Testad produkt: Fitbit Versa Lite
Pris: Från 1 578 kronor hos Prisjakt

Fitbit Versa imponerade redan när den kom ut på marknaden i fjol med sin höga prestanda till en relativt låg prislapp. I skrivande stund kostar Versa på strax under 2 000 kronor medan Lite kommer till ett rekommenderat pris på 1 700 kronor. Skillnaden i prisklass är med andra ord inte hissnande, men kan vara betydande beroende på hur stor skillnad det egentligen är mellan de två produkterna.

Två knappar och några funktioner mindre

Vad är det då som fått ge vika för att kunna leverera denna låga prislapp? Till det yttre är Versa Lite nästintill identisk sitt storasyskon. Skillnaderna är att du här får nöja dig med en knapp istället för tre och att du får lite andra färgval. I och med att vikt och mått är detsamma som föregångaren är komforten lika hög och vi kan utan problem ha på oss Versa Lite dag som natt.

Versa Lite
Versa Lite sitter bekvämt även på små handleder.

Avsaknaden av knappar är ingenting som stör. Faktum är att ju mer vi använder Versa Lite desto svårare har vi att påminna oss själva om vad vi egentligen behövde de två extraknapparna till. Det bör även tilläggas att alla Versa-band passar även till Lite-klockan. Skillnaden är alltså enbart själva boetten, vars färgval är begränsade och något mer färgglada än föregångaren.

Om skillnaderna slutat här hade Lite varit det självklara valet, men på insidan finns det desto fler nerskärningar. Bland annat saknas inbyggt nfc-chip som möjliggör betalning med Fitbit Pay och du har inte tillgång till videoklippen med träningsprogram direkt i klockan.

Dessutom kan du inte spara musik lokalt på klockan, och på grund av avsaknaden av altimeter visas ingen data över antal trappsteg du bestigit under dagen. Slutligen kan Lite till skillnad mot föregångaren inte mäta din simtur lika precist som föregångaren och har ingen inbyggd wifi-uppkoppling.

Fitbit Versa Lite
I Fitbit-appen hittar vi i stort sett alla funktioner som Versa Lites dyrare föregångare.

Det är allt. Batteritiden är densamma, du kan fortfarande ladda ner appar från tredje part, styra musik och, såklart, hålla koll på din eventuella menscykel. Något som var Versas största säljargument vid lanseringen.

Istället för att använda sin egen wifi använder Fitbit Versa Lite telefonens, vilket innebär att du fortfarande kan styra exempelvis dina smarta lampor eller beställa en Uber. Med hjälp av den optiska pulsmätaren kan du även hålla koll på puls och sömn.

Ful men funktionell

Designen av klockans yttre och gränssnittet i själva klockan börjar vid det här laget kännas lite föråldrat, framförallt när det kommer till notiser och appar. Fitbit har fortfarande i jämförelse med sina konkurrenter nästintill enorma skärmkanter och de färgstarka nyanserna hos Versa Lite gör att klockan ser ännu mer plastig ut.

Fitbit Versa Lite
Lättanvänd, men lite omodern.

Men även om Fitbit inte får full pott när det gäller det estetiska, så har vi väldigt lite att klaga på när det kommer till det funktionella. Versa Lite är lätt att komma igång med och som vanligt har man lyckats få till ett intuitivt gränssnitt i så väl app som klocka.