Irobot var en av de tidiga pionjärerna när det gäller robotdammsugare och vi har tidigare testat flera av tillverkarens modeller. Senast det begav sig var Roomba 980 toppmodellen i produktportföljen, med bland annat kamerabaserad lokalisering och kommunikation med appen i din smartphone över wifi-nätverket. Nu har dock en helt ny toppmodell sett dagens ljus, nya Roomba i7 Plus som bjuder på spännande nyheter. Den säljs nämligen med ett nytt tillval i form av en unik basstation - om du väljer att lägga till en slant.

Nya Roomba i7 Plus med ny basstation

Installationen är föredömligt enkel. Efter att installerat appen är det bara att följa steg för steg-instruktionerna, registrera enheten på ditt hemmanätverk och sedan är det klart. Redan här blir det tydligt för oss att det här är en kvalitetsmaskin där tillverkaren tänkt till lite extra för att underlätta handhavandet.

Den nya modellen från Irobot finns antingen i standardutförande med en vanlig basstation, eller som i det här fallet där dammsugaren levereras tillsammans med något som kallas Clean Base dammbehållaren. Det är en kombination av en ladd- och tömningsstation, något vi inte sett i någon annan robotdammsugare tidigare.

Roomba i7

Tömmer sig själv

I denna större laddstation finns förutom en inbyggd motor med uppsugningsfunktion även en sluten behållare. När roboten återvänder för laddning efter utfört städpass så töms den automatiskt på all smuts. Behållaren i basstationen rymmer motsvarande 30 dammbehållare och den slutna påsen tas sedan enkelt ut för att ersättas av en ny. Riktigt smidigt – du slipper alltså de annars relativt ”dammiga”, manuella tömningarna samtidigt som påsen i basstationen rymmer en hel del innan du behöver byta ut den. Många dammsugare, som exempelvis Neatos kompetenta utmanare, rymmer väldigt lite i sina behållare och det blir ett ständigt tömmande av damm, något som förtar lite av konceptet med en automatiserad lösning som du inte vill tänka på. Maskinen ska ju bara hålla rent hemma, helst när du befinner dig någon annanstans.

Roomba i7

Dammsugarens app är riktigt användarvänlig och den innehåller en hel del smarta funktioner. Med det senaste navigationssystemet, Iadapt 3.0, ritas hemmet upp och delas sedan upp i olika rum som du kan namnge. Tidigare skapades en karta vid varje städpass, men nu lagras kartorna istället permanent och med hjälp av denna Smart Map kan du i appen även lägga till, flytta eller ta bort rumsindelningar manuellt.

Fysiska eller virtuella avgränsare

Det medföljer även en fysisk batteridriven virtuell avgränsare även om den i detta fallet känns överflödig då det enkelt går att skapa fredade zoner i appen. En lösning som vi föredrar framför avgränsare som även flera konkurrenter börjar gå ifrån.

Det går att lagra permanenta kartor för upp till tio olika våningsplan, vilket är väldigt användbart om du bor i ett flervåningshus. Du slipper skaffa flera robotar utan kan enkelt lyfta iväg din Roomba till övre plan när det är dags för storstädning i hela huset.


Exemplarisk städning

Prestandamässigt finns det inte något att anmärka på. Sugkraften är brutalt bra och det mesta i robotens väg sugs upp effektivt. Sidoborsten har en relativt lång räckvidd vilket innebär att roboten, trots sin runda form, kommer åt riktigt bra även i hörn. Något som många robotdammsugare brukar ha lite svårt för och som gör att många av oss ändå tar fram den gamla hederliga manuella maskinen då coh då.

Vi gillar även valsarna, som här är tillverkade av gummi, med speciella flärpar som effektivt greppar tag i smutsen som sedan sugs upp i behållaren. Jämfört med traditionella nylonborstar upplever vi även att mindre hår och dylikt fastnar i just valsarna.

Roomba i7

Roomba i7 Plus är kompatibel med Amazon Alexa liksom med Google Home, vilket är mest intressant för oss i Sverige. Du kan med andra ord enkelt och tidsenligt röststyra dammsugaren med fraser som ”börja dammsuga”, ”dammsug köket” eller ”docka dammsugaren” för att nämna några exempel. En cool extrafunktion om du vill gå all-in med det smarta uppkopplade hemmet.

Roomba i7 Plus är onekligen en av de häftigaste modellerna på marknaden just nu. En effektiv rengöring, en smidig och unik tömningsfunktion i kombinationen med ett riktigt avancerat navigationssystem säger det mesta. Addera smarta hemmet-integration via Google Home samt en användarvänlig app och vips – du har ett vinnarkoncept! Priset är däremot allt annat än humant, det här är ingenting du spontanköper som en extra städassistent. Men om du har råd, och vill ha det bästa, då lär du inte blir besviken om du slår till på Irobots nya värstingmodell.


Omdöme

Roomba i7 Plus städar effektivt samtidigt som den är enkel att använda och erbjuder många smarta funktioner. Ett vinnande koncept även om priset nog kommer att avskräcka en del köpare.

M3 rekommenderar

Fakta Irobot Roomba i7 Plus

Testad: April 2019
Tillverkare: Irobot
Körtid: 75 min
Uppladdningstid: 90 min
Dammbehållare: 0,4 liter
Kartläggning: Kamera och ir
Kommunikation: Wifi
Mått: 351 mm i diameter x 92 mm
Pris: Från 13 995 kronor hos Prisjakt.

plus

Avancerat kartsystem.
Effektiv rengöring.
Självtömningsfunktionen.

minus

Priset.

Betyg 4 av 5

iRobot Roomba i7+ 7558

Bästa pris just nu: 13995 kr