Testad produkt: Jaybird Run XT
Pris: 1 595 kronor hos CDON.

Den uppdaterade versionen skiljer sig inte rent utseendemässigt gentemot föregångaren. En ny färg, ”Storm Grey”, är den enda visuella nyheten – i övrigt ser de exakt likadana ut. Och precis som tidigare kommer hörlurana med en till formen oval laddningsdosa samt en mängd utbytbara vingar och silikonproppar för optimal passform. Den stora nyheten är att Run XT nu förärats med en IPX7-klassning och är således nu ”på riktigt” både svett och vattentåliga. Det var även föregångaren, men de saknade just denna IP-klassning.

Prova ut passformen innan köp

Run XT är ett par sportlurar, och när det gäller modeller i det segmentet är passformen kanske den mest betydelsefulla egenskapen. Vi tar oss tiden att prova lurarna med alla tillhörande vingar och proppar tills vi känner oss redo för löparspåret och gymmet.

Men hur vi än försöker får vi inte till den perfekta kombinationen. De kryper sakta men säkert ut ur örongångarna, vilket resulterar i att vi hela tiden måste korrigera och trycka in dem igen. Ännu mer påtagligt blir det vid riktiga kraftansträngningar, då de snabbt tappar fästet.

Jaybird Run XT

Det här är så klart problematiskt, men marginalerna är små och vi har alla olika form på (och i) våra öron. Något som för undertecknad inte fungerar optimalt kan mycket väl vara en perfekt lösning för dig, så här rekommenderar vi verkligen att du provar innan du slår till på ett par.

Sitter de inte bergfast förloras även en hel del i ljudkvalitet, framför allt när det gäller basåtergivning. I detta fall är felmarginalen hårfin, så vår bedömning är att majoriteten av användarna faktiskt kommer att få till passformen i med Run XT.

Stora och användarvänliga kontroller

På vardera snäcka finns en stor kontrollknapp med vilken du styr olika funktioner. Endast två knappar kan verka något begränsat, men det fungerar faktiskt riktigt bra och i den dedikerade appen kan du välja mellan två olika konfigurationer. Som standard används den vänstra för att aktivera telefonens röststyrningsfunktion och med den högra pausar eller återupptar du musikuppspelningen eller sköter telefonsamtal. I det alternativa läget används knapparna i stället för att reglera volymen. Oavsett läge byter du spår genom en dubbeltryckning på vänster respektive höger knapp.       

Jaybird Run XT
Grym app, fullmatad med funktioner

Något vi gillar med Jaybird är den riktigt trevliga appen My Sound. En av de bästa vi stött på i det här sammanhanget, faktiskt. Appen är i och för sig inte nödvändig för att lurarna ska fungera, men bidrar till en mycket bättre upplevelse överlag. Dels för att du kan justera ljudet personligt med den inbyggda equalizern, dels för den mängd förinställda lägen som finns att tillgå.

Till sist kan du ansluta ditt Spotify-konto i appen, vilket även ger tillgång till tillverkarens och andra användares spellistor. Du kan också lägga till dina egna och dela med dig av dessa. Kul och innovativt!

Ljudet (om du löst problemet med passformen) är riktigt bra. Den fylliga basen ackompanjeras av ett dynamiskt mellanregister samt en duktigt detaljerad diskant. Att du i appen kan välja mellan en rad olika förinställda ljudlägen, eller på egen hand ställa justera de olika frekvensbanden, är ytterligare ett stort plus. Det går att dra på rejält med volym och de tydligt utmejslade kontrollknapparna är lätta att hantera även i löpspåret.

Jaybird Run XT

Precis som hos föregångaren får du ut runt fyra timmars användande per laddning, vilket är klart godkänt. Laddningsetuiet ger ytterligare 8 timmar och att ladda upp hörlurarna helt tar cirka två timmar. Har du inte tid att vänta kan du snabbladda dem i fem minuter för en timmes lyssning.


OmdömeM3 rekommenderar

Konstruktionen känns påkostad och välbyggd, och vi gillar att tillverkaren inte snålat med vare sig vingar eller pluggar för en så perfekt passform som möjligt. Ljudet imponerar, liksom den snygga och användbara appen.

Specifikationer

Modell: Jaybird Run XT.
Testade: Maj 2019.
Mer info: Jaybird.
Typ: Sporthörlurar, True Wireless.
Element: 6 millimeter.
Anslutning: Bluetooth 4.1.
Codec: Bluetooth SBC.
Batteritid: 4 + 8 timmar.
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz.
Handsfree-funktion: Ja.
Vikt: 7 gram styck, 56 gram total (dosa samt hörlurar)
Rek. pris: 1 595 kronor.
Pris: 1 595 kronor hos CDON.

plus

Välbyggda med hög kvalitetskänsla.
Lär passa de flesta öron.
Grym app.

minus

Något högt prissatta.
Otymplig laddningsdosa (micro-usb).

Betyg 4 av 5

Jaybird Run XT Pris vid test: 1595 kr.

Bästa pris just nu: 1549 kr