Under måndagen höll Tesla en ”Tesla Autonomy Day" på sitt högkvarter i Palo Alto, Kalifornien, och visade där upp sin nya dator för att göra Tesla-bilar självkörande. Den nya datorn, kort och gott kallad Full Self-Driving computer, är en del av Teslas tredje generation hårdvara för sin funktion Autopilot och ska vara mycket mer kraftfull än tidigare för bättre möjligheter till helt självkörande bilar.

Elon Musk: Redan nästa år rullar förarlösa taxibilar på gatorna

Den nya datorn är enligt Tesla själva 21 gånger så kraftfull i att beräkna bild för bild jämfört med tidigare chippet, som kom från Nvidia. Den här gången har Tesla utvecklat chippet själva, enligt företaget för att det helt enkelt inte finns något chipp på marknaden som är byggt från början enbart för artificiella neuronnät och maskininlärning.

Pete Bannon, en av ingenjörerna för det nya chipet och som tidigare jobbat på Apple, sade under presentationen att han aldrig tidigare jobbat på ett projekt där förbättringarna varit större än tre gånger tidigare kapacitet. Chippet ska tillverkas av Samsung på en fabrik i Austin, Texas.

Den nya datorn finns i Tesla Model S och Model X tillverkade från runt 20 mars, och i alla nya Model 3 från runt den 12 april. Ägare som har köpt hela Autopilot-paketet Full Self-Driving ska få den nya datorn eftermonterad i sina bilar.