Testad produkt: Samsung QE65Q90R
Pris: 36 990 kronor hos Webhallen.

Q90R är Samsungs nya flaggskepps-tv, förutom den extrema 8k-modellen Q900R som kom i höstas. Den säljs i storlekarna 55, 65 och 75 tum, varav vi har fått in och testat mittenmodellen. Det är en rätt så bastant pjäs. Den har tunna ramar runtom och en överlag diskret design, där det som sticker ut mest är en liten Samsung-logga i nederkant.

Skärmfoten som medföljer ser tunn och ostabil ut, bara en böjd plåtbit som skrivas fast på baksidan, men den visar sig vara rejält tung och mycket mindre svajig än vi befarat. Q90R har en halvtjock skärmpanel jämfört med många andra premium-tv just nu, delvis tack vare dess täta led-matris baktill med lokal dimning.

Samsung Q90R
Samsung Q90R har rejält hög maximal ljusstyrka, men utnyttjar den bara fullt ut när den hanterar hdr-innehåll. 

Smidigt med anslutningar separat

Baktill sitter bara en anslutning, Samsungs One Connection-port som med en minimal kabel går till en separat dosa med alla anslutningar, inklusive ström. Det gör det enkelt att till exempel väggmontera tv:n och dölja kabeln från den. Baktill har den givetvis stöd för vesa-fäste på 400 x 400 millimeter.

Här hittar vi fyra hdmi-ingångar, alla antenn-anslutningar du kan tänkas behöva, cf-kortplats, en handfull usb-portar och fast nätverksport. Hdmi-portarna är officiellt hdmi 2.0, men ska ha stöd för en del egenskaper från hdmi 2.1, som 4k-video i upp till 120 Hz, samt adaptiv bildfrekvens med hdmi vrr, något som är extra intressant för dig som spelar spel och vill koppla upp din tv till en dator – och troligen till nästa generation av konsoler. Q90R har också AMD Freesync hdmi-stöd, vilket Xbox One stöder redan idag.

Samsungs val att hålla sig kvar med led-teknik och inte gå över till oled i sina toppmodeller har ifrågasatts av många, inklusive oss. Därför har de fått kämpa i uppförsbacke med den allmänna uppfattningen att oled är den bättre tekniken som har framtiden för sig.

Men med nya toppmodellen visar de att deras egna tv-paneler med led och kvantpunktsteknik, qled som Samsung kallar dem, har potentialen att vara lika vassa på de saker som gör en oled-skärm så bra. Nu är det inte bara namnet qled som är förvillande likt oled, utan också bildupplevelsen.

Samsung Q90R
One Connect-dosan är en smart lösning på sladdkaoset.

Oled-klass på svärtan

Problemet med tidigare led-skärmar är att de inte har samma möjlighet att släcka ner pixlarna som en oled, och därmed inte få samma djupa svärta och klockrena kontrast. En del led-skärmar har kommit nära, men det har då skett på bekostnad av antingen lokalt ljusläckage, det vill säga att en ljus punkt ”färgar av” sig på en mörk punkt precis intill, eller med snävare betraktningsvinklar än en tv normalt har.

Dessa problem har Samsung lyckats bygga bort i Q90R. Vi får samma skarpa svärta och utmärkta luminanskontroll som i en bra oled-tv, eller åtminstone så pass nära att vi inte kan säga att vi upplever någon vidare skillnad. Och vi får det med fortfarande nästan hundraprocentig bild i alla betraktningsvinklar.

Det enda vi har att anmärka på i bilden är en viss förlust av ljusstyrka precis sista centimetrarna utåt kortsidorna, Det märks i enstaka tillfällen till exempel med en helvit testbild, men tittar vi på en film så är det ingenting som stör.

Uppskalning i toppklass

En annan sak som är exceptionellt bra är uppskalningsfunktionen. Nya bildprocessorn Quantum Processor 4K levererar övertygande ai-baserad uppskalning både snabbt och snyggt. Från 1080p till 4k är resultatet väldigt övertygande.

Vi får även överraskande skarpa och korrekta kanter även från 720p-material, även om en del detaljer och ifyllning i ytor blir lite utsmetade. Men det kan också bero på hur nära vi sitter, och det finns gott om parametrar att trixa med.

Samsung Q90R fot
Foten i Samsung Q90R ser inte mycket ut för världen, men är överraskande stabil.

Enskilda detaljer, som solglitter i vågor ger en del tydliga artefakter vid uppskalning, men överlag är Q90R en av de bästa tv-apparaterna när det gäller uppskalning just nu.

Vi är dock lite tveksamma till hur den hanterar rörelseoskärpa och rörelseutjämning. Vi får ett Auto Motion Plus-läge som ska sköta det dynamiskt, men som vi tycker är lite väl aggressivt och som orsakar mer artefakter än det hjälper. För en del bildmaterial kan det vara bra, men för det mesta ser bilden bättre ut med funktionen avstängd eller parametrarna kraftigt reducerade i det anpassningsbara Personligt-läget.

Samsung QE65Q90R Pris vid test: 36990 kr.

Bästa pris just nu: 20304 kr