Om bara några veckor kommer vi för första gången att kunna köpa en mobil med vikbar skärm i svenska butiker. Det är Samsung som är först ut med sin Galaxy Fold. Senare i sommar förväntas Huawei släppa sin vikbara mobil, Mate X.

Vi har fått möjligheten att vika såväl Huawei Mate X som Samsung Galaxy Fold och kan därför jämföra upplevelsen av de två modellerna. Låt oss först konstatera det uppenbara som även de som inte fått hålla i mobilerna måste ha upptäckt vid det här laget: Galaxy Fold är och känns betydligt klumpigare i handen än Mate X.

Vi vet inte vilken typ av magi Huawei har frammanat för att skapa en så tunn mobil – även i hopvikt läge ligger den bekvämt i handen. Mate X-folket har dessutom fått till en överlag smidigare design än Galaxy Fold, vilket gör att intrycket av Mate X är betydligt mer modernt.

Samsung lyckas inte alls här, framför allt när det kommer till detaljerna. Med sin enorma ”flärp” på insidan, sin underligt dimensionerade skärm på framsidan och mellanrummet mellan halvorna i hopvikt läge känns Galaxy Folds yttre daterat redan innan lansering.

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold i ihopvikt läge.

Men det Samsung tappar i smidighet tar de igen med funktionalitet. Med två skärmar istället för bara en skyddas den känsliga ytan på insidan mot repor och slitage, ett problem som ägare av Mate X onekligen kommer ställas inför där skärmen även utgör baksidan på mobilen i hopvikt läge.

Samsung har även lyckats med implementationen av vad de kallar ”app continuity” (appkontinuitet) riktigt bra. När vi går från att använda en app på den lilla eller stora skärmen upplever vi nästan ingen fördröjning eller lagg-känsla.

Detsamma när det gäller användningen av flera appar samtidigt på den stora skärmen. Här kan vi jobba med tre lika fönster samtidigt, också det går riktigt smidigt. Det märks helt enkelt att Samsung pressat in hela 12 GB ram i den här luren.

Både Samsung och Huawei har varit väldigt tydliga med att telefonerna vi fått pilla på inte är de slutgiltiga produkterna, så vi vill lägga in en brasklapp här och säga att de mobiler vi kommer kunna köpa senare i år kan upplevas annorlunda, framför allt när det kommer till gränssnitt och mjukvarudelen. Men baserat på våra upplevelser känns Samsung Galaxy Fold som den mobil med mest genomtänkt gränssnitt och operativsystem. Med Mate X stötte vi på flera gester som inte kändes intuitiva och upplevde då och då lagg.

Samsung Galaxy Fold

Den nya vågen med vikbara mobiler har lett till många diskussioner och starka åsikter. Kommer det vara en störande rand i mitten av skärmen? Kommer konsumenterna vara villiga att betala prislappen? Hur hållbar är en skärm i plast? Vad finns det för användningsområden?

Och så den kanske vanligaste frågan av alla: Kommer någon ens att köpa dem, eller är de bara en gimmick som dör ut lika snabbt som de dök upp? Är det här egentligen bara någonting vi teknikintresserade dreglar över men som i verkligheten inte kommer tilltala konsumenterna alls?

Vi väljer att förhålla oss optimistiska till den vikbara mobilens framtid för tillfället. Även om målgruppen onekligen är förhållandevis begränsad så finns det alltid konsumenter som har ett intresse och kanske framför allt en plånbok för den här typen av produkt. Nej, ingen kanske behöver en vikbar mobil, men sedan när har användare enbart köpt produkter som de behöver? Det här kommer att tilltala personer som finner glädje i teknik som är funktionell, men framför allt nytänkande.

Galaxy Fold är i högsta grad ett första försök till en ny typ av produktkategori, och det finns mycket att jobba på. Men potentialen finns onekligen där. Skulle vi köpa en? Absolut inte. Kommer vi köpa uppföljaren? Inte alls omöjligt.