Testat spel: Ghost Giant (VR)
Pris: 329 kronor hos Webhallen.

I Ghost Giant intar du – bokstavligt talat – rollen som ett blått, jättelikt spöke. Vem du är och varför du är ett stort blått spöke förtäljer inte historien, men det är inte heller viktigt. Det viktiga är spelets berättelse.

Läs också: Labo VR - skapande vr i sann Nintendo-anda

Äventyret inleds med att du står framför kattpojken Louis, en liten filur med tunga problem vilandes på sina axlar. Nu är det din uppgift att göra hans liv lite lättare genom att hjälpa till med både små och stora sysslor.

Med en Move-kontroll i varje hand har du kontroll över två stora blå armar och kan greppa tag i omgivningen, använda föremål eller varför inte ge huvudpersonen en hemlig handskakning? Du har däremot ingen direkt kontroll över den lilla kattpojken.

Ghost Giant

Pussla dig framåt

Likt en teater är Ghost Giant uppdelat i ett dussin fasta scener. De bedårande miljöerna påminner om interaktiva dockhus som är befolkade av en handfull djurmänniskor. De knallar runt och har fullt upp med sina egna små liv, och till skillnad från Louis kan dessa karaktärer inte se dig. Ibland kan du emellertid dra eller flytta på saker i omgivningen för att påverka dem på något sätt.

Ghost Giant Playstation VR

För att ta dig vidare till nya scener och fortsätta berättelsen ska enklare uppgifter eller pussel lösas. Oftast handlar det bara om att hitta saker att interagera med i miljöerna, så räkna inte med några kluriga tankenötter. Den största svårigheten består av att inte försöka lösa pussel med föremål som egentligen ska användas senare, men vanligtvis tar det inte lång tid att komma underfund med vad som ska användas var.

Läs också: I tokambitiösa Dreams kan alla lära sig att bygga spel

Men bara för att uppgifterna är enkla betyder det inte att de är tråkiga. Att till exempel lyfta på hustak och kika på de boende, trycka på knappar för att byta tv-kanaler, eller dra i spakar och handtag för att snurra hela hus är riktigt kul. Att miljöerna är väldigt skarpa och fulla med charmiga detaljer gör inte saken sämre.

Akta lampan!

Tyvärr stördes vår upplevelse av vi alldeles för ofta dunkade in våra kontroller i både soffa, bord och taklampa. I grunden fungerar dock Move-kontrollerna fint och även precisa rörelser kan för det mesta göras med lätthet.

Ghost giant hands

Det som ställer till det är när vi ska greppa saker i utkanten av skärmen, och därmed måste sträcka ut armar och kontroller rätt långt – vilket resulterar i irriterande stopp när något kommer i vägen. Å andra sidan är det snarare vårt fel än spelets, men samtidigt kunde mer har gjorts för att göra vyn över spelvärlden lite mer flexibel.

Glada miner och sorgliga tankar

Men som sagt, den centrala delen av Ghost Giant är historien, en berättelse som varvar sorgliga och glada scener – men hela tiden med en vemodig underton. Tack vare lysande röstskådespeleri, framför allt från huvudpersonen, är det lätt att leva sig in i sagan och verkligen känna för karaktärerna.

Ghost giant VR

När vi når slutet av berättelsen knyts den ihop på ett fint sätt och det är svårt att inte snyfta en liten skvätt. Men trots det fina slutet kan vi inte låta bli att känna oss aningen besvikna. Dels för att äventyret redan är över, men framför allt för att berättelsen inte riktigt når ända fram. Slutet känns lite för abrupt och outforskat.

Läs också: Days Gone - skrämmande action med hjärna och hjärta

Samtidigt är det en fin och sorglig saga som är väl värd att uppleva. Vad Ghost Giant saknar i kluriga pussel och mer regelrätta spelmoment tar det igen med råge i den fina berättelsen och de fantastiskt mysiga miljöerna. Vill du ha en vacker och interaktiv saga att leva dig in i kan vi varmt rekommendera Ghost Giant. Inte minst för scenen då vi får spela världens minsta fiol.

Omdöme

Ghost Giant är en rörande berättelse, där enkla pussel i mysiga miljöer varvas med fina scener fyllda med glädje och sorg. Är du ute efter rejäla tankenötter eller snabba reflexer är det här dock helt fel spel. Istället är det mer av en interaktiv saga där vi får hjälpa en liten kattpojke reda ut problem som är alldeles för tunga för hans små axlar. En fin och vemodig saga som berör, även om den inte riktigt når ända fram.


Fakta: Ghost Giant

Testat: April 2019
Genre: Pussel/VR
Format: Playstation 4
Utgivare: Thunderful
Utvecklare: Zoink
Lansering: Ute nu
Pris: 329 kronor hos Webhallen.

plus

Lysande röstskådespeleri.
Supermysiga miljöer.
Kul att leta hemligheter.
Bra kontroll överlag.

minus

Fin berättelse som inte riktigt når ända fram.
Oväntat stor spelyta krävs.
Ett par långsökta pussel.

Betyg 4 av 5