Testad produkt: Sony Xperia 10 Plus
Pris: 3 990 kronor hos CDON.

Tidigare i april testade vi den enklare och billigare av de två mobiler i mellanklassen som Sony lanserade i vintras: kompakta men utsträckta Xperia 10. Den blev vi inte så imponerade av. Konceptet med extra avlång skärm är smart och Sony gör en del saker bra, till exempel ljudet, men telefonen lider av för klen prestanda och batteritid.

Xperia 10 Plus är inte bara en plus-modell när det gäller formatet, med 6,5-tumsskärm istället för 6 tum i Xperia 10, den har också kraftfullare processor, mer minne, en bättre kamera och en aningen större batteri. Alla dessa saker är välkomna, då de rör precis alla punkter där vi var kritiska till Xperia 10.

Xperia 10 Plus
Xperia 10 Plus är lika bred som de flesta konkurrenter, men extra lång.

Lite dyrare, klart bättre

Den är inte förvånande också lite dyrare, 3 990 kronor i de flesta butiker, där Xperia 10 kostar 3 490 kronor. Men vi skulle säga att vi får mycket mer än en femhundring i förbättringar. För det första sitter det en klart piggare processor i Plus-modellen, så vi upplever ingen av den påtagliga seghet vi fick i Xperia 10.

Snapdragon 636 är fortfarande ingen fartfantom, men den levererar allt som behövs för en problemfri upplevelse i webbläsare och de flesta vanliga appar, och en extra gigabyte i ram-minne är också välkommet. Lagringen är densamma, 64 GB flash med möjlighet att stoppa in mikro sd-kort för mer. Sd-kortet tar inte heller upp en sim-kortplats, så du kan även ha dubbla sim. Det här stöds av den modell av Xperia 10 Plus som säljs i Sverige.

Xperia 10 Plus har samma grundläggande design som Xperia 10, med rätt så skarpa hörn, fingeravtryckläsare på sidan, matt plastskal med rundade kanter och en känsla förvillande lik borstad aluminium. Framförallt har den samma extra avlånga skärm med bildförhållandet 21:9, en extra centimeter upptill för högtalare och selfie-kamera, men nästan ingen skärmmarginal alls i botten.

Xperia 10 Plus
Xperia 10 Plus har bättre kamera än Xperia 10, men kämpar med en del grundläggande saker. Det går att ta bra bilder, men det kan ta några försök att få till det.

Justerbar skärm

Skärmen är rejält ljusstark och ger oss inga problem med läsbarheten i solljus. Det är fin stuns i färgerna, men frågan är om den inte ger lite överdriven mättnad i standardläge. Det finns också ett extra livfullt läge som blir extra grällt. Vi föredrar nog att stänga av den bildförbättringen, men det är en smaksak. Vi kan också justera vitbalansen mycket detaljerat. Det uppskattas.

Sony brukar bjuda på bra ljud, och pluggar vi in lurar i dess 3,5 mm hörlursuttag så blir vi inte besvikna. Som så ofta när det gäller Sony skickar de inte med några hörlurar, utan det får man skaffa separat.

Telefonens inbyggda högtalare är tyvärr lite undermålig, och ger oss platt och småtråkigt monoljud med skrälligt mellanregister på för höga volymer.

De extra pixlarna på höjden ger verkligen Sonys nya mobiler en unik känsla att använda, och rent praktisk är det välkommet, med extra mycket på skärmen innan vi behöver scrolla. Det är också lättare och mer praktiskt att använda delad skärm och att köra multitasking. Sony har också filat på gränssnittet, så att behovet av att sträcka sig upp och peta i ovankant är minimerat.

Inte för alla fickor

Tyvärr går det inte att undvika att formatet också gör telefonen lite jobbigt lång. Xperia 10, som är extra smal, blir mer normallång som mobil, men här gäller det att du har rätt fickor för den. Xperia 10 Plus är också relativt tung.

Xperia 10 Plus
Sony gör en del saker i gränssnittet på lite eget sätt. Vänster: De flesta förinstallerade appar kan väljas till eller från vid första uppstart. Det är riktigt bra. Mitten: Som standard ligger Googles sökruta under fasta ikonerna. Nej, vi förstår inte varför, och ja, den går att flytta bort. Höger: Med avlång skärm blir dubbla appar riktigt smidigt. 

Vi är lite osäkra på varför med tanke på dess plastskal och batteriet på 3 000 mAh. Det är lite mer batteri än Xperia 10, men mindre än många konkurrenter. Här hade Sony behövt mer kapacitet, då de har en rätt stor ips-skärm att lysa upp.

I vårt hängmattetest, det vill säga strömmad film på hög ljusstyrka utomhus, tömmer den batteriet störande snabbt. Dock klarar den sig aningen bättre än Xperia 10, trots större skärm. För övrigt är hårdvaran hyfsat strömsnål och systemet bra på att spara energi, så dämpar vi skärmen och kör webbläsare och sociala appar får vi ut en aktiv användning på knappt tio timmar. Det är godkänt, om än inte fantastiskt.