Så har Google-chefen Sundar Pichai stängt årets två timmar långa keynote, som på traditionellt manér inleder företagets I/O-konferens för utvecklare. Men det är spännande tider även för konsumenter, och i år bjöds det på en salig blandning av ny hård- och mjukvara.

Extra mycket krut lades på att visa kommande förbättringar för Googles virtuella hjälpreda Assistent, men vi fick också veta mer om Android Q, företagets satsningar på artificiell intelligens och den glödheta integritetsfrågan. Nedan följer en snabb genomgång av höjdpunkterna från Google I/O-öppningen.

Assistent 2.0 blir hypersnabb

Google Assistent har nått ut till en miljard enheter på bara tre år. Men det finns mer att fira. Google avslöjar att man lyckats krympa 100 GB av olika beräkningsprocesser som tidigare skett i molnet till mindre än en halv gigabyte – vilket innebär att Assistent kan köras lokalt på våra telefoner. Detta tack vare stora framsteg inom neurala nätverk, taligenkänning och språkförståelse.

Man behöver inte vara raketforskare för att lista ut att lokala processer ger snabbare beräkningar – men något som däremot gick i raketfart var den demonstration av nya Assistent som vi såg på scen. Det ska gå blixtsnabbt att skicka kommandon för att Assistent ska utföra saker i olika appar – alltså multitasking – men även att växla mellan appar på språng. Nya Assistent kommer inledningsvis till Googles nya Pixel-telefoner senare i år. Dessa brukar släppas på hösten.

För fler spännande Assistent-nyheter – läs mer i den här artikeln.

Google-sökresultat i AR

Genom åren har Google utvecklats till att omfatta mer än webbsökningar, men det betyder inte att man övergett området helt och hållet. I stället inledde man I/O-keynoten med att visa upp en spännande ny funktion som använder förstärkt verklighet för att visa 3d-renderingar i dina sökresultat. Skor och hajar, exempelvis, som sedan kan placeras ut i den "verkliga" världen tack vare din mobilkamera.

Google I/O
Foto: Google

Även den egna kamera-appen Lens, som använder maskininlärning för att känna igen och tolka olika objekt, får sig en uppdatering. När du håller upp mobilkameran mot en restuarangmeny ska Lens snart kunna berätta vilka maträtter som är särskilt populära genom att markera dem åt dig, och även visa bilder på den där Carbonaran som fotats av andra restaurangbesökare. 

Undertexter på allt – i realtid

Köttmänniskorna som livetextar Melodifestivalen och Hockey-VM för oss i tv-sofforna får se upp. Google har gjort enorma framsteg inom AI-baserad livetextning, och ska snart kunna textsätta en mängd olika mediauppspelningar som forsar fram på din telefon. Videoklipp, podcasts och ljudbaserade meddelanden exempelvis – men coolast av allt är att även det du filmat själv med mobilkameran kan förses med text.

Med "snart" menar vi Android Q – nästa version av Googles mobiloperativ som börjar rullas ut senare i år. Google ägnade för övrigt mycket av scentiden åt att berätta hur man hjälper människor med olika funktionsnedsättningar – och den inbyggda livetextningsfunktionen har tagits fram i nära samarbete med döva och människor med nedsatt hörsel. Som det faktiskt finns 466 miljoner av här i världen. Viktigt!

Duplex fixar tråkiga formulärjobb

Googles halvläskiga experiment med Assistent-ringda samtal för restaurangbokningar och andra tråksysslor har genomgått en slags metamorfos. Duplex, som än så länge bara finns tillgänglig i USA, börjar integrera med webben för att kunna utföra ännu tråkigare sysslor åt dig. Som att boka hyrbil, med allt vad formulärifyllningar och fingerknipande i olika textrutor innebär.

