Galaxy A20e, A40, A70 och A80. Så heter de Sverigeaktuella Samsung-mobiler i A-serien som idag visades upp på ett lanseringsevenemang i Milano. A50, som vi redan testat, fick också en försenad presentation. Som traditionen bjuder rör det sig om smartphones i mellan/-budgetsegmentet, och det är Galaxy A80 som lär dra flest blickar till sig.

Till att börja med har A80 en enorm 6.7-tumsdisplay (FHD+ 1080x2400 Super Amoled) med minimala skärmkanter och saknar en konventionell lösning för selfie-kameran. Nej, här finns varken en flärp, kamera-ö eller sensorpanel som täcker hela överkanten av mobilen.

I stället är det kamerariggen på telefonens baksida som kan skjutas upp och sedan vridas för den som vill ta selfies. Vi visste att Samsung hade en flärp-lös design på gång eftersom företaget skvallrade om det redan i höstas – och Galaxy A80 blir första luren att nyttja den. Ett namn har den också: New Infinity Display.

Galaxy A80

Kamerauppsättningen består av en huvudsensor på 48 megapixel (f/2.0) som flankeras av en 8-megapixelsensor (f/2.2) för vidvinkliga bilder i upp till 123 grader samt en trendig hjälpsensor på 8 megapixel för 3d-djup.

De övriga hårdvaruspecifikationerna är kanske inte av yppersta flaggskeppsklass, men ser ändå ut att bjuda på försvarliga prestanda. En åttakärnig processor med 2x 2.2 GHz och 6x 1.7 GHz driver luren, som dessutom är utrustad med generösa 8 GB ram och hyfsade 128 GB i lagringsväg. En lyxig designdetalj är fingeravtrycksläsaren som byggts in i skärmglaset. Batteristorleken ligger på 3 700 mAh med stöd för snabbladdning på 25 W.

Du som inte greppar kameralösningen från bilden strax här ovan – se videoklippet så klarnar det.

Smakar det så kostar det, som vi brukar säga i prylosfären; Galaxy A80 får ett rekommenderat pris om 7090 kronor när den släpps lagom till sommarlovet den 3 juni. Då kan du välja mellan färgerna Silver, Guld och Svart. Android 9 Pie är det som gäller, och då givetvis med Samsungs egna One UI ovanpå.