Recenserat spel: Rage 2
Pris: PS4: 543 kronor hos Spelbutiken. Xbox: 543 kronor hos Spelbutiken. PC: Från 375 kronor hos Prisjakt.

Svenska Avalanche Studios är synonymt med en sak, och en sak enbart: stora spelvärldar i open world-stuk. Ända sedan det allra första Just Cause har de utvecklat sin alldeles unika touch på det som numera är standard för actionspel. Genom åren har vi spexat runt i tropiska regnskogsmiljöer, jagat bilar i postapokalypsen och nu senast befriat åttiotalets Sverige från en gigantisk robotinvasion. 

Rage 2 enemy

Läs också: A Plague Tale – en gripande saga om död, sorg och en strimma hopp

Trots att såväl scenarion som upplägg skiftat titlarna emellan finns det en gemensam nämnare – fantastisk närvarokänsla. Kanske var det anledningen till att Id Software, utvecklarna bakom Doom och Quake, anförtrodde sig till den svenska spelstudion när det vankades en uppföljare till postapokalyptiska Rage från 2011.    

Sci-fi-berättelser vi hört förr

Rage 2 tar sin början ungefär 30 år efter föregångaren, vilket är ett utmärkt knep för att även attrahera de som inte spelat originalet. Allt vi behöver veta får vi uppleva under introduktionen – vår utpost attackeras av General Cross armé av halvmuterade, mekaniska avarter. Deras plan är att erövra det som är kvar av världen och omvandla befolkningen till cyborgs. Kanske inte den mest genomtänkta bakgrundshistorien, men desto mer kan vi fokusera på all action kring oss.

Vi kastas nämligen direkt in i en storm av kulor, granatsplitter och explosioner i bästa krigsfilmsstil. I egenskap av vår protagonist Walker, en till synes vanlig soldat, springer vi längs basen samtidigt som infernaliska bestar anfaller oss som om det inte fanns en morgondag.

Väl framme hos vår kommendör märker vi att det är alldeles för sent, attacken fullbordas och vår bas lämnas i ruiner. Kvar finns enbart ett par överlevande samt en högteknologisk rustning som enbart de ädlaste och mest fulländande soldaterna kan bära. När vi tar på denna rustning blir vi därmed mänsklighetens sista hopp och jakten på den onde generalen drar igång.    

En ovanligt färgglad postapokalyps

Vår jakt på den muterade robotarmén tar oss genom en saligt vacker version av det vi annars associerar med postapokalyps. Visserligen startar äventyret i sedvanliga ökenmiljöer, som dock ändå lyckas förmedla en egen stil tack vare neonpaletten. Det första Rage var enligt vårt tycke en alldeles för brungrå upplevelse.

Rage 2

I Rage 2 känns världen däremot betydligt mer levande tack vare att mönstret bryts av gigantiska rosa signalmoln och neonblå skyltar. Oavsett om vi besöker övergivna bensinstationer eller kloaker fulla av monster lyser världen upp i form av kistor, kristaller och annan färgglad "loot". Ännu bättre blir det när vi når spelets djungel- och träskmiljöer. Här gör sig Avalanches karakteristiska sinne för detaljer påmind – vi kan nästan känna av fukten i luften när vi vadar runt småsjöar eller smyger runt grönområden med högt gräs.
 

Detaljrika antagonister direkt ur helvetets portar

Givetvis är inte floran det enda som imponerar, faunan är minst lika medryckande och bidrar mycket till den futuristiska känslan som präglar spelet. Det enda som kvarstår från den gamla världen är vilda bufflar som finns utspridda lite här och var. Sedan är allt, och då menar vi verkligen allt, antingen mutanter av något slag eller teknologiskt augmenterade människor.

Rage 2 enemies

Här vill vi slå ett slag för de förstnämnda, som även är de huvudsakliga antagonisterna i spelet. Tänk de vidrigaste skapelserna från Quake, fast mekaniserade. Vi möter allt från humanoidvarelser, som ersatt sina minimala armar med ryggkanoner, till deformerade mutantkids som attackerar i flock. Och när vi väl tror att vi sett allt inom fiendedesign når vi de större bestarna, varpå vi tappar hakan än en gång. Dessutom är fiendens attacker och rörelsemönster så pass varierade att vi välkomnar dessa strömmar, speciellt när de består av olika typer av slagpåsar. 
 

Anamma din inre superhjälte

Detta vore såklart inget utan den intuitiva kontrollen – själva anledningen till att vi fortsätter spela trots att vi redan yttrat ”bara ett par minuter till” otaliga gånger. Vi känner oss helt enkelt som ett tillsammans med huvudpersonen Walker. Oavsett om vi skjuter på måfå eller använder vår rustnings specialattacker (och ja, det finns en hel del av den varan) har vi alltid full kontroll. Den känns helt enkelt som en perfekt fusion av Doom (2016) och Halo-spelen.
 

Rage 2 powers

Mest spektakulärt av allt är själva användningen av din high tech-rustnings olika funktioner. Inledningsvis har vi knappt något att skryta med, men allteftersom vi utforskar världen hittar vi nya uppgraderingar som ger oss fler avancerade förmågor. Har du lust att göra en ”force push”-manöver för att sedan följa upp med en flygdunksattack i bästa Superman-stil går det alldeles utmärkt, så länge du inte dränerat din mätare helt.

Läs också: Final Fantasy XII: The Zodiac Age – så här ska en remake se ut!

Och när du pulveriserat ett antal motståndare kan du dessutom aktivera Overdrive-läget. Inte nog med att du blir starkare och smidigare då – även dina skräddarsydda vapen får fler explosiva funktioner under en begränsad period. De otaliga, dynamiska kombinationerna som står till vårt förfogande är definitivt den största behållningen med Rage 2. Vi längtar helt enkelt tillbaka när vi inte spelar, enbart för att experimentera fram fler attackvariationer.