Pokémon-spelares hjärnor utvecklas annorlunda än andras. Det påstår en grupp forskare som har publicerat sin upptäckt i Nature Human Behavior.

Forskarna rekryterade 11 vuxna Pokémon-spelare som alla hade spelat de första Pokémon-spelen som barn när de var mellan fem och åtta år gamla, hade spelat några år och sedan börjat igen som vuxna. 11 kontrollpersoner som aldrig hade spelat Pokémon rekryterades också.

Försökspersonerna fick sedan titta på bilder av såväl Pokémon som djur, ansikten, bilar, ord, korridorer och andra tecknade figurer medan de var anslutna till en MRI-skanner så att forskarna kunde se hur hjärnan hos personerna aktiverade under tiden.

Resultaten visade att Pokémon-spelarnas hjärnor har ett speciellt Pokémon-område som aktiveras mer när de ser en Pokémon än när de ser något annat.

En av forskarna, Jesse Gomez, säger till The Verge att Pokémon – specifikt den första generationen av spelet på Game Boy – var perfekt för att testa en teori kallad ”eccentricity bias” som förklarar hur våra hjärnor lär sig uppfatta objekt i olika delar baserat på hur stora de är och var i synfältet vi tittar på dem.

Eftersom alla Pokémonspelare hade samma bilder, på samma avstånd från ansiktet och med samma storlek borde deras hjärnor använda precis samma område för att känna igen dem – och det var precis vad MRI-bilderna visade.