Testad produkt: Honor 20
Pris: Från 4 990 kronor hos Prisjakt.

Tidigt i år testade vi den första av årets Honor-telefoner, den välspecade Honor View 20, som var först med ett par saker vi sett mycket av under året: dels hål i skärmen för selfie-kameran och dels en ny extra högupplöst kamera på baksidan med hela 48 megapixlar, och charmade därför till sig ett bra betyg.

Läs även: Här hittar du test av Honor 20 Pro

Det känns lite som den var ett genrep inför den modell som presenterades senare på våren och som vi nu har testat, och som helt enkelt har namnet Honor 20. Det är en telefon mycket lik föregångaren i stil och prestanda, men med ett kompaktare och behändigare format, och ett par finputsningar av funktionaliteten. Men konkurrensen har hårdnat rejält under våren, så frågan är om det räcker till.

Blått metallskimmer

Honor 20 har en rundad blank metallram och plan baksida i glas, precis som View 20, men här har Honor skippat den mönstrade slipning som gjorde den unik och valt en mer enkelt metallglänsande stil. Telefonen finns i en handfull färger, två nyanser av blått, en vit och en svart modell.

I svenska butiker ser vi ut att hitta den ljusare blå som har namnet Sapphire Blue. Vi gillar när tillverkare vågar satsa på lite annat än bara tråksvarta mobiler, och här går tankarna till en gammal favorit från 2016, Honor 8.

Honor 20 i handen
Honor 20 ligger fint i handen, och är aningen mindre och kompaktare än många konkurrerade premium-mobiler.

Honor har en vana att leverera funktionsrika flaggskepp till ett bra pris, och Honor 20 är inget undantag. Du kan i skrivande stund få den för så lite som 4 990 kronor. Priserna varierar ovanligt mycket ute i handeln, men inte heller i butiker där den är lite dyrare är den orimligt kostsam. Det här är en konkurrent prismässigt till lurar som Xiaomi Mi9 och Asus Zenfone 6.

Få extrafunktioner

Tillverkaren har därför här valt att snåla på ett par punkter, till exempel i fingeravtrycksläsaren som är en traditionell variant istället för en inmonterad i skärmen. Den sitter på sidan i på-knappen istället för baktill, och fungerar snabbt och pålitligt, men kan vara knepig att komma åt beroende på hur du håller telefonen.

Telefonen har inte heller stereohögtalare, även om den monohögtalare som sitter i botten har både rent och kraftfullt ljud. Andra funktioner som kan saknas är trådlös laddning för batteriet och stöd för minneskort. Den har 128 gigabyte Flashminne, och det får du klara dig med. Den är inte heller ip-klassad för vattentålighet, och Honor skippar 3,5-millimeters uttag för hörlurar.

Honor 20 kamerahål
Vi är fortfarande inte övertygade om att kamerahål i skärmen är en bra idé. Men lite kul ser det onekligen ut.

Skärmen är mycket snarlik View 20 med rundade hörn och kamerahål i ena hörnet istället för flärp i mitten. Honor View 20 hade lite problem med bakbelysningen som resulterade i skuggor runt hålet, men det slipper vi här. Annars är det en stilfull lösning med en liten nackdel: notifikationsfältet upptill, som är anpassat till nedre kanten av hålet, tar upp någon millimeter extra skärmyta.

Skärmen i sig är en ljusstark ips-panel med 1080p-upplösning och jämna om än lite varma färger. Den levererar något blek svärta på högre ljusstyrkor, men annars har vi inget avsevärt att klaga på. Den kommer inte i närheten av kvaliteten i de bästa amoled-mobilerna, men det kanske är orättvist att jämföra med, då dessa är betydligt dyrare.

Bra prestanda, strömsnålt system

Med systemkretsen Kirin 980, samma som sitter i till exempel Huawei P30 Pro och även Honor View 20, får du riktiga topprestanda som ger en rapp upplevelse i både vardaglig användning, tunga foto-och filmappar och spel. 6 gigabyte ram-minne räcker till det mesta, men ett par till hade kanske varit ett plus i kanten.

Telefonen har ett relativt generöst tilltaget batteri på 3 750 mAh. Vi ser ofta batterier på 4 000 mAh eller mer i flaggskepp numera, men då är det för det mesta i snäppet större modeller, där det helt enkelt får plats.

Batteritiden är bra men inte fantastiskt för långvarig användning. Vi kan strömma film i ungefär en arbetsdag, och surfa och använda sociala appar eller kontorsjobba snäppet längre, om vi dämpar skärmljusstyrkan. Vid mer sporadisk användning är Honor 20 utmärkt. Dess system, Android 9 med gränssnittet Magic, är extra proaktivt på att stänga av onödiga processer.

