Senaste uppdateringen (2019-09-05):

Nu lanseras Galaxy Fold i Sydkorea – fler länder följer snart

Egentligen skulle säljstarten för Samsungs vikbara mobiltelefon Galaxy Fold ha ägt rum redan i april, men som bekant upptäcktes ett antal allvarliga problem i samband med att de första recensionexemplaren skickades ut till utvalda journalister.

Läs även: Galaxy Fold – vi klämmer på Samsungs vikbara mobil

Nu låter Samsung meddela att Galaxy Fold kommer att börja säljas i hemlandet Sydkorea imorgon fredag, alltså den 6 september. Näst på tur kommer Frankrike, Tyskland, Singapore och Storbritannien den 18 september.

Till en början kommer endast modellen med 512 gigabyte lagringsutrymme finnas tillgänglig, men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan övriga modeller släpps.

Häromdagen lät sajten Androidcentral meddela att det dessutom går att förbeställa Galaxy Fold i USA, något som borde innebära en säljstart på andra sidan Atlanten inom några veckor.

Uppdatering (2019-07-25):

Galaxy Fold lanseras i september – men Sverige-lanseringen är oklar

Samsung ska nu ha löst problemen med Galaxy Fold, och vågar därmed gå ut med en ny lansering av telefonen. I ett pressmeddelande bekräftar Samsung att företagets första vikbara telefon – som efter spruckna skärmar och minst sagt begränsad hållbarhet fick sin lansering uppskjuten – nu ska släppas i september.

Så ska telefonen ha förbättrats

  • Den skyddande filmen på skärmen (kallad Infinity Flex Display) har breddats till att också täcka kanterna på skärmen. Det ska göra att skyddsfilmen mer ser ut som en inbyggd del av skärmen, och förhindra kunder från att pilla loss den.
  • Galaxy Fold ska ha fått förbättrat skydd mot partiklar och damm som i tidiga exemplar kunde tränga in under skärmen.
  • Översta och nedersta delen av gångjärnet har fått flera förstärkningar.
  • Mellanrummet mellan gångjärn och chassi har minskats för ökad hållbarhet.

Om dessa åtgärder räcker återstår såklart att se. Det verkliga testet är fortfarande kvar – när telefonen hamnar i händerna på hundratusentals och snart kanske miljontals användare.

Med de förbättringarna känner sig Samsung alltså trygga med att lansera telefonen i september, men bara i vissa länder. Vissa tester pågår fortfarande, och om Sverige finns med i listan över lanseringsländer är oklart.

Samsungs svenska webbplats har dock uppdaterats med mer information om Galaxy Fold och möjlighet att anmäla sitt intresse för telefonen, vilket kan ses som ett tecken på att telefonen snart är på väg hit också.


Uppdatering (2019-07-03):

Samsung sägs ha åtgärdat problemen med Fold

Enligt nyhetstjänsten Bloomberg har nu Samsung åtgärdat bristerna med den vikbara mobiltelefonen Galaxy Fold, något som borde innebära att den långa väntan på säljstart snart är över.

En av förändringarna är att skyddsfilmen nu täcker hela skärmen, något som gör att den ska vara betydligt svårare att ta bort av misstag. En annan nyhet är att gångjärnet bytts ut, vilket innebär att risken för skärmproblem minskar.

Den 7 augusti anordnar Samsung ett nytt event i New York och det är inte otänkbart att vi då får besked om när Galaxy Fold ska finnas ute i butikerna.

Uppdatering (2019-05-29):

Uppgifter: Lansering dröjer till tidigast juli

De kunder som redan beställt Samsungs vikbara telefon för långt över 20 000 kronor får vänta ännu lite till, när en redan försenad telefon blir än mer försenad. Det ursprungliga lanseringsdatumet var 26 april i USA (maj i Sverige), men med de initiala problemen sköts lanseringen på obestämd framtid.

Samsung har sagt att ett nytt lanseringsdatum ska tillkännagivas inom de kommande veckorna, men allt mer pekar på att även juni månad kommer hinna gå innan vi får se en vikbar telefon från Samsung. Bland annat Android Central rapporterar att lanseringen tros ske som tidigast i juli istället.

Att lösa problemen med skärmen som går sönder ska enligt uppgift ha tagit Samsung längre tid än väntat, så pass lång tid att man fortfarande inte vågar gå ut med ett datum.