På scen demonstrerades detta utifrån en bokad resa, som lagts in i mobilens Google-kalender. Försökskaninen bad Google Assistent att "boka en hyrbil för min nästa resa." Reseinfon laddades in och Assistent började automatiskt söka efter tillgängliga bilar vid ankomstflygplatsen. Med ett okej från dig dras hela processen med ifyllnad av namn, adress och andra nödvändiga handlingar igång av sig själv – men stannar för att låta dig göra olika viktiga val längs bokningsprocessen.

Vi är galet imponerade, och längtar efter den dag när Duplex/Assistent-kombon kan hänga vår tvätt, gå ut med soporna och tömma kattlådan.

Skitbra! Vi testar smarta kattlådan som rensar sig själv

Android Q fokuserar på integriteten

Vi har redan snuddat lite vid nästa Android-version, men det finns naturligtvis mer att säga på det området efter kvällens keynote. Som att Google pytsar in mer än 50 nya säkerhets- och integritetsfunktioner i våra mobiler och gör dessa mer lättillgängliga. Appar som snokar efter vår platsinformation ska motas i grind med påminnelser och olika reglage, samtidigt som användarens egen kontroll över vilken information Google egentligen nallar på ska utökas markant.

Google I/O
Foto: GoogleAndroid Q är förberett för mobiltillverkarnas 5g-telefoner, men också för vikbara mobiler. I övrigt var det mest prat om integritet och föräldrakontroller.

I en tid som skakas av regelbundna integritetsskandaler (inte sällan orsakade av it-jättarna själva) gör Google det enda rätta och går all-in på "vi bryr oss om dig"-spåret. Precis som man gjorde förra året, när stora satsningar inom digitalt välbefinnande, skärmtid och app-timers sjösattes. Det är svårt för oss användare att klaga på det förfarandet. Läs mer om Android Q-nyheterna här!

Nest Hub Max – och fjolårets modell till Sverige

Det bästa av två världar? Google har tagit det egna smarta hem-bolaget Nest helt under sina vingar, och nu samarbetar avdelningarnas ingenjörer väldigt tätt för att bjuda på ny hårdvara. Under kvällen presenterades Nest Hub Max – en vidareutveckling av den smarta, skärmförsedda högtalaren Google Home Hub.

Nest Hub Max
Foto: GoogleSkärmförsedda smarthögtalaren Nest Hub Max kommer inledningsvis inte till Sverige. Vi får nöja oss med fjolårets modell, som bytt namn från Google Home Hub till Nest Hub.

Större skärm, bättre kontroll över hem-ekosystemet och alla uppkopplade prylar och geststyrning är några av nyheterna. Den sistnämnda har fallit på plats tack vare att Nest Hub Max har en inbyggd kamera, som du också kan övervaka hemmet med när du befinner dig annorstädes.

Läs också: 50 roliga saker du kan säga till Google Home – på svenska

Besynnerligt och tråkigt nog fick vi ingen information om Sverigelansering för Nest Hub Max. I stället får vi nöja oss med Google Home Hub (som nu bytt namn till Nest Hub). Detta är inte alls fy skam eftersom Nest Hub, som släpptes redan i fjol, inte funnits tillgänglig i Sverige tidigare. Nest Hub släpps 28 maj, kostar 1 499 kronor och har redan hittat in i Googles svenska onlinebutik såväl som hos Elgiganten och andra återförsäljare.

Googles första lurar i mellanklassen

Till sist fick vi se de icke-bevarade hemligheterna Pixel 3a och 3a XL. Detta är Googles första satsning på mellanklassmobiler i Pixel-serien, och vad de saknar i rå prestanda tar de igen i ren coolhetsfaktor. Mycket av den intelligenta Assistent-tekniken och diverse kameraförbättringar tar plats även i de billigare Google-telefonerna, som i mångt och mycket är nedbantade Pixel 3-telefoner.

Pixel 3a
Foto: GooglePixel 3a och 3a XL

Släpps Pixel-mobilerna äntligen i Sverige? Absolut inte! Det hade vi emellertid inte räknat med efter tre år av gruvlig blågul besvikelse kring Googles konkurrenskraftiga smartphones. Läs mer om Pixel 3a här!