Vi har tidigare skrivit om hur Facebook håller på att utveckla en kryptovaluta. Tidigare uppgifter har fokuserat på hur valutan ska göra det möjligt för Whatsapp-användare att skicka pengar till varandra kostnadsfritt men också mer eller mindre riskfritt då valutan är kopplad till dollarn eller någon annan större valuta.

Nu rapporterar Wall Street Journal att Facebooks planer är betydligt bredare än så. Tidningen påstår att Project Libra, som projektet sägs kallas internt, har varit under utveckling över ett år nu och är inte bara tänkt för privata överföringar utan ska bli ett nytt betalningssystem som kan användas av webbplatser för att ta emot betalningar för produkter och tjänster. En utmanare till Paypal, Klarna och liknande företag alltså.

Facebook har redan börjat diskutera med stora butiker och sägs jaga knappt 10 miljarder kronor i investeringar från företag som Visa och Mastercard för att rulla ut tjänsten.

Med två miljarder användare på Facebook och över 1,5 miljarder på Whatsapp har Facebook en stor målgrupp som kan utnyttja betalningstjänsten utan att behöva installera några nya appar eller skaffa nya konton.