Magic UI
Magic, Honors nya Android-gränssnitt, är i princip en kopia av Huaweis EMUI. Inklusive Huawei-appar.

Mjukvara som hjälper och stör

Det blir dock lite irriterande i längden, då det innebär ständiga påminnelsenotifikationer om saker som drar ström. Magic är överlag ett lite irriterande gränssnitt. Det är väl optimerat och drar inte ner prestanda i verkligheten, men det är grafiskt tungt och vi upplever det som rätt så rörigt.

Det är i stort sett identiskt med EMUI i Huawei-mobiler (och äldre Honor-mobiler), fast ser ut att ha en lite annan uppsättning medföljande appar. Framförallt är det ovanligt mycket förinstallerade tredjepartsprylar som vi gärna valt själva istället, från Alexa på startskärmen, till Facebook, installationsapp för Fortnite, och rena sponsorappar som Booking.com.

Men det är i alla fall fortfarande Android, och vi har tillgång till alla Google-tjänster och Play-butiken. Vad som händer med Huaweis och Honors framtida lurar återstår att se, men tills vidare behöver du inte tänka på sådana saker.

Honor 20 har en kamerauppsättning vi inte sett i en mobil tidigare. Den har hela fyra linser på baksidan, med en 48 megapixels Sony IMX586-sensor som huvudkamera. Det är samma som i Honor View 20 och i ett gäng toppmobiler under året, och den levererar riktigt skarpa bilder.

Skarp och ljuskänslig, men ojämn

Den levererar foton i full upplösning, men slår i standardläge ihop pixlarna fyra och fyra för mer ljus per pixel och mer sansade 12 megapixels upplösning. Vi blir dock inte riktigt kloka på hur den hanterar hdr, då det är stora skillnader på dynamiken i högupplöst läge och standardläget. I standardläget tycker vi nästan den ger ett för blekt resultat.

Men då är vi petiga, det här är överlag en kvalitetskamera, och den klarar sig extra bra inomhus i dämpad belysning. Inte riktigt i klass med en Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S10, men inte långt ifrån.

Huvudkameran har sällskap av en 16 megapixel vidvinkelkamera för snygga landskapsfoton. Det är lite variation i vitbalansen mellan den och huvudkameran, så det går inte att växla sömlöst mellan dem. Men annars tar den riktigt bra bilder.

Honor 20 i handen
Massor av kameralinser, men bara två som levererar kvalitet. 

Udda och onödig makrolins

En tredje lins är bara sensor för djupseende för sådant som bokeh-foto. Det är inte en ToF-kamera som i Honor View 20, men för ändamålet fungerar den pålitligt.

Fjärde linsen är extra intressant. Det är inte en telefotolins för optisk zoom som i så många andra mobiler, utan en separat makrokamera för extrema närbilder. Det var i alla fall våra förhoppningar, men här blir vi besvikna. Dels kommer vi inte så nära motiven som vi skulle vilja, utan vi får ge upp strax under fyra centimeter.

Dels är det knepigt att få fokus på bilden, och den ger oss ett flammigt rödstick i bilderna. Det här klarar en del andra mobiler av bättre med sina vanliga kameror, framför allt de Huawei-modeller som använder vidvinkellinsen för samma effekt. Borde inte Huawei-ägda Honor kunnat göra detsamma? De delar så många andra funktioner med moderbolaget.

Omdöme

Honor 20 levererar bra prestanda till ett bra pris, men det finns det fler som gör. Designen och det behändiga formatet är dess främsta fördelar. Ett bångstyrigt system är dess största nackdel, och kameran har lika många bra som tveksamma egenskaper.

Läs även: Här hittar du test av Honor 20 Pro

Specifikation

Produktnamn: Honor 20 (YAL-L21)
Testad: Augusti 2019
Tillverkare: Honor
Systemkrets: Hisilicon Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,26 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 16 MP vidvinkel + 2 MP makro + 2 MP djupsensor med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 9 med Magic 2.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 750 mAh, 8h 20min webvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 11h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 21 h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 174 gram
Rek. pris: 4 990 kronor
Pris: Från 4 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Bechmark: 235 829 poäng
Geekbench 4: 9 648 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 37 999 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 486 poäng

plus

Kompakt och väldesignad.
Goda prestanda.
Extra bra standbytid.
Intressant, annorlunda kamera.

minus

Bitvis irriterande gränssnitt.
Mycket bloatware.
Kvalitetsproblem med delar av kameran.

Betyg 4 av 5

Honor 20 (6GB RAM) 128GB Pris vid test: 4750 kr.

Bästa pris just nu: 3612 kr