Testad produkt: Smartline Flow
Cirkapris: 180 - 400 kronor. Finns bland annat att köpa hos Kjell och Company.

Skaparna av de smarta lamporna i Smartline-serien har först och främst satsat på enkelhet, vilket de har lyckats bra med. Man har tagit fram ett system som använder sig av bluetooth, vilket innebär att det inte behövs några separata hubbar, routrar eller internetuppkopplingar.

Tyvärr innebär denna enkelhet av förklarliga skäl även avsaknad av en del mer avancerade funktioner, men det är förhoppningsvis något som till viss del ska åtgärdas i kommande programuppdateringar.

Superenkelt

Smartline har gott om olika lampor i sitt sortiment. Här finns allt från spotlights till E27- och E14-lampor. Det går också att välja om man vill ha en vit lampa (där man kan skifta mellan varmt och kallt ljus) eller om man vill ha en färglampa som kan lysa i regnbågens alla färger. Alla lampor är dessutom dimbara.

Oavsett vad du väljer är priset konkurrenskraftigt. Lamporna från Smartline kostar ungefär lika mycket som de flesta andra smarta lamporna på marknaden. Med andra ord cirka 400 kronor för en färglampa och cirka 270 kronor för en vit lampa med varmt och kallt ljus.

Smartline
Man ser tydligt vilka lampor som finns i systemet.

Smartline har även som tillbehör en ”Mini timer plug” för att slå på/av valfri apparat med stickkontakt. Denna timer har tre olika timerfunktioner (traditionell timer, nedräknings-timer och så kallad astro-timer) och kostar 400 kronor. Dessutom finns en fjärrkontroll för 220 kronor.

Att installera lamporna (och tillbehören) är verkligen enkelt. Det är bara att ladda ner appen till sin smartphone, skruva i lampan, slå på strömmen och lägga till lampan i systemet. Att som vi gjorde i testet lägga till tre lampor, en mini-plugg och en fjärrkontroll tog under fem minuter.

Lite buggigt och begränsat

Det är även väldigt enkelt att använda lamporna (och tillbehören). Appen är på svenska och mycket pedagogisk och tydlig. På översiktsskärmen visas vilka lampor/tillbehör som är igång och därifrån går det att slå på/av dem. Vill du dimma/ändra färg eller färgtemperatur klickar du på den lampa du vill ändra och gör sedan inställningarna på nästa skärm. Busenkelt!

Men i enkelheten finns också en av de två svagheterna hos Smartline, nämligen begränsningen. Det går exempelvis i dagsläget inte att på ett enkelt sätt styra flera lampor samtidigt utan det måste göras separat lampa för lampa (om man inte använder timers eller en fjärrkontroll). Visserligen kan man skapa så kallade ”Scener” som exempelvis kan slå på eller av ett visst antal utvalda lampor, men denna funktion är (vilket är Smartlines andra svaghet) är rätt så buggig i dagsläget.

Smartline
Färginställningar måste göras separat för varje lampa.

Ett flertal gånger under våra programmeringar händer inte det som det står att scenen ska utföras. Vissa lampor går inte igång, färginställningar blir fel och så vidare.

Att allting körs lokalt via bluetooth innebär också att det inte går att fjärrstyra systemet. Kommer du på att du har glömt en lampa på där hemma går det alltså inte att slå av den ute på stan. Smartline saknar också stöd för exempelvis Google Home och Apple Homekit.

Däremot är det mycket smidigt att använda fjärrkontrollen hemma för att slå på och av lampor, dimma eller växla färgtemperatur. Det går dock inte att ändra färger med fjärrkontrollen, detta måste göras i appen.

En del av detta är dock som sagt förstås en konsekvens av att systemet är så grundläggande och lätt att använda.

M3 rekommenderarOmdöme

Smartline är, på gott och ont, ett väldigt enkelt och begränsat system baserat på bluetooth som lämpar sig väl för den som vill ha en enkel ”smart hem-lösning” för belysningen. Det är mycket lätt att installera och använda – och de barnsjukdomar och buggar det lider av kommer förhoppningsvis att åtgärdas snart.

Smartline
Testad: April 2019
Tillverkare/kontakt: Smartline
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Ljusstyrka: 806 lumen
Övrigt: E27, E14 och spot. 25 000 brinntimmar, 2 700 – 6 500 K
Cirkapris: 180 - 400 kronor. Finns bland annat att köpa hos Kjell och Company.

plus

Lätta att installera och använda.
Inget nätverk behövs.
Flera olika socklar.
Bra räckvidd på fjärr.

minus

Bitvis något begränsade funktioner.
Ingen fjärrstyrning.
Lite buggig app.

Betyg 4 av 5