan se det senare i den tillhörande appen. Där kan vi även ändra om Inspire HR skulle ha loggat ett felaktigt träningspass, men när vi testar lyckas den pricka in båda träningsformerna riktigt bra.