Uppdatering (2019-05-25):

Amerikansk kedja ställer in alla Galaxy Fold-beställningar

För de kunder som fortfarande hoppas på en snar lansering av telefonen är det såklart inte goda nyheter att en av USA:s större återförsäljare av teknikprodukter ställer in alla förbeställningar.

Best Buy har i ett meddelande till sina kunder offentliggjort att de fortfarande inte mottagit något nytt lanseringsbesked från Samsung – och att man därför ställer in alla förhandsbeställningar. Det skriver The Verge. Kedjan säger sig vilja göra det som är bäst för kunderna, i det här fallet att ställa in förhandsbokningarna.

För en dryg månad sedan sköt Samsung upp lanseringen av telefonen på obestämd framtid, och fortfarande finns inget nytt datum. Mobiltillverkaren säger dock till The Verge att ett nytt lanseringsdatum är på väg under ”de kommande veckorna”.


Uppdatering (2019-05-16):

Så ändrar Samsung Galaxy Fold för att lösa problemen

Samsung hade redan börjat ladda för lanseringen av Galaxy Fold när tidiga recensioner upptäckte allvarliga brister i telefonens hållfasthet. Flera testare ”råkade” skala av ett inbyggd skärmskydd som inte alls ska tas av, och damm kunde komma in under skärmen.

Nu rapporterar Yonhap News om de ändringar Samsung hittills har gjort för att rätta till problemen.

För det första ska skärmskyddet inte längre gå att ta bort. Hur det går till framkommer inte, men vi kan anta att det handlar om antingen starkare lim eller att kanten på något sätt döljs så att du inte kan komma åt att lyfta den.

Dessutom ska Samsung täppa hålet som uppstår i gångjärnet mellan de båda skärmhalvorna när telefonen är utfälld, så att damm inte längre kan tränga in.


Uppdatering (2019-04-22):

Efter problemen: Samsung skjuter upp Galaxy Fold-lanseringen

Skärmproblemen med Galaxy Fold blev för allvarliga att ignorera. Enligt nya uppgifter under måndagseftermiddagen från The Wall Street Journal har Samsung tvingats skjuta upp lanseringen av sin vikbara smartphone till ”åtminstone nästa månad”.

Samsung kommenterade inledningsvis inte uppgifterna, men bekräftade senare under dagen att man skjuter upp lanseringen av Galaxy Fold på obestämd tid. Företaget uppger att man behöver mer tid på sig för att finslipa monstermobilen innan den är redo att sättas i händerna på konsumenter.

Galaxy Fold var planerad att släppas i USA på fredag den 26 april och i Sverige i början på maj. Enligt The Verge har en lansering i Kina redan skjutits upp.


Tidigare (2019-04-19):

Tidiga Galaxy Fold-exemplar går sönder

Samsung har precis börjat skicka ut recensionsexemplar av sin vikbara monstermobil Galaxy Fold till pressen, men telefonen har redan visat på en del problem i tidiga rapporter. Flera publikationer har fått se sina textexemplar gå sönder.

Bloomberg skriver exempelvis att skärmen började spricka i ena hörnet, och sedan gick sönder helt och hållet. Detta bara efter två dagars användning. The Verge och den kände Youtube-profilen MKBHD har även de haft problem med sina skärmar på 22 000-kronorsmobilen. En del, men inte alla, har oavsiktligen plockat bort en skyddsfilm, vilken är tänkt att sitta kvar på skärmen.

Galaxy Fold: Vi kollar in Samsungs vikbara smartphone

Samsung var snabbt ute med ett officiellt svar på problemen med företagets vikbara mobil, rapporterar The Verge. Dels lovar företaget att granska de skadade exemplaren, men säger också att skyddsfilmen som sitter på skärmen inte är tänkt att plockas bort, även om många verkar ha letts att tro att detta bara är just en plastfilm för att skydda skärmen under transport – och inte att den alltid ska sitta på.

Missa inte! Galaxy Fold: Vi kollar in Samsungs vikbara smartphone

Exakt hur skyddsfilmen hjälper – och vad riskerna är om den plockas bort – nämner inte Samsung. Man säger däremot att man ska vara tydlig med detta när mobilen väl når konsumenter.

Galaxy Fold börjar säljas i USA den 26 april och ska nå Sverige i början av maj.