När vi testade den tidigare versionen av Dreams blev vi häpnade. Nog för att de senare Little Big Planet-spelen bjudit på underhållande och varierade amatöralster. Men det här var på en helt annan nivå. Nästan som att Media Molecules ambitioner att erbjuda det ultimata ”gör det själv-spelet” kulminerade i en enda stor piñata-explosion.

Spel i den mer kreativa sfären är sällan bättre än vad dess community tillåter. Super Mario Maker hade exempelvis aldrig rönt stora framgångar utan användarnas egna kreationer. Allt från de omöjliga, men också helt genialiska kaizo-banorna till de mer udda verken som förvandlar spelet till något helt annat än en sedvanlig plattformare.

Arts dream plattformssdel

På samma sätt låter fullversionen av Dreams oss att göra verklighet av våra vildaste idéer. Skillnaden här är att det inte verkar finnas gränser för vad vi kan skapa. De avancerade verktygen öppnar för helt nya typer av upplevelser jämfört med konkurrenterna.

Media Molecule visar vägen

Såvida du inte har ett riktigt drömprojekt uttänkt är det nog klokast att spana in ett av Media Molecules många medföljande skapelser. Helst då Art’s Dream, som är det närmaste vi kommer ett ”kampanjläge”. Här följer vi jazzmusikern Arts resa genom ånger och självömkan över att ha lämnat sitt gamla band i sticket. Just precis i det ögonblick de skulle fått sitt stora genombrott.

Arts dröm

Det unika är hur mångsidig Arts ”dröm” egentligen är. Under lugna sektioner styr vi vår protagonist som i den gamla skolans ”peka och klicka”-spel. Ibland utforskar vi helt i förstapersonsläge. Och emellanåt förflyttas Arts medvetande till en av två gulliga, plattformshoppande djur som tar sig fram genom färgglada banor i bästa Crash Bandicoot-stil. Tanken är att visa exempel på vad som är möjligt att åstadkomma i Dreams, bara du har en gnutta fantasi.

Influeras av andra skapare

Men det är först när vi återbesöker onlineläget som vi stöter på de mest uppfinningsrika, och ibland bisarra, skapelserna. Söker du på en känd titel finns det med största sannolikhet en Dreams-version att tillgå. Och det märks verkligen att kreatörer bemästrar verktygen bättre än sist. När det gäller ”fan-projekt” har vi sett allt från nästan autentiska Sonic-spel till spelbara versioner av Hyrule-fältet från The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Sonic i Dreams

Skillnaden är att vi nu ser att det verkligen är Link som står framför oss på skärmen. I ett Playstation-spel. Visserligen rör han sig lika stelt som Frankensteins monster. Men det är allas vår Link, återskapad i det mest avancerade konsolverktyget för drömspel till dags dato. För varje unik skapelse finns det såklart ett par mer tvivelaktiga och ospelbara. Vi kan dock inte låta bli att falla i våldsamma skrattanfall när vi hittar ”Mario eating spaghetti ASMR”. En upplevelse som är precis lika komisk som den låter.

Omdöme: Enbart för den med mycket tid över

Men just därför är vi också tveksamma till att rekommendera Dreams till exakt alla. Nyhetens behag lägger sig fort för den som inte har tid att mecka med drömprojektet på heltid. Efter några dagar har vi sett alla Super Mario-kloner som finns. Och då kan vi konstatera att exakt alla befinner sig under produktion. ”Beta-känslan” genomsyrar det allra mesta som finns uppladdat. Trots att kreatörer behärskar verktygen betydligt bättre än vid Early Access-versionens släpp.

Frågan blir således om det verkligen är värt att spendera pengar för att betatesta spel åt andra kreatörer? För den med en förkärlek till egenskapade spel är svaret givetvis ett rungande ”ja”. Men för den som aldrig varit aspirerande speldesigner hade det varit mer optimalt med en billigare lite-version av Dreams, utan skapandeläget.


Specifikationer

Genre: Gör-det-själv
Testat: Februari/Mars 2020
Utgivare: Sony
Utvecklare: Media Molecule
Plattform: Playstation 4

plus

De mest avancerade verktygen för spelskapande hemma, tll priset av ett spel.
Kan i princip hålla för evigt. 

minus

Djup mekanism, för den som har tiden som krävs. 
Alldeles för många Super Mario-kloner. 

Betyg: 3 av 5