Spel: Dreams (PS4)
Pris: Från 578 kronor hos Prisjakt.
Tillgängligt: Okänt, men här läser du mer om Early Access

Brittiska Media Molecule har gjort sig kända med den Playstation-exklusiva serien Little Big Planet, som i drygt ett decennium låtit kreativa spelare bygga egna banor och äventyr med en communityliknande känsla. Under samma "Spela, skapa, dela"-premiss har den extremt ambitiösa satsningen Dreams tagits fram.

Spelet har varit känt i över fem år, men först våren 2019 träder projektet in i Early Access-fasen för att på allvar börja utvärderas av alla som är sugna på att bygga spel. Eller uppleva andras äventyr – valet är fritt.

Genom åren har titlar som Little Big Planet, Super Mario Maker och Minecraft sett till att maker-genren vuxit sig stark. Dreams tar det hela till en ny nivå. Precis allt kretsar kring skapandet, vare sig det handlar om fullfjädrade spel, munsbitskorta plattformshopp, musik, konst, karaktärer eller vad som helst som flyter runt i spelosfären och väntar på att upptäckas.

Det fina i kråksången är att alla resurser som tas fram i Dreams kraftfulla skaparverktyg kan användas i andra alster, vilket på allvar imiterar det dagliga arbetet på valfri spelstudio med specialister inom varje del av den kreativa process som spelbyggande innebär. Dreams ruvar på oändliga möjligheter, vilket gör oss överväldigade redan innan vi startat det för första gången. 

Partykalsonger och skräckupplevelser

En extremt peppig introduktion som osar av "allting är möjligt"-slagord ger oss en rudimentär genomgång av det komplexa kontrollschemat och låter oss skapa en gullig Imp, som fungerar som spelets avatarer. Sedan kastas vi in i vårt eget Homespace som från början är en tom, grå plats där vi får springa runt med en konformad, opersonlig karaktär och dekorera lite som vi vill. 

Dreams
Så här ser drömsurfar-läget ut i Dreams, där vi kan spontanhoppa in i någon annans skapade spel eller upplevelse.

För att få någon slags utgångspunkt i denna mastodontskapelse till spel – och inspiration till det egna skapandet – väljer vi raskt att surfa runt bland andra spelares drömmar. Frågan "vad är möjligt?" byts snabbt ut mot "vad är inte möjligt?" när vi betar av rymdskjutare, plattformsspel och bilfärder genom surrealistiskt vackra landskap.

Vi snubblar över en serie med animerade kortfilmer, där protagonisten är en kalsongbärande diskofanatiker som dansar sig genom scenerna på ett bisarrt och galet roligt sätt.

Sekunden senare springer vi runt i ett varsamt återskapat Kokiri Forest, känd från inledningen av Legend of Zelda: Ocarina Of Time. Lummig skog byts sedan ut mot klaustrofobisk skräck i en närapå exakt efterapning av det omsusade PT-demot ur ett Silent Hill-spel som aldrig såg dagens ljus. 

Dreams
Här är Legend of Zelda-Link i Kokiri Forest. "Spelets" medskapare har kreddats noggrant i början.

Människor har gjort det här. Vanliga människor, inte miljonstudior med obegränsade resurser. Vi avfyrar uppmuntrande like-tummar till höger och vänster till de ensamma eldsjälar och sammansvetsade kollektiv som slitit hårt med att ge liv åt sina fantasier.

Vi skymtar samma grafiska backdrop i två upplevelser – noir-aktiga New York-townhouses – och tar det som ett tecken på att systemet för resursdelning fungerar som tänkt. Kollektivt spelskapande är på väg att få ett nytt, definitivt ansikte och vi är störtförälskade.

Friheten (och kontrollschemat) överväldigar

Sedan är det dags att ta våra egna, trevande steg in i spelbyggarbranschen. Till vår hjälp finns en mängd interaktiva guider som tar oss igenom i stort sett allt som finns att veta. Och det är mycket. Vi ägnar en halvtimme åt att lära oss olika kameravinklar och knipövningar som möjliggör snabb förflyttning över miljöerna i skaparläget.

Styrningen är delvis rörelsebaserad och använder till stor del Playstation 4-kontrollens gyro eller Move-stavar. Vi hade önskat att Media Molecule litade mer på de vanliga styrspakarna, för det är svårt att komma överens med den invecklade styrningen. 

Dreams
Att skapa saker i Dreams är knivigt till en början, och kräver en del tid att sätta sig in i.

Andra tutorials lär oss arbeta med olika objekt, ljud och musik, färgpaletter, animationer och alla andra vanligt förekommande beståndsdelar i ett spel. Inspiration varvas med utmattning och irritation. Den gräsbeklädda kullen vi försökte skapa blir ojämn och kantig, dörrar hamnar på sniskan och plattformar placeras för långt ifrån varandra.

Inlärningskurvan är inget annat än tokbrant, och den som tror sig vara igång med nästa internationella storspel efter ett par timmars övning är vansinnigt fel ute.

Efter ett par timmar vet vi fortfarande inte vad som är vad i menyerna, glömmer bort elementär kamerastyrning och gör precis samma misstag som vi gjorde precis i början. Att härja runt i Dreams är en tids- och energikrävande process utan dess like, vilket antagligen också är ett skäl till att spelet uppmuntrar oss till specialisering inom ett specifikt område.

Ingen kan göra allt (eller jo, det går, men då krävs ohemula mängder tid och ett jävlaranamma av sällan skådat slag), men många kan göra mycket. Det är precis det tankesättet som vi tror kommer att dominera Dreams-kreationerna framöver.

Dreams kan bli hur bra som helst

Vi har bara ägnat ett par kvällar åt att utforska Dreams, men det är inte svårt att se vart Media Molecule vill komma. Det här är inte ett spel, utan en allomfattande inkubator för kreativitet och skaparglädje. Det är lätt att se framför sig hur ambitiösa bidragare i många år framöver kommer att plöja ned tusentals timmar och bara göra.

För att detta ska bli verklighet krävs ett levande och engagerat community runt spelet. Redan i Early Access-fasen känns det som att Dreams har alla möjligheter att lyckas på den biten.

Dreams
Ett synnerligen välkomponerat bil-äventyr är det första vi provar i Dreams.

Den största utmaningen handlar om att locka tillräckligt många entusiaster. Innan early access-skedet existerade Dreams i en betaversion, vilket också är skälet till att det redan finns ett stort antal spelarskapade alster i drömbanken.

Först när Dreams släpps på riktigt-riktigt får vi se om tillräckligt många orkar ta sig an det här jätteprojektet. Och med tanke på att Playstation 4 redan i dag sjunger på sista versen blir frågan om bakåtkompatibilitet med kommande Playstation 5 aktuell.

Dreams förtjänar nämligen att leva och frodas i många, långa år för att nå sin fulla potential, men tekniken kan komma att sätta begränsningar. Även om spelet är väldigt vackert ur ett konstnärligt perspektiv riskerar grafiken och spelmotorn att vara uråldrig på rent teknisk väg inom bara ett par år.

Vi ser tidens tand och den höga komplexiteten som Dreams största potentiella hinder, men hoppas av hela våra hjärtan att så många som möjligt tar till sig och njuter av den här upplevelsen.

Dreams gameplay

Nedan ser du 15 minuter gameplay från Dreams och några exempel från olika spel-i-spelet. Däribland Toilet Simulator (6:50 in i videon).