Testad produkt: Ring Floodlight Cam
Pris: 2 649 kronor hos Netonnet.

I princip alla övervakningskameror har en funktion för mörkerseende, men oavsett hur avancerad denna funktion är kan bilden aldrig mäta sig i kvalitet med en bild i dagsljus eller från ett upplyst rum. Men tyvärr så är det ju inte alltid så att det som triggar rörelsesensorn hos ens övervakningskamera gör det när det är ljust.

Ring har löst detta genom att sätta ett par rejäla lampor tillsammans med sin övervakningskamera. När rörelsesensorn aktiveras slås lamporna på och det som har aktiverat kameran kan filmas i ett klart och tydligt ljus med en skarp och tydlig bild som följd.

Småkrånglig installation

Att komma igång med Ring Floodlight Cam är dock inte helt enkelt. Till att börja med måste den väggmonteras, så en del borrande, pluggande och skruvande är nödvändigt. Den saknar också stickpropp, så elanslutningen måste ske genom att ansluta sladdarna till den ”sockerbit” Ring Floodlight Cam är försedd med.

Eftersom kameran är avsedd för utomhusbruk men bara ansluter via wifi kan placeringen också vara lite knepig. En förlängning av det trådlösa nätverket kan bli nödvändig för att kameran ska kunna koppla upp mot internet.

Ring Floodlight Cam
Gränssnittet är tydligt och enkelt.

När kameran väl är på plats är dock krångligheterna över. Att tanka ned appen, registrera sig, lägga till kameran och konfigurera den är enkelt och problemfritt.

Funktionsrikt

Trots ett enkelt och lättbegripligt gränssnitt är Ring Floodlight Cam en funktionsrik kamera. Det går förstås att titta i realtid (och slå på eller av lamporna), men det är rörelsesensorn som är kamerans styrka. Här finns en mängd alternativ och inställningar, allt från att ställa in känsligheten och zoner som kameran ska registrera rörelse i, till scheman då rörelsesensorn ska inaktiveras.

Ring Floodlight Cam
Foto: Jan SandbladhSå här presterar Ring Floodlight Cam i ljus respektive mörker. Klicka på bilden för större version!

Samma inställningar går i princip att göra för lamporna med zoner som de ska bevaka och scheman då de ska vara inaktiva.

När rörelsesensorn är aktiverad och rörelse upptäcks spelas en videosnutt in och en notis skickas till användaren. Videoklippen är tillräckligt långa och startar direkt när rörelsen upptäcktes, så det är inga problem att se vad som orsakade larmet. Samma sak med lamporna, de går igång direkt och lyser upp bilden klart och tydligt.

Ring Floodlight Cam
Ring Floodlight Cam kan fungera extra som vanligt utomhusbelysning.

Bilden är, både med och utan lamporna, fantastiskt skarp och bra. Motljus hanteras på ett utmärkt sätt och även mörkerseendet är bra. Och är bara uppkopplingen bra strömmar kameran bilden utan att det hackar det minsta.

Det går att kommunicera via kameran då den är försedd med både högtalare och mikrofon och den är även försedd med en 110 dB siren som kan fjärrutlösas.

m3 rekommenderar

Den enda egentliga nackdelen med Ring Floodlight Cam är att ett abonnemang krävs för att kunna spara videoklipp, ett abonnemang som kostar 32 kronor (3 euro) per månad eller 320 kronor (30 euro) per år. Utan ett sådant abonnemang går det bara att se video i realtid.

Att den bara har wifi-anslutning kan eventuellt också ställa till med problem, beroende på var man har sin router och hur stark signal denna har.

Omdöme

Ring Floodlight Cam är en lättanvänd övervakningskamera med utmärkt bildkvalitet. Lamporna är praktiska och gör bilden ännu bättre och tydligare. Enda riktiga nackdelen är att ett abonnemang krävs för att spela in och lagra videoklipp.

Specifikationer

Produkt: Ring Floodlight Cam
Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Ring, se-en.ring.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Upplösning: 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter).
Bildvinkel: Upp till140 grader diagonalt.
Ljud: Mikrofon, högtalare, 110 dB siren.
Rörelsesensor: Ja, med zoner.
Lampor: 2 x 3000 grader Kelvin.
Nätverk: Wifi.
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs).
Abonnemangskostnad: 32 kronor (3 euro) per månad eller 320 kronor (30 euro) per år och kamera.
Mått: 6,9 x 6,9 x 12,5 centimeter.
Färg: Svart eller vit.
Tålighet: -28 till 48 grader.
Övrigt: Mörkerseende med färg.
Cirkapris: 2 800 kronor.
Pris: 2 649 kronor hos Netonnet.

plus

Suverän bildkvalitet.
Bra app med många inställningsmöjligheter.
Praktiskt med lamporna.
Väl fungerande rörelsedetektor.

minus

Krånglig installation.
Abonnemang krävs.
Bara wifi-anslutning.

Betyg 4 av 5