Sakernas internet är en tickande säkerhetsbomb. Många köper olika uppkopplade prylar utan att riktigt veta hur de kommunicerar med nätet och om de kan hackas. Även prylar som kunde sägas vara säkra när de köptes kan bli sårbara när nya säkerhetsbrister upptäcks, och alla tillverkare är inte snabba med att släppa uppdateringar.

Om du är nyfiken på hur det ser ut hemma hos dig kan du testa ett nytt verktyg från en grupp forskare vid Princeton University. Som en del av ett forskningsprojekt med syfte att kartlägga säkerheten på sakernas internet har de utvecklat ett verktyg kallat Iot Inspector som kan skanna ditt hem efter alla uppkopplade prylar, rapporterar Gizmodo.

Programmet kan bland annat varna dig för prylar som använder osäkra anslutningar till servrar på nätet, om några prylar har hackats och används i botnät och om några prylar segar ner nätverket.

Gizmodo varnar de som vill testa programmet att de bör läsa forskarnas frågesida för att sätta sig in i exakt vad programmet gör, men tipsar också om ett annat användningsområde: Kontrollera att du inte filmas i smyg när du hyr en Airbnb.

Än så länge finns Iot Inspector bara för Mac, men en version för Windows och Linux är under utveckling och den som vill kan testa att kompilera själv från källan på Github (programmet är skrivet i Python).