Få justeringar behövs

För övrigt tycker vi att Samsungs standardinställningar gör ett utmärkt jobb. Intelligent Mode ställer dynamiskt in sig efter olika typer av media, bildkällor och även ambient ljus i rummet, och för det mesta känner vi inget behov av att justera något. Möjligen kan det vara skönt att växla till Cinema-läge när vi tittar på en del filmer utan hdr, även om färgtemperaturen blir lite märkligt varm.

Färger är annars neutrala, ljusstyrka och kontrast välbalanserade. Men vill du in och meka med inställningarna är det relativt enkelt, även om vi inte får extremt mycket detaljkontroll. Q90R stödjer hdr i formaten HLG, HDR10 och HDR10+.

Med upp mot 2 000 cd/m2 i ljusstyrka går det att få den där riktigt gnistrande hdr-upplevelsen, och med panelens utmärkta svartfilter och aktiva led-matris kan rätt filmmaterial se fantastiskt bra ut. En del inbitna cineaster kanske blir besvikna på avsaknaden av Dolby Vision-stöd, men för de flesta användare räcker det befintliga lägena alldeles utmärkt.

Samsung Q90R fjärrkontroll
Bekväm fjärrkontroll med det viktigaste, men inte mycket mer.

Snyggt ljud, men utan tryck

Vi får distinkt och rent ljud från inbyggda högtalare, väl dolda i underkant. Men den står sig rätt slätt mot några av konkurrenterna med riktig soundbar inbyggd. Den där riktiga fylligheten och volymen saknas. Tanken är nog snarare att den som vill kan skaffa en separat soundbar. Q90R har som de flesta nyare smarta tv-apparater från Samsung stöd för Smartthings, och du kan konfigurera Samsung wifi-högtalare från Q90R som surround-enheter.

Samsung smart-tv-plattform Tizen OS är ett av de snyggaste och mest lättnavigerade. Vi kan antingen styra det med en fjärrkontroll eller med Samsungs Smartthings-app. Det rekommenderas för en första installation, då den automatiskt hittar tv:n med bluetooth och sedan direkt konfigurerar nätverksuppkoppling åt dig.

Vid vardaglig användning föredrar vi dock den behändiga lilla fjärren. Den har skön kvalitetskänsla i knapparna, minimalt med onödigheter och snabbknappar för Netflix, Prime Video och även Rakuten TV, en tjänst som inte är så het i Sverige som den är till exempel Asien. De flesta andra stora videotjänster finns givetvis tillgängliga i systemet, antingen förinstallerade eller lätta att ladda hem. Vi får också inbyggt stöd för Google Assistent, Alexa och Apple Airplay 2.

M3 rekommenderarOmdöme

Att en av årets bästa bildupplevelse på en tv skulle komma från en led-tv hade vi inte gissat för ett par år sedan. Men Samsung visar att man vet vad man håller på med, och lyckas här komma så nära oled att vi inte märker skillnaden, samtidigt som dynamiken och hdr-stunsen är något alldeles speciellt.

Framåtblickande teknik under huven och utmärkt system övertygar också. Hade den bara haft fet inbyggd soundbar som blåst oss av stolen hade fullpoängaren varit ett faktum. Det här är tv:n att slå just nu.

Fakta Samsung QE65Q90R

Testad: April 2019
Tillverkare: Samsung
Tv-typ: Led (Samsung Qled)
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k (2160p)
Hdr: Ja (hdr10, hdr10+ och hlg)
Operativsystem: Tizen OS
Ljud: Tvåkanal (Stereo)
Bildingångar: 4 st hdmi 2.0,
Övriga anslutningar: 3 st usb 3.0, e-link, lan, s/pdif ut
Energiklass: B
Mått (med stativ): 145,2 × 28,5 × 92,3 cm
Vikt: 27,8 kg (utan stativ)
Rek. pris: 36 990 kronor
Pris: 36 990 kronor hos Webhallen.

plus

Fantastisk kontrast och dynamik i bilden.
Högkvalitativ uppskalning.
Smidigt system med bra apputbud.
Smarta, praktiska One Connect.

minus

Inget Dolby Vision-stöd.
Lite klena högtalare.

Betyg 5 av 5

Samsung QE65Q90R Pris vid test: 36990 kr.

Bästa pris just nu: 20304 kr