Som för många andra som gett sin in på att smarta till sitt hem började det hemma hos oss med Philips Hue-lampor och Ikeas Trådfri-serie – men sedan blev det snabbt mer avancerat. Dels är det ju vansinnigt kul med teknikprylar, men just det smarta hemmet väckte också snabbt en stor lust att undersöka och experimentera i hushållet.

Jag blev intresserad i och med enkelheten med Apples Homekit, medan maken provade på mer flexibla Smart Things innan han fastnade för Homeassistant, som med Home Bridge håller oss båda två glada.

Hemautomation, eller det smarta hemmet, är på inget sätt något nytt. Men däremot har det under de senaste åren blivit betydligt enklare att komma igång och välja en teknisk nivå man är bekväm med. Det går att nöja sig med att kunna styra lamporna med automatiska scheman, mobilen eller en röstassistent – men det kan också bli nästan hur avancerat som helst.

Test: 6 högtalare med Google Assistent – så väljer du rätt

Mobilen går att använda som kontroll till det mesta i hemmet, och det finns ett gäng av röstassistenter som dykt upp för att hjälpa – eller ibland stjälpa – dig. Som det science fiction-fan jag är, är jag lite extra intresserad av just röstassistenterna och hemma hos mig går det därför att prata med i alla fall de tre största: Alexa, Google Assistent och Siri.

Alla tre finns i min telefon och/eller smarta klocka, men jag har också skaffat högtalare med respektive assistent och spridit ut i hemmet – högtalarna för att jag vill kunna lyssna på musik överallt, men olika assistenter enbart för att det är kul att testa vad de kan och inte kan. Och så klart för att hänga med i hur de utvecklas.

Hur roligt det än är att be Google svara på hur räven låter, eller be Siri göra lägenheten i ordning för natten, finns det fortfarande mycket kvar för företagen att utveckla innan Star Trek-tekniken är verklighet

Bäst fungerar alla tre om man står ut med att prata engelska med dem, inte helt otippat kanske med tanke på att de tre företagen bakom alla har huvudkontoren i USA. Amazons Alexa visar inga tecken på att vilja lära sig vårt lilla språk, men Googles röstassistent och Apples Siri kan svenska.

Google och Alexa är båda bra på att svara på kunskapsfrågor. Hos Alexa har jag också hittat en del roliga spel och frågesporter att roa mig med. Det går till och med att knåpa ihop egna om man vill. Just på grund av det svenska språkstödet har jag nöjt mig med att använda antingen Googles assistent eller Siri till att styra exempelvis belysningen eller för att sätta timers till matlagningen med.

Jag får konstatera att hur roligt det än är att be Google svara på hur räven låter, eller be Siri göra lägenheten i ordning för natten, finns det fortfarande mycket kvar för företagen att utveckla innan Star Trek-tekniken är verklighet. Ni vet den där centrala datorn som kan fixa allt möjligt med några enkla röstkommandon.

Läs även: Roliga röstkommandon du kan säga till Google Home

Det händer lite för ofta att mina virtuella assistenter inte förstår vad jag vill göra på första försöket, så att jag måste ta om allt från början. Ofta hade det säkert gått snabbare att bara ta fram mobilen och uträtta samma ärende. Det händer också att de tror att jag pratar med dem även när jag inte ens sagt ”Alexa” eller ”Hej Google”.

Problemen till trots har jag stort hopp om framtiden för röstassistenterna. Oavsett vilken du föredrar kan de förhoppningsvis snart vara till minst lika stor nytta som nöje för att få ihop det berömda livspusslet.