Testad produkt: Irobot Roomba I7 Plus 7558
Pris: Från 12 140 kronor via Prisjakt

Irobot var en av de tidiga pionjärerna när det gäller robotdammsugare och vi har tidigare testat flera av tillverkarens modeller. Roomba I7 Plus bjuder på spännande nyheter och säljs med ett tillval i form av en unik basstation – om du väljer att lägga till en slant.

Nya Roomba I7 Plus med ny basstation

Installationen är föredömligt enkel. Efter att ha installerat appen är det bara att följa steg för steg-instruktionerna, registrera enheten på ditt hemmanätverk och sedan är det klart. Redan här blir det tydligt för oss att det här är en kvalitetsmaskin där tillverkaren tänkt till lite extra för att underlätta handhavandet.

Modellen finns antingen i standardutförande med en vanlig basstation, eller som i det här fallet där dammsugaren levereras tillsammans med något som kallas Clean Base-dammbehållaren. Det är en kombination av en ladd- och tömningsstation, något vi inte sett i någon annan robotdammsugare tidigare.

Roomba i7

Tömmer sig själv

I denna större laddstation finns förutom en inbyggd motor med uppsugningsfunktion även en sluten behållare. När roboten återvänder för laddning efter utfört städpass så töms den automatiskt på all smuts. Behållaren i basstationen rymmer motsvarande 30 dammbehållare och den slutna påsen tas sedan enkelt ut för att ersättas av en ny. Riktigt smidigt. Du slipper alltså de annars relativt ”dammiga”, manuella tömningarna samtidigt som påsen i basstationen rymmer en hel del innan du behöver byta ut den.

Många dammsugare, som exempelvis Neatos kompetenta utmanare, rymmer väldigt lite i sina behållare och det blir ett ständigt tömmande av damm, något som förtar lite av konceptet med en automatiserad lösning. Maskinen ska ju bara hålla rent hemma, helst när du befinner dig någon annanstans.

Dammsugarens app är riktigt användarvänlig och den innehåller en hel del smarta funktioner. Med det senaste navigationssystemet, Iadapt 3.0, ritas hemmet upp och delas sedan upp i olika rum som du kan namnge. Tidigare skapades en karta vid varje städpass, men nu lagras kartorna istället permanent och med hjälp av denna Smart Map kan du i appen även lägga till, flytta eller ta bort rumsindelningar manuellt.

Fysiska eller virtuella avgränsare

Det medföljer en fysisk batteridriven virtuell avgränsare, även om den i detta fallet känns överflödig då det enkelt går att skapa fredade zoner i appen. En lösning som vi föredrar framför avgränsare som även flera konkurrenter börjar gå ifrån.

Det går att lagra permanenta kartor för upp till tio olika våningsplan, vilket är väldigt användbart om du bor i ett flervåningshus. Du slipper skaffa flera robotar utan kan enkelt lyfta iväg din Roomba till övre plan när det är dags för storstädning i hela huset.


Exemplarisk städning

Prestandamässigt finns det inte något att anmärka på. Sugkraften är brutalt bra och det mesta i robotens väg sugs upp effektivt. Sidoborsten har en relativt lång räckvidd vilket innebär att roboten, trots sin runda form, kommer åt riktigt bra även i hörn. Något som många robotdammsugare brukar ha lite svårt för och som gör att många av oss ändå tar fram den gamla hederliga manuella maskinen då och då.

Vi gillar även valsarna, som här är tillverkade av gummi, med speciella flärpar som effektivt greppar tag i smutsen som sedan sugs upp i behållaren. Jämfört med traditionella nylonborstar upplever vi även att mindre hår och dylikt fastnar i just valsarna.

Roomba i7

Roomba I7 Plus är kompatibel med Amazon Alexa liksom med Google Home. Du kan med andra ord enkelt och tidsenligt röststyra dammsugaren med fraser som ”börja dammsuga”, ”dammsug köket” eller ”docka dammsugaren” för att nämna några exempel. En cool extrafunktion om du vill gå all-in med det smarta uppkopplade hemmet.

Roomba I7 Plus är onekligen en av de häftigaste modellerna på marknaden just nu. Effektiv rengöring, en smidig och unik tömningsfunktion i kombination med ett riktigt avancerat navigationssystem säger det mesta. Addera smarta hemmet-integration via Google Home samt en användarvänlig app och vips – du har ett vinnarkoncept! Priset är däremot allt annat än humant. Det här är ingenting du spontanköper som en extra städassistent. Men om du har råd, och vill ha det bästa, då lär du inte blir besviken om du slår till på Irobots nya värstingmodell.


Omdöme

Roomba I7 Plus städar effektivt samtidigt som den är enkel att använda och erbjuder många smarta funktioner. Ett vinnande koncept, även om priset nog kommer att avskräcka en del köpare.

M3 rekommenderar

Fakta Irobot Roomba I7 Plus

Testad: April 2019
Tillverkare: Irobot
Körtid: 75 min
Uppladdningstid: 90 min
Dammbehållare: 0,4 liter
Kartläggning: Kamera och ir
Kommunikation: Wifi
Mått: 351 mm i diameter x 92 mm
Pris: Från 12 140 kronor via Prisjakt

plus

Avancerat kartsystem
Effektiv rengöring
Självtömningsfunktionen

minus

Priset

Betyg: 4 av